Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maktkampen i undre världen – fyra döda i våg av skjutningar

Kulhål i bilen de två männen satt i, under dödsskjutningen i Hallonbergen 14 november i år. Foto: Janne Åkesson / Swepix

Den tredje mordvågen.

Så benämns den senaste tidens skjutningar i Stockholm – med fyra döda under hösten.

Nu arbetar polisen på högvarv för att bryta våldsspiralen.

– Den kriminella miljön har sina egna tentakler. De känner av om något är på gång och många gånger väljer de att angripa först, säger polisen Gunnar Appelgren.

Ena sidan av bilen är perforerad av kulhål. 

Sidorutan fram sönderskjuten. 

”Som att man tömt ett helt magasin”, enligt vittnesuppgifter. Från platsen flyr två personer på moped iförda hjälmar. Kvar i bilen finns två män - skjutna. 

Dubbelmordet skedde helt öppet i Hallonbergen nordväst om Stockholm den 12 november i år.

Polisens bild är att årets skjutningar i Stockholm har kommit i tre vågor.

Den första skedde alldeles i början av året. 

Den andra i somras.

Nu under hösten den tredje, med fokus på Stockholms södra förorter.

Två personer sköts ihjäl till döds i en bil Hallonbergen i Sundbyberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Många av de senaste årens dödsskjutningar i Stockholm går att koppla till gängkonflikter som pågått länge och som är väl kartlagda av polisen. 

I den senaste vågen är mönstret ett annat. Skjutningarna tros vara kopplade till nya konflikter som inte är kartlagda på samma sätt, enligt Expressens uppgifter.

Flera poliser med insyn i de pågående utredningarna berättar att motiven för de senaste skjutningarna snarare verkar handla om personliga machodispyter.

Manne Jönsson, chef på polisen i Huddinge, tidigare chef för grova brott i Stockholm syd, säger generellt:

– Det handlar om alltifrån maktkamper till att ens kriminella ära är kränkt till att det handlar om pengar. Pengar är grunden och drivkraften för de här individerna.

*** 

Tredje vågen – fyra mördade

Dubbelmord i Hallonbergen, 12 november

Två 21-åriga män ihjälskjutna, båda hemmahörande i förorterna söder om Stockholm. Båda männen dömda för våldsbrott tidigare. Gärningsmän öppnade eld mot männens bil och flydde sedan på moped.

Ett flertal utredningsåtgärder vidtas, bland annat förhör med eventuella vittnen samt anhöriga och vänner, kontroll av övervakningskameror och analys av telefontrafik, enligt polisen.

Ingen gripen

 

Hagsätraskjutningen, 4 november

Två män, 27 och 21 år gamla, skottskadade. De är båda dömda för brott tidigare. 21-åringen ingår i samma krets som de mördade männen i Hallonbergen.

Gärningsmän flydde från platsen på moped. Ingen gripen.

 

Mord i Segeltorp, 21 oktober

22-årige lärarstudenten Shayan Gaff skjuten till döds med åtta skott i ryggen från ett automatvapen när han lämnade ett kafé i Segeltorp. Shayan har inget kriminellt förflutet överhuvudtaget och polisen arbetar efter teorin att han är ett oskyldigt dödsoffer för den grova kriminaliteten.

– Väldigt mycket tyder på att gärningsmannen har öppnat eld mot fel person, har kriminalkommissarie Fredrik Gårdare tidigare sagt.

Ingen gripen.

 

Farstamordet, 21 september 

En 25-årig man, tidigare dömd vid flera tillfällen, skjuts till döds med flera skott i bröstet från nära håll. Polisens teori är att gärningsmannen känt till var 25-åringen skulle befinna sig och väntat ut honom inför mordet.

En man i 20-årsåldern hemmahörande i Farsta sitter häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord. Polisen har meddelat att fler gripanden kan bli aktuella.

Mordoffren i Hallonbergen – båda 21 år gamla – var båda kända av polisen sedan tidigare.

En av dem var tidigare dömd för rånförsök mot en juvelerare på Östermalm. Två veckor innan sin död dömdes han för sista gången, till skyddstillsyn för försök till grov stöld.

Den andre mannen har varit kopplad till det kriminella nätverket Black Cobra, som tidigare hade en aktiv gruppering i södra Stockholm. 

I början av förra året dömdes han till två års fängelse, bland annat för att ha skjutit en man i benet. Ytterligare en man, som råkade befinna sig på platsen, träffades av en rikoschett.

