Makabra ritualen: Katter fångas – och halshuggs

Mikael Kenells katt Elsa hittades död, hon hade blivit halshuggen.
Foto: Privat
"Jag vet inte vad jag ska säga, det är så obegripligt", säger Mikael om den brutala djurplågaren som härjar i Motala.
Foto: Brottscentralen
Sandra Lukaceviz, 22 år, var ägare till katten Simon som hittades död på en gravsten förra året. "Om någon vet nånting så ring till polisen och berätta det", säger Sandra.
Foto: Brottscentralen

Hundar och katter fångas, huvudena huggs av – och delarna placeras ut på allmän plats.

Polisen i Motala utreder nu flera fall av djurplågeri med samma tillvägagångssätt på kort tid.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det är så obegripligt, säger Mikael Kenell, vars katt Elsa hittats halshuggen.

Katten Elsa blev tre år.

I veckan hittades hon död i ett idylliskt villaområde i Motala efter att Mikael Kenell anmält katten försvunnen. Elsa brukar alltid komma tillbaka efter en halvtimmes utflykt – men inte den här gången. 

På måndagen ringde polisen och meddelade att Elsa hittats. Familjen trodde att hon var vid liv och välbehållen – tills utredaren berättade att huvudet saknades.

– Min fru har sjukskrivit sig från jobbet. Man sätter sig och gråter ibland och försöker ta timme för timme, berättar Mikael.

Huvudet placerades på en gravsten

Mikael Kenell är inte den första djurägaren som drabbats. I mitten på maj förra året fann ett par i Samuelsberg i Motala kommun ett katthuvud, placerad intill en trädgårdsskulptur. Dagen efter påträffades kroppen i en annan trädgård på samma gata.

Två veckor senare hittades ännu ett katthuvud, denna gång låg det placerat på en grav på Motala kyrkogård. 

I juni hittas ytterligare ett djur i Motala utan huvud. Denna gång en hund. Enligt ett vittne ska det ha varit två barn i tioårsåldern som gjorde den makabra upptäckten vid en strandkant nära gamla strömbron i Motala.

Sandra Lukacevizs katt Simon är ett av djuren som dödats av djurplågaren. Simons huvud hittades på en gravsten.
Foto: Privat

Sandra Lukaceviz, 22 år, var ägare till katten Simon som hittades död på gravstenen.

– Jag trodde det var över, men det verkar ju bara fortsätta, säger Sandra Lukaceviz, när hon får höra om att fler fall rapporterats in till polisen.

– Jag uppmanar folk i Motala att berätta om vem det kan vara. Om någon vet nånting så ring till polisen och berätta det, säger Sandra.

Teorin: Djuren förs först bort

Vid platserna där huvudena och kropparna hittats har det inte funnits något blod. Polisens teori är att djurplågaren först fört bort katten eller hunden, där skurit av huvudet, och sedan placerat ut kroppen utomhus. Mycket pekar mot att djurplågaren njuter av att döda djur och gärna vill visa upp sina dåd för andra.

– Vi utreder detta som djurplågeri, säger Marcus Hoppe, förundersökningsledare på polisen i Motala.

Polisen: "Vill få stopp på den här personen"

Polisen har inte lyckats gripa någon misstänkt för djurplågerierna.

– Om det skulle vara samma person som gör det här mot djur vill vi givetvis få stopp på den personen, säger Marcus Hoppe.

Mikael Kenell är förfärad över djurplågarens metod.

– Hugger du huvudet av en katt så kommer ju massa blod och det är ju fullt med snö ute. Men inga blodspår har hittats. Varken jag eller polisen gjorde det där Elsa hittades. Så han måste ha fångat in katten, haft lite roligt och sen dumpat katten, säger Mikael.

Enligt Mikael är många djurägare i Motala oroade över senaste tidens brott.

– Ingen vågar släppa ut sina katter här längre. Folk är rädda och förbannade.

Polisens utredare: "Vi kan inte trolla"

Polisen hoppas hitta den skyldige, men betonar att förundersökningen kommer att läggas ned om de inte får in fler tips från allmänheten.

– Vi utreder som precis alla andra brott. Vi pratar med personer som kan veta något. Vi gör en brottsplatsundersökning där djuren hittats om vi kan hitta spår. Vi tittar även på eventuella tips som kommer in. Men kommer vi inte fram mot någon skäligen misstänkt läggs ärendet ner precis som andra ärenden. Vi gör vad vi kan men kan inte ”trolla”, säger förundersökningsledare Marcus Hoppe.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.