Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man angriper unga
kvinnor på bussen

En man åker runt på bussar i södra Stockholm och sexuellt ofredar unga kvinnor.
Foto: Polisen
Elisabeth, 17, är en av dem som drabbats (t.v). T.h: Alexandra Karlsson, reporter.
Foto: Daniel Undegård

En man åker runt på bussar i södra Stockholm och sexuellt ofredar unga kvinnor.

Polisen säger att han utarbetat en teknik som gör att tjejerna inte märker något förrän han har sin hand vid deras underliv.

Elisabeth, 17, är en av dem som drabbats.

– Efter det här vågar jag inte åka hem ensam på kvällen längre, säger hon.

Den första anmälningen mot mannen kom in till polisen i oktober och sen har det fortsatt komma in anmälningar om att han sexuellt ofredat unga kvinnor på bussar i södra Stockholm. Kvinnorna är mellan 15 och 22 år gamla och har åkt buss från bland annat Gullmarsplan, Sköndal, Skärholmen och gemensamt för dem är att de har åkt själva.

Väl på bussen har en man satt sig bredvid dem, något tjejerna reagerat på då det annars varit rätt tomt i bussen. Sedan har han på ett väldigt subtilt sätt fört sin hand mot deras ben och underliv.

– Det som tjejerna beskriver som är gemensamt för alla är att hans sätt är väldigt subtilt. Han agerar lite som en ficktjuv nästan. De märker först inte utan plötsligt känner de att han sitter med handen mellan deras ben och andra handen mellan sina egna ben, säger Cecilia Närfors, förundersökningsledare på polisen.

Elisabeth, 17, är en av dem som drabbats.
Foto: Polisen

Ofredade tre tjejer samma dag

Den 19 januari i år sexuellt ofredade mannen tre tjejer på samma dag, mellan sträckan Gullmarsplan och Sköndal. En av tjejerna hade precis fyllt 15 år när hon blev sexuellt ofredad av mannen.

17-åriga Elisabeth är en av dem som utsatts av mannen. Hon berättar för Brottscentralen att hon skulle åka hem från en kompis och tog bussen vid Älvsjö station.

På bussen sätter sig en man bredvid henne trots att det är rätt tomt på bussen. Efter ett tag märker hon hans hand på hennes ben och han tar henne också på rumpan när hon försöker komma ifrån honom.

– Jag blev chockad och visste inte alls vad jag skulle göra. Det var väldigt obehagligt, säger Elisabeth.

Vad har du tänkt efter det här?

– Jag vågar inte åka hem ensam på kvällarna, även om klockan är rätt tidigt så är jag rädd om det har hunnit bli lite mörkt, säger hon.

Vad skulle det betyda för dig om polisen hittar honom?

– Det skulle kännas som en lättnad att man slipper vara rädd att samma man kanske kan göra det igen om jag går på samma buss.

Polisen säger att han utarbetat en teknik som gör att tjejerna inte märker något förrän han har sin hand vid deras underliv.
Foto: Polisen

Polisen: Han kommer fortsätta

Polisen ser allvarligt på brotten och säger att mannen riskerar fängelse om han åker fast, då han ofredat så många och så unga kvinnor. Polisen tror också att han kommer fortsätta begå brott och att fler kommer utsättas om han inte stoppas.

– Vi ser jätteallvarligt på det här. Det är en allvarlig kränkning att bli utsatt för sexuellt ofredande och det här är ju unga tjejer som begränsas av att ha blivit utsatta för det här, säger Cecilia Närfors, förundersökningsledare på polisen.

Har du blivit utsatt av mannen? Hör då av dig till polisen på 114 14 eller tipsa oss på tips@brottscentralen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.