Efter två tredjedelars avtjänat straff blev 21-åringen villkorligt frigiven i somras.

21-åringarna var hemmahörande i Stockholms södra förorter. Båda med band till förorten Hagsätra, där det två veckor innan dubbelmordet skedde en liknande skjutning.

Den gången besköts två män innan gärningsmännen flydde på moped. En av de skadade männen, även han 21 år gammal, har tidigare varit misstänkt för att ha begått brott tillsammans med en av de mördade männen, i ett tidigare mål.

***

Men det är inte enbart i den kriminella miljön som den senaste vågen har skördat dödsoffer.

Den 21 oktober besköts 22-årige lärarstudenten Shayan Gaff med automatvapen när han gick ut från ett kafé i Segeltorp tillsammans med sin kusin.

Åtta skott träffade honom i ryggen.

Shayan Gaff, 22, sköts till döds på öppen gata efter att han lämnat ett kafé i Segeltorp. Foto: Privat

– Shayan var så fin. Det enda han gjorde här i livet var att sprida kärlek, glädje och respekt, har hans mamma Paiker tidigare berättat. 

Polisen arbetar efter teorin att han Shayan sköts av misstag.

– Allt tyder på att han var helt oskyldig. Han var inte på något sätt inblandad i någon kriminalitet och han var inte känd av polisen. Han var en helt vanlig kille, har kriminalkommissarie Fredrik Gårdare sagt.

***

92 skjutningar i Stockholm i år

Mellan 1 januari och 14 november i år skedde 92 skjutningar i Stockholms län. 44 personer skadades och tio personer dog till följd av skottskador.

 

Motsvarande siffror tidigare år:

2017: 114 skjutningar, 37 skadade, 17 avlidna

2016: 103 skjutningar, 41 skadade, sju avlidna

2015: 89 skjutningar, 33 skadade, elva avlidna

Till och med den 14 november hade det skett 92 skottlossningar i region Stockholm i år.

I snitt två tredjedelar av dessa skjutningar involverar lokala grupperingar eller nätverk. Mindre än hälften av fallen handlar om organiserad brottslighet i en mer strikt definition, enligt en polisrapport från i våras.

– Ingenting tyder på att bilden förändrats de senaste 9 månaderna, säger Sven Granath, analytiker inom polismyndigheten.  

”Risk att det fått smittoeffekt på yngre”

Manne Jönsson oroas att skjutningarna höjer våldsnivån bland andra som inte är lika tungt kriminella.    

– Det finns en risk att de här rejält kriminellt belastade nätverken som inte skyr några medel för att sätta sig själva på den kriminella kartan fått en smittoeffekt på ungdomar och lokalt kriminella personer. Det i kombination med att tillgången på vapen är väldigt stor kan bidra att vi får samma läge med ungdomar och mer lokalt förankrade personer.

Att strypa tillgången till illegala vapen är en av polisens prioriterade metoder för att stävja våldet. Hittills i år har tillslag gjorts.

Delar av en vapengömma som hittades i ett garage i Botkyrka tidigare i år. Foto: Polisen

Nyligen väcktes åtal mot fyra män för bland annat grovt vapenbrott. I ett garage i Botkyrka fann polisen bland annat sex automatvapen, pistoler, handgranater, ljuddämpare och ammunition. Förutom vapnen har polisen även tagit stora mängder narkotika och lyxklockor värda omkring 800 000 kronor i beslag.

Vapengömman kopplas till det kriminella så kallade Botkyrkanätverket, enligt uppgifter till Expressen.

Kopplat till vapengömman gjorde polisen beslag av fem exklusiva klockor i ett bankfack. Den dyraste, en Rolex, värderas till 240 000 kronor. Foto: Polisen

I våras sprängde polisen en annan – större – vapendepå i södra Stockholm. Vid tillslaget hittades 37 vapen, varav 13 automatvapen.

– Vissa av de här vapnen är tänkta att använda i krig, sa utredningsledare Jonas Lindberg då.

Tidigare i november häktades en man i 30-årsåldern i ärendet. Enligt uppgifter till Expressen har mannen haft en ledande roll i mc-gänget Bandidos. Han är tidigare dömd till fyra års fängelse för medhjälp till mordförsök i Södertälje 2010.

– För varje vapen vi beslagtar tar vi bort möjligheten för en individ att begå ett brott. Om en kriminell gruppering blir av med en vapendepå så ger det en kylande effekt. De tappar förmåga, åtminstone ett tag, säger Stockholmspolisens gängexpert Gunnar Appelgren.

