Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maken ville skiljas – då skickade hustrun torpeder

När kaféägaren ville skilja sig anlitade hustrun torpeder.

Tre maskerade män tog sig in i bostaden där de slog, sparkade och misshandlade honom.

Nu döms hustrun till fem och ett halvt års fängelse.

Samtidigt underkänner tingsrätten åklagarens påstående om hedersmotiv – och de tre övriga åtalade frikänns.

Kaféägaren och hans 41-åriga hustru gifte sig hösten 2016. Men samlivet i södra Stockholm blev problematiskt och redan under sensommaren förra året ansökte mannen om skilsmässa.

Kort därefter hörde någon person – inte mannen själv – av sig till tingsrätten och återkallade ansökan vilket tvingade honom att börja om processen.

Men hustrun gjorde klart för maken att hon inte var intresserad av någon skilsmässa. I början av mars i år hotade hon honom till livet om inte skilsmässoansökan återkallades.

Maken vägrade, och några veckor senare blev hotet verklighet.

Hotade maken till livet

Den 21 mars lurade hon ut kaféägaren ur sovrummet, där han av fruktan hade stängt in sig. Sedan la hon beslag på hans mobiltelefon samtidigt som hon släppte in tre maskerade män i bostaden.

De tre männen gick till angrepp mot maken. Han tejpades fast och fick motta slag och sparkar. Pistolliknande föremål, som mannen uppfattat som skarpladdade, trycktes in i munnen på honom och mot huvudet.

Samtidigt blev han utpressad – och tvingades slutligen underteckna ett dokument där han återkallade sin skilsmässoansökan.

Dagen efter lämnades återkallandet av skilsmässoansökan in till tingsrätten av hustruns pappa. På papperet fanns blod från maken.

Fem och ett halvt års fängelse

Kort efter händelsen häktades hustrun misstänkt för inblandning i tortyrmisshandeln. Under sommaren häktades även hennes syster och hennes pappa, samt en man som åklagaren pekat ut som en av torpederna.

På fredagen meddelade Södertörns tingsrätt sin dom i fallet.

Hustrun döms mot sitt nekande till sex och ett halvt års fängelse för grovt olaga tvång, olaga hot, grovt rån och försök till utpressning.

– Mannen har överrumplats i sitt hem av tre maskerade personer som tejpat, slagit, sparkat och bränt honom. Hoten har riktats mot både honom och hans barn, som i och för sig befann sig på annan plats. Hoten har förstärkts med vad han har uppfattat som riktiga vapen. Han har fruktat för både sitt eget och barnens liv. Han har drabbats hårt, fysiskt men framför allt psykiskt av händelsen säger rättens ordförande, chefsrådmannen Erica Hemtke, i ett pressmeddelande.

Tre frikänns

De övriga tre åtalade frikänns.

Under rättegången drev åklagaren linjen att det fanns ett hedersmotiv till brottet.

Familjen härstammar från Mellanöstern och under förhör har hustruns syster förklarat att familjehedern kan skadas om skilsmässan blir av. 

– Det är något stort hos oss, kulturellt så att säga. Inte som här i Sverige eller Europa, har systern sagt.

Men tingsrätten anser inte att hedersmotivet är styrkt. I stället håller man det för troligt att guld som mannen förvarat hos en vän har varit en mer utlösande motivbild.

– Det finns uppgifter i utredningen som indikerar ett möjligt hedersmotiv, men utredningen är motsägelsefull och bilden är inte är tydlig på den punkten. Den utlösande faktorn verkar ha varit mannens omhändertagande av kvinnans guld. Tingsrättens slutsats är att kvinnan har drivits av ekonomiska motiv med en stark önskan om att inte bli berövad på guldet eller pengar och annat som hon tyckt sig ha rätt till säger chefsrådmannen Erica Hemtke.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.