Häktningen av den 22-åriga man som misstänks för mordet på Tova Moberg den 14 maj. Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Häktningen av den 22-åriga man som misstänks för mordet på Tova Moberg den 14 maj. Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Mammans drag för att hindra Tovas pojkvän

Publicerad

Tova Mobergs föräldrar försökte hindra hennes 22-årige ex-pojkvän från att träffa deras dotter – visar förhör i polisutredningen.

Knappt två månader senare hittades hon mördad.

"Min uppfattning är att det var Tovas mamma som gjorde slut på förhållandet mellan NN och Tova", säger den 22-årige expojkvännens bonuspappa.

"Vi peppade Tova att vara med kompisar, att träna och att festa och träffa kompisar", säger mamman – som vände sig till en kvinnojour för att få råd.

På onsdagen fortsätter rättegången för mordet på Tova Moberg, 19, i Hudiksvalls tingsrätt.

Då ska den misstänkte mördaren, Tova Mobergs 22-årige ex-pojkvän, vittna och ge sin version av vad som hände natten mellan den 13 och 14 maj - när Tova Moberg försvann.

Tova Moberg med pappa Roger. Foto: / PRIVAT

Enligt åklagaren ska han ha strypt och slagit ihjäl Tova med en hammare, för att sen dumpa kroppen i en sjö med hjälp av en skottkärra, vikter, metalltråd och tejp.

22-åringen själv har hela tiden nekat till brott.

Mamman: "Tova hade ju valt honom"

Tovas föräldrar berättar i förhör att de länge ansträngde sig för att acceptera sin dotters pojkvän.

"Vi har velat bjuda in NN i familjen för Tova hade ju valt honom. Vi bjöd med honom på en 24-timmars kryssning till Åland första sommaren de var tillsammans. Sen en kryssning till Tallinn sommaren efter", säger Tovas mamma i förhör.

Även pappan säger sig ha haft en liknande inställning.

"Jag har tvingat mig själv att acceptera honom", säger han i förhör.

Pappan skjutsade Tova till och från skolan

Men efter att Tova Moberg kommit hem svullen och blå i ansiktet i mars i år tog föräldrarnas tålamod slut. 

De anmälde den dåvarande pojkvännen, 22-åringen, för misshandel av dottern.

Föräldrarna ska efter det ha varit med Tova hela tiden den första veckan efter misshandeln.

"Pappan (reds anm) skjutsade in Tova till skolan på morgonen och sen var han i stan hela dagen och sedan hämtade han Tova i skolan och skjutsade hem henne. Vi följde med på simträningen. Tova var ju rädd så hon tyckte det var bra", säger mamman i förhör.

Tovas föräldrar berättar i förhör att de länge ansträngde sig för att acceptera sin dotters pojkvän.

22-åringens bonuspappa: "Aldrig känt sig välkommen"

Mamman beskriver i förhör hur hon bokade flera tider hos kurator för sin dotter. Hon ringde också till en kvinnojour i Stockholm för att få råd.

"Vi peppade Tova att vara med kompisar, att träna och att festa och träffa kompisar", säger mamman, som också ringde 22-åringens föräldrar för att berätta om misshandeln.

Men Tova ville inte vara med i utredningen om misshandel – som lades ned.

Tova och 22-åringen ska därefter ha börjat umgås igen. Och 22-åringens bonuspappa har i förhör en annan bild av varför förhållandet tog slut.

"Min uppfattning är att det var Tovas mamma som gjorde slut på förhållandet mellan NN och Tova", säger han och fortsätter senare:

"NN har aldrig känt sig välkommen hos Tovas föräldrar. NN har aldrig sagt varför men jag har spekulerat och då kommit fram till, att de kanske inte tyckte att han var fin nog."

Tova Mobergs sista kväll i livet åt hon middag med sin familj.Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Mamman berättade om sista kvällen

Tova Mobergs sista kväll i livet åt hon middag med sin familj. Efter middagen ska Tova ha gjort sig i ordning för en fest, berättade mamman på rättegångens andra dag. 

Mamman kom överens med Tova om att hon skulle skjutsa henne dit och sen hämta henne. Innan mamman släppte av Tova frågade hon om dottern skulle träffa ex-pojkvännen:

– Du ska väl inte träffa honom i kväll?

En vän till dottern berättade efter försvinnandet att Tova Moberg aldrig kom på festen – i stället ska hon ha åkt till ex-pojkvännen.

Efter mordet ska 22-åringen ha försökt styra Tovas föräldrar med sms, telefonsamtal, lögner och krav på pengar.

Brottscentralen har utan framgång sökt 22-åringens advokat, Bo Karlsson, för en kommentar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag