En 39-årig man överföll flera kvinnor i Avesta på bara några timmar. Foto: PrivatEn 39-årig man överföll flera kvinnor i Avesta på bara några timmar. Foto: Privat
En 39-årig man överföll flera kvinnor i Avesta på bara några timmar.  Foto: Privat
Det var den 7 september förra året som den 39-årige mannen satte skräck i Avesta. Foto: BrottscentralenDet var den 7 september förra året som den 39-årige mannen satte skräck i Avesta. Foto: Brottscentralen
Det var den 7 september förra året som den 39-årige mannen satte skräck i Avesta. Foto: Brottscentralen

Man attackerade flera
kvinnor samma dag – utvisas

Publicerad

En 39-årig man överföll flera kvinnor i Avesta på bara några timmar.

En kvinna i 50-årsåldern hittades nästan tolv timmar senare medvetslös och svårt skadad i ett dike.

Nu har mannen dömts - till fängelse i drygt åtta år, samt utvisning.

– Jag kommer nog aldrig att repa mig, säger en kvinna i 70-årsåldern, som utsattes för strypgrepp vid en återvinningsstation.

Det var den 7 september förra året som den 39-årige mannen satte skräck i Avesta. Flera kvinnor överfölls av mannen, som nu dömts för händelserna.

Mannen döms till åtta och ett halvt års fängelse för mordförsök, grov misshandel, ofredande, stöld och övergrepp i rättssak.

Värst drabbades en kvinna i 50-årsåldern som vid 15-tiden promenerade hem till sin bostad från centrala Avesta. Hon utsattes för så grovt våld att hon i nästan tolv timmar låg medvetslös i ett dike vid en cykel- och gångväg, intill en tall med blod på.

Hennes make efterlyste henne vid 21-tiden, och vid 03:50 hittades hon av polis. Hon drabbades bland annat av en traumatisk hjärnskada.

– Hon har ständigt återkommande drömmar, där hon upplever att hon blir utsatt för ett otroligt omfattande våld mot framför allt huvudet. Hon har också fortfarande smärta och en omfattande trötthet, säger Emma Roswall, målsägandebiträde.

Det var den 7 september förra året som den 39-årige mannen satte skräck i Avesta. Bilden är från Avestas centrum.Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Efterlyste tips - ytterligare en kvinna gav sig till känna

På platsen hittades ett par blodiga pilotglasögon, som är det främsta tekniska beviset mot den 39-årige mannen. Enligt Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) talar analysresultatet starkt för att solglasögonen är detsamma som 39-åringen burit på bilder tidigare.

Dagen efter händelserna gick polisen ut och efterlyste tips från allmänheten, för att kunna gripa gärningsmannen.

Det gjorde också att ytterligare en utsatt kvinna gav sig till känna, en kvinna i 70-årsåldern som hade angripits vid en container.

Hon blev angripen vid en återvinningsstation på en undanskymd grusplan. Mannen ska ha knuffat ner henne, släpat henne in i skog och tog sedan stryptag "tills det svartnade" - som kvinnan berättade under rättegången.

Hon fick en fraktur i armen - och mår fortfarande mycket dåligt psykiskt efter händelsen.

– Jag har inte ens öppnat kuvertet som kom från tingsrätten. Jag vill inte veta av det. Jag försöker bara förtränga det. Jag kommer nog aldrig att repa mig, säger hon.

På platsen hittades ett par blodiga pilotglasögon, som är det främsta tekniska beviset mot mannen.Foto: Polisen

Dömdes till fängelse och utvisning

I häktet försökte 39-åringen kyssa en kvinnlig häktesvakt på munnen. För detta döms han för ofredande.

Mannen frias dock för ett fall av sexuellt ofredande. En kvinna som var ute med hunden på eftermiddagen den 7 september ska ha mött mannen som tafsade på hennes bröst och rumpa.

Kvinnan kunde dock inte peka ut mannen vid den första fotokonfrontationen.

Målsägandebiträdet Emma Roswall säger att hon upplever att en del saker har förändrats i Avesta efter överfallen den 7 september.

– Det är många som har reagerat på att det har hänt, på dagen, på öppen gata i Avesta. Många pratar om att man blivit noga med var man går, och att man inte ska gå själv, säger hon.

Mannen kom som asylsökande till Sverige under hösten 2015. Efter avtjänat fängelsestraff utvisas han och förbjuds att återvända till Sverige.

Den 39-årige mannen kommer att överklaga domen.

– Jag har anledning att tro att bevisningen kommer att försvagas till hovrätten. Den var inte alls så stark gällande det som tingsrätten tyckte var mordförsök. Det baserades i stort sett bara på ett par solglasögon, som man hittat på platsen, säger Per Råström, försvarsadvokat.

Expressen har sökt åklagare Kristofer Magnusson, dock utan framgång.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag