Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lovande fotbollskillen blev mördargängets ledare: ”Jokern styrde”

Fouad Saleh vid häktningsförhandlingarna. Han är dömd för tre mord.
Foto: Alex Ljungdahl, Sven Lindwall
Rättegången om morden i Hallonbergen avslutades 23 januari.
Foto: TT

Tonårskillen: Lovande fotbollsspelare, nummer nio i lokala laget.

Nu är Fouad Saleh dömd trippelmördare som skurit halsen av ett av sina offer.

Ledaren för kompisgänget som mördar tillsammans.

Han lider enligt psykiater av en störning som präglas av ”fysisk grymhet” och ”uppflammande aggressivitet.”

Han växte upp i Stockholmsförorten Hallonbergen med sina föräldrar och syskon.

I tonåren var han en lovande fotbollsspelare som enligt egen utsago var snäll mot sina skolkamrater.

I vuxen ålder har han umgåtts med ett kompisgäng i området som sysslat med droger.

Sedan i tisdags är fem av killarna i kretsen dömda mördare.

Och det var Fouad Saleh som drev fram dåden, enligt domstol.

Dömda kompisgänget: Mikael Chamoun, Amir Jabbari Taklar, Munir Nooraldin och en 17-årig man.

Dödades efter en biljakt

Den 22 januari sköt Saleh och hans vänner en man i ett garage.

När han flydde följde mördarna efter – och dödade honom efter en biljakt som slutade utanför Karolinska universitetssjukhuset.

Sex veckor senare högg Saleh och andra medlemmar i samma kompisgäng ihjäl ett vittne till det första mordet, liksom vittnets fru.

Biljakten slutade vid Karolinska universitetssjukhuset. En man dödades.
Foto: Alex Ljungdahl

Nummer nio på ryggen

En allsmäktig varelse vid namn ”Jokern” styrde Fouad Saleh att mörda.

Det är hans egen version.

Samtidigt har mördaren uttryckt en vilja att vrida tillbaka klockan till tiden då han i de tidiga tonåren var en lovande fotbollspelare.

Med nummer nio på ryggen spelade han i en av de högsta divisionerna för pojkar under nitton år och gjorde inhopp i den lokala klubbens A-lag.

När Fouad Saleh var 15 år dog hans pappa i en hjärtinfarkt. Pappans död blev ett hårt slag för sonen, som besökte en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning. Det var hans enda kontakt med psykiatrin under uppväxten.

Vid en mindre sinnesutredning – så kallad paragraf 7-undersökning – har Saleh felaktigt uppgivit att båda hans föräldrar gått bort och finns i ”nästa liv.”

– När undersökningen genomfördes mådde han inte bra, säger hans advokat Carla Pantzar.

I gymnasiet började Fouad Saleh på fordonsprogrammet men trivdes inte och hoppade av efter ett och ett halvt år.

Saleh ett "geni på att fuska"

Från årskurs åtta hade Fouad Saleh hög skolfrånvaro. Enligt egen utsago var han ”snäll mot andra elever” liksom ”ett geni på att fuska” under åren i skolbänken. Han nämner också att han hade en favoritlärare som ”hjälpt honom att dricka te.” 

I gymnasiet började trippelmördaren på fordonsprogrammet men trivdes inte och hoppade av efter ett och ett halvt år. Därefter hade han praktik som fritidsledare för yngre barn och arbetade en kort tid som skadedjursbekämpare. 

Sedan 2016 har han varit arbetslös, men har enligt egen uppgift haft andra inkomster genom bland annat cykelstölder.

Saleh uppger själv att han rökt cannabis två gånger i månaden de senaste två åren, vilket stöds av att han hade en låg koncentration av THC i blodet när han greps. I övrigt har han inget missbruk.

Den allsmäktige ”Jokern” är inte ensam inuti Fouad Salehs huvud, säger han. Där finns också två andra röster, som han kallar ”Zic” och ”Zac”.
Foto: Sven Lindwall

"Jokern", "Zic" och "Zac"

Den allsmäktige ”Jokern” är inte ensam inuti Salehs huvud, säger han. Där finns också två andra röster, som han kallar ”Zic” och ”Zac”. Saleh har också pratat om att den onda anden ”Iblis”, islams motsvarighet till Satan, hade tagit mordoffrens kroppar i besittning och till varje pris måste drivas bort. 

I samband med erkännandet säger han sig ha upplevt hur någon tog kontroll över hans hjärna. Han pekade ut sin dåvarande försvarsadvokat för att samtidigt vara åklagare som drev utredningen mot honom. Något som bidrog till att den dåvarande advokaten bröt upp med Saleh.

Men uppgifterna om inre röster motsägs av att Saleh i polisförhör har sagt att mordet var en hämnd för att 39-åringen hade "golat ner honom", alltså talat med polisen. I förhör har Fouad Saleh också lämnat uppgifter som hjälpt polisen i utredningen mot honom och hans vänner – bland annat var ett vapen låg dumpat.

