Ledaren som ska ha beställt mordet. Foto: PolisenLedaren som ska ha beställt mordet. Foto: Polisen
Ledaren som ska ha beställt mordet. Foto: Polisen
Bilen brändes upp. Foto: LäsarbildBilen brändes upp. Foto: Läsarbild
Bilen brändes upp. Foto: Läsarbild
Mannen som sköts till döds. Foto: PolisenMannen som sköts till döds. Foto: Polisen
Mannen som sköts till döds. Foto: Polisen

Polisen misstänker: Maffialedarens dödsorder – rivalen mördad efter jakt

Publicerad

På ett möte i Östbergaledarens hem planerades och beställdes mordet på rivaliserande Bredängnätverkets ledare.

Fyra dagar senare sköts Bredängledaren till döds i en vild biljakt.

Så gick det till enligt det nu väckta mordåtalet mot sju personer, varav flera är framträdande inom Östberganätverket.

Det är vid lunchtid den 20 november som en skytt öppnar eld med automatvapen. Han hänger ut ur rutan på en bil och skjuter in i en annan.

Måltavlan: En 28-årig gängledare från Bredäng.

Två av skotten träffar mannen och skadar honom i överkroppen. Skadorna är så allvarliga att han avlider.

Mordet har koppling till en lång och blodig gängkonflikt i södra Stockholm som Expressen tidigare har granskat i flera led.

Östbergaledaren åtalas för dödsordern

På tisdagsmorgonen åtalas sju personer för delaktighet i mordet.

– Två män åtalas för anstiftan av mord, tre män för medhjälp till mord och två män för mord, varav en av dem också åtalas för framkallande av fara för annan, säger kammaråklagare Carolina Frohm i ett pressmeddelande.

Flera av de åtalade är ledande medlemmar i det rivaliserande Östberganätverket. Gängets utpekade ledare, en 30-årig man, åtalas för anstiftan till mord för att ha beställt dådet.

Enligt stämningsansökan kallade 30-åringen till ett möte i sin bostad i Östberga fyra dagar innan skottlossningen. Där deltog flera framträdande allierade – och mordet på Bredängledaren planerades och beställdes, enligt åtalet.

Rättegången är planerad att pågå i nio dagar med start den 22 maj klockan 9 i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

 

LÄS MER: Mördade gängledarens liv – startade blodigt maffiakrig 

 

Fem mord – en dömd

Konflikten mellan de kriminella nätverken i Östberga och Bredäng har pågått sedan 2013. Den nu mördade 28-årige gängledaren sköt då en man från Östberganätverket flera gånger i benen i samband med en påstådd kokainstöld. Han dömdes senare till 4,5 års fängelse för synnerligen grov misshandel.

Sedan dess har fem mord skett som polisen kopplar till konflikten. De morden har hittills endast resulterat i en dom – en man som dömts för medhjälp.

 

LÄS MER: Östberganätverket – kriminellt broderskap och iskalla svek 

 

En 24-årig man pekas ut som skytten. Han har dödat förut. När han var 20 år gammal, 2012, sköt han sin 17-åriga flickvän till döds. Flickvännen sköts i huvudet på mindre än tio centimeters avstånd. Mannen hävdade att allt var en olyckshändelse och han dömdes i tingsrätten för vållande till annans död och grovt vapenbrott till två år och åtta månaders fängelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag