Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madelene hittades död i betongblock – par döms

Madelene Ekfalk.Foto: Privat
Jocke Pettersson döms till ett och ett halvt års fängelse för brott mot griftefriden.
Den åtalade kvinnan döms för medhjälp till samma brott och hennes straff blir ett år och två månader i fängelse. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Madelene hittades ingjuten i betongblocket som låg i ett skogsområde vid E4 i Upplands Väsby.Foto: Polisen

Småbarnsmamman Madelene Ekfalk, 29, hittades ingjuten i ett betongblock med en snara om halsen.

Ett tidigare par – Jocke Pettersson och en 32-årig kvinna – har åtalats för brott mot griftefriden och på fredagen meddelade tingsrätten sin dom:

Pettersson döms till ett och ett halvt års fängelse medan kvinnan döms till ett år och två månader.

– Att det inte blir maxstraff känns för jävligt, helt enkelt, säger Madelenes styvpappa Hasse Lennerman.

Det var i februari 2016 som 29-åriga Madelene Ekfalk hittades död, ingjuten i ett betongblock ett stenkast från E4 vid Upplands Väsby norr om Stockholm.

Då hade hon varit anmäld försvunnen under tre månaders tid.

Misstankarna riktades mot Madelenes expojkvän Jocke Pettersson, 35, och dennes dåvarande flickvän – en 32-årig kvinna.

Vid tidpunkten för Madelenes död hade Pettersson en husbuss uppställd i närheten av fyndplatsen. Husbussen var också den sista kända platsen som Madelene befann sig vid innan hon anmäldes försvunnen. 

Under utredningen häktades han misstänkt för att ha mördat henne – men bevisen räckte inte för något mordåtal och de grövsta misstankarna avskrevs så småningom.

De göt in henne i betong

I stället åtalade åklagaren Pettersson och hans 32-åriga ex-flickvän för misstankar om brott mot griftefriden i samband med Madelenes död.

På fredagen meddelade tingsrätten sin dom. Jocke Pettersson döms mot sitt nekande för brott mot griftefriden till ett år och sex månaders fängelse. Kvinnan, som även hon nekar, döms för medhjälp till samma brott till ett år och två månaders fängelse.

Tingsrätten menar att det har bevisat bortom rimligt tvivel att paret har "flyttat, skadat och skymfligen behandlat" Madelene Ekfalks döda kropp och och slutligen gjutit in kroppen i betong i en förberedd gjutform.

Efter en sammantagen bedömning har tingsrätten kommit fram till att paret inte döms att betala skadestånd till Madelenes familj.

Madelenes styvpappa Hasse Lennerman är besviken över att tingsrätten inte dömer paret till maxstraffet för brott mot griftefriden, som är två års fängelse.

– Att det inte blir maxstraff känns för jävligt, helt enkelt. Och att hennes barn inte får skadestånd – jag tycker att det är skrämmande. Det här kommer att överklagas, säger han.

Jocke Pettersson döms även för en rad andra brott: Grov olovlig körning, rattfylleri och ringa vapenbrott. Både mannen och kvinnan döms även för ringa narkotikabrott.

 

LÄS MER: Familjens sorg – Madelene hittades ingjuten i ett betongblock 

 

Under rättegången valde Jocke Pettersson att ge en intervju till Expressen, där han bland annat fick frågan om han förstod att det fanns frågor om hans inblandning i Madelenes död, givet att han var med henne natten innan hon försvann.

– Självklart. Men de har inget annat på att hon befinner sig på samma plats som mig mer än att jag har sagt det, svarade han då.

Dödsorsak fortfarande oklar

Hur Madelene dog är fortfarande oklart. Hon hittades med en snara runt halsen men den rättsmedicinska undersökningen har inte kunnat fastställa att hon ströps till döds. I kroppen hittades stora halter amfetamin som i värsta fall kunde varit livshotande.

Expressen har tidigare publicerat en intervju med Madelenes mamma Susanne, som då sa:

– Hon blev väldigt utnyttjad av flera personer. Hon ville tillbaka till sitt gamla liv.

– Hon var värd ett mycket bättre öde än det här. Det känns så hemskt. Varför cementerar man in någon, om man inte har något att dölja, undrade Susanne, inför rättegången.

 

LÄS MER: Jocke Pettersson i intervju under rättegången 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.