Åklagaren Olof Calmvik är nöjd över att Fouad Saleh dömts till livstids fängelse: "Han är den drivande personen bakom morden".
Foto: SVEN LINDWALL

"Anhöriga har drabbats hårt"

När det gäller rösterna i huvudet ljuger Saleh, enligt rättspsykiaterns uppfattning. Han är inte allvarligt psykiskt störd i lagens mening. 

Däremot bedöms han lida av så kallat antisocialt personlighetssyndrom.

En störning som bland annat kan präglas av ”uppflammade aggressivitet som yttrar sig i våldshandlingar eller hot om våld” och ”fysisk grymhet mot djur eller människor”, enligt diagnossystemet DSM-V.

Fouad Saleh låter genom sin advokat meddela att han tänker överklaga livstidsdomen. Försvaret kommer också att ”se över alla möjligheter att få en fullständig utredning kring hans psykiska hälsa.”

– Vi anser att det finns skäl att komplettera utredningen i personaliadelen, säger försvararen Carla Pantzar.

Åklagaren Olof Calmvik är nöjd att Fouad Saleh dömts till livstids fängelse.

– Han är den drivande personen bakom morden, vilket tingsrätten också konstaterat. Gärningarna är väldigt brutala och hänsynslösa och flera nära anhöriga har drabbats hårt av det han gjort.

LÄS MER: Kompisgänget döms för mord 

Fouad Saleh växte upp i Stockholmsförorten Hallonbergen med sina föräldrar och syskon. Bilden från Hallonbergen är från ett annat tillfälle.
Foto: Andreas Skog

Morden i Hallonbergen: Det dömda kompisgänget

Fem personer, som alla tillhör samma kompisgäng, har dömts i tingsrätten för morden i Hallonbergen:

FOUAD SALEH, 22

• Dömd till livstids fängelse för mordet vid sjukhuset och dubbelmordet i Hallonbergen liksom grovt övergrepp i rättssak och grovt vapenbrott. Har erkänt att han dödade paret i Hallonbergen men hävdar att röster i huvudet styrde honom. Tidigare har han vid två tillfällen fått penningböter för att ha kört moped utan hjälm.

MIKAEL CHAMOUN, 23

• Dömd till 14 års fängelse för mord och medhjälp till mord i Hallonbergen den 7 mars. Friades från mordet den 22 januari vid sjukhuset. Nekar till alla anklagelser och säger att han skulle bli "mycket arg" om han döms. Också åtalad för grovt övergrepp i rättssak, synnerligen grovt vapenbrott med mera, men friad på det åtalspunkterna. I hans belastningsregister finns sedan tidigare bara en bilbältesbot.

MAN, 17

• Dömd till sluten ungdomsvård i tre år för mord i Hallonbergen, grovt vållande till annans död i samma fall och narkotikabrott. Frikänd för grovt övergrepp i rättssak.

MUNIR NOORALDIN, 20

• Dömd till tio års fängelse för mordet vid Karolinska universitetssjukhuset. Frikänd för synnerligen grovt vapenbrott och narkotikabrott. Är inte dömd för brott sedan tidigare.

AMIR JABBARI TAKLAR, 21

• Dömd till 12 års fängelse för mordet vid Karolinska universitetssjukhuset och grovt vapenbrott. Frikänd för misshandel och synnerligen grovt vapenbrott. Tidigare dömd till bötesstraff för bland annat trafikförseelser och olaga hot.

Morden i Hallonbergen: Det dömda kompisgänget

Fem personer, som alla tillhör samma kompisgäng, har dömts i tingsrätten för morden i Hallonbergen:

FOUAD SALEH, 22

Dömd till livstids fängelse för mordet vid sjukhuset och dubbelmordet i Hallonbergen liksom grovt övergrepp i rättssak och grovt vapenbrott. Har erkänt att han dödade paret i Hallonbergen men hävdar att röster i huvudet styrde honom. Tidigare har han vid två tillfällen fått penningböter för att ha kört moped utan hjälm.

MIKAEL CHAMOUN, 23

Dömd till 14 års fängelse för mord och medhjälp till mord i Hallonbergen den 7 mars. Friades från mordet den 22 januari vid sjukhuset. Nekar till alla anklagelser och säger att han skulle bli "mycket arg" om han döms. Också åtalad för grovt övergrepp i rättssak, synnerligen grovt vapenbrott med mera, men friad på det åtalspunkterna. I hans belastningsregister finns sedan tidigare bara en bilbältesbot.

MAN, 17

Dömd till sluten ungdomsvård i tre år för mord i Hallonbergen, grovt vållande till annans död i samma fall och narkotikabrott. Frikänd för grovt övergrepp i rättssak.

MUNIR NOORALDIN, 20

Dömd till tio års fängelse för mordet vid Karolinska universitetssjukhuset. Frikänd för synnerligen grovt vapenbrott och narkotikabrott. Är inte dömd för brott sedan tidigare.

AMIR JABBARI TAKLAR, 21

Dömd till 12 års fängelse för mordet vid Karolinska universitetssjukhuset och grovt vapenbrott. Frikänd för misshandel och synnerligen grovt vapenbrott. Tidigare dömd till bötesstraff för bland annat trafikförseelser och olaga hot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.