För att komma till rätta med konflikterna mellan olika kriminella grupperingar är det viktigare att komma åt anstiftarna än individerna som avlossar skotten visar forskningen, enligt Appelgren.

– Vi vet att det finns ledarfigurer med hög status i sin kriminella gruppering, som får yngre individer att utföra våldet. Att lagföra en skytt är naturligtvis viktigt i sig, men det förändrar sällan läget i konflikten eftersom det är anstiftarna som genererar våldet.

Polisen slog till mot Bandidos lokal tidigare i november. En man i 30-årsåldern som enligt uppgifter till Expressen har en ledande roll i mc-klubben greps och sitter nu häktad i det stora vapenärendet. Foto: Janne Åkesson / Swepix

 

 

Gängen och de blodiga konflikterna

Hagsätranätverket/Kostymerna

Gruppering med bas i Hagsätra i Stockholm. Kallas även "Restaurangligan" och "Kostymerna", på grund av den klädsel personer kopplade till nätverket har burit i samband med brott.

Två medelålders bröder fanns i centrum av grupperingen, som enligt polisen sysslat med utpressningar, narkotikaförsäljningar och beskyddarverksamhet. Nätverket uppges ha tappat i kriminell förmåga efter en spricka som delat upp anhängare i två falanger. 

Enligt en poliskartläggning från juni 2018 är nätverket också inblandat i en pågående "territoriell" och "personlig" konflikt. Gängmedlemmar bär skyddsväst och polisen bedömer det som "troligt" med fortsatta våldsdåd och att "läget kan eskalera mycket snabbt".

 

Bredängsnätverket

Gruppering med bas i Bredäng i södra Stockholm. Allierade med Bandidos och undergrupperingen X Team på lokal nivå, enligt uppgifter till Expressen.

Har legat i blodig konflikt med det så kallade Östberganätverket sedan 2013. Konflikten omfattar flera mord och mordförsök.

I november förra året mördades en man som pekats ut som en ledarfigur för Bredängnätverket i en skjutning i Mariehäll.

 

Östberganätverket 

Nätverket har en tydlig struktur som sträcker sig från ledare i toppen ner till så kallade springpojkar längst ned. Huvudinkomsten kommer från narkotikahandel, bedrägerier och utpressning.

Enligt flera promemorior upprättade av polisen styrs nätverket av en stark ledare i 30-årsåldern. Mannen har aldrig dömts för någon allvarlig brottslighet.

Basen är i Östberga och de flesta av individerna bor i området kring Östbergahöjden. Efter mordet på en av ledarna är nätverket i dag ”kraftigt försvagat”, enligt polisens bedömning.

 

Konflikt Dödspatrullen vs Shottaz

Sedan juli 2015 pågår en väpnad konflikt mellan två grupperingar med bas i Rinkeby. Grupperingarna består av unga män som tidigare var vänner med varandra. Enligt polisen kopplas sju mord till konflikten. De två senaste skedde strax innan och strax efter årsskiftet.

Polisens punktmarkering av de två grupperingarna har gett resultat och under året har flera nyckelfigurer i de två grupperingarna häktats och/eller dömts för brott.

 

Tidigare skjutningar med dödlig utgång 2018

Fakta/Pågående mordutredningar som avser skjutningar med dödlig utgång 2018 

 

Hässelby Gård, 13 juni:

Man i 60-årsåldern skjuten till döds. Ingen frihetsberövad i målet.

 

Roslagsgatan, 8 juni: 

Man skjuts till döds i en lägenhet i Vasastan i Stockholm. Ingen frihetsberövad i målet.

 

Lidingö, 5 juni: 

57-årig man mördad med automatvapen. Sex personer är häktade för mord och medhjälp till mord. Rättegång förväntas ske inom första kvartalet 2019.

 

Barkarbyvägen, 5 juni: 

26-årig man med kopplingar till ett kriminellt nätverk skjuts till döds när en bil kör upp jämsides med hans bil och öppnar eld med automatvapen. Ingen frihetsberövad i målet.

 

Rissne centrum, 15 januari: 

Man i 35-årsåldern som bar skottsäker väst sköts till döds med automatvapen från nära håll. En man har suttit häktad men häktningen är i dag hävd.

 

Rinkeby torg, 8 januari

En man i 25-årsåldern satt och åt på en pizzeria när en man kom in i lokalen och sköt honom till döds. En 17-åring står åtalad misstänkt för mordet.