Bernard Khouri väcker enskilt åtal mot flera kriminalvårdare. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖMBernard Khouri väcker enskilt åtal mot flera kriminalvårdare. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Bernard Khouri väcker enskilt åtal mot flera kriminalvårdare. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Bernard Khouri sitter i Kumlaanstaltens rymningssäkra superbunker Fenix, dömd till livstids fängelse för att ha beordrat tre mord. Foto: SVEN LINDWALLBernard Khouri sitter i Kumlaanstaltens rymningssäkra superbunker Fenix, dömd till livstids fängelse för att ha beordrat tre mord. Foto: SVEN LINDWALL
Bernard Khouri sitter i Kumlaanstaltens rymningssäkra superbunker Fenix, dömd till livstids fängelse för att ha beordrat tre mord. Foto: SVEN LINDWALL

Maffialedaren Bernard Khouri stämmer flera kriminalvårdare

Publicerad

Gängledaren Bernard Khouri, 37, väcker enskilt åtal mot flera kriminalvårdare på Kumlaanstalten. 

I stämningsansökan skriver den livstidsdömde ledaren att de fört en "häxjakt" mot honom för att isolera och straffa honom ytterligare, för brott som han inte har dömts för.

Södertäljenätverkets ledare Bernard Khouri, 37, stämmer två kriminalinspektörer, en kriminalvårdschef och en jurist på Kumlaanstalten för grovt tjänstefel, grovt tjänstemissbruk och grovt myndighetsmissbruk. 

Den livstidsdömde fången anser att tjänstemännen fört en "häxjakt" mot honom och missbrukat sin ställning för att han ska straffas ytterligare och stanna kvar på säkerhetsavdelningen. Det framgår i en 23 sidor lång stämningsansökan.

 

LÄS OCKSÅ: Domstolen säger nej till gängledarens krav 

 

Bernard Khouri sitter i Kumlaanstaltens rymningssäkra superbunker Fenix, dömd till livstids fängelse för att ha beordrat tre mord. Han hävdar nu att tjänstemännen bestraffat honom för att ha varit inblandad i mordet på en 41-årig man i Uppsala i april, något han nekar till, samt för Kriminalvårdens nedlagda polisanmälan om olaga hot i slutet 2016.

Bristande objektivitet

I stämningsansökan skriver Bernard Khouri att han har varit isolerad under långa perioder och att han inte kunnat hålla kontakten med sin familj. Han har nekats bevakade besök och avlyssnade samtal. 

Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Enligt den livstidsdömde fången har tjänstemännen "medvetet brustit i sin objektivitet och opartiskhet avseende anklagelser om mord och andra grova brott, då ens delgetts, hörts i någon förundersökning, åtalats, eller ens fått sin skuld prövad, och deras beslut har legat till grund för att undertecknad utpekats som skyldig i samhället och i massmedian och explicit beljugit undertecknad."

 

LÄS OCKSÅ: Maffialedarens hemliga koder inifrån fängelset

 

Maffialedaren kräver ett skadestånd på 300 000 kronor, eller den summa som tingsrätten anser skälig, för varje övergrepp. Han vill även att tjänstemännen ska stå för rättegångskostnaderna. 

Tidigare fall har lagts ner

Bernard Khouri väckte åtal mot samma personer samt huvudkontoret redan förra året. Åklagare beslutade då, vid flertalet tillfällen, att inte inleda någon förundersökning. 

Den dömde gängledaren har även väckt åtal mot Kumlas huvudkontor i Norrköping och Örebro. 

 

LÄS OCKSÅ: Gängledaren hotar att slita terroristen i stycken 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag