Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven vill stoppa lindrigare straff för unga brottslingar

I SVT:s ”Veckans brott” säger Löfven att han bland annat vill se hårdare straff och effektivare kameraövervakning. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Mer resurser till polisen, hårdare straff och effektivare kameraövervakning är några av lösningarna", säger Stefan Löfven i Veckans brott. Foto: Skärmdump/SVT

Statsminister Stefan Löfven, S, vill slopa strafflindringen för brottslingar under 21 år.

– Är man tillräckligt vuxen för att få rösta när man är 18 år, så tycker jag att man ska kunna stå för sina handlingar i övrigt, säger Löfven i SVT:s ”Veckans brott”.

Statsminister Stefan Löfven vill se mer resurser till polisen för att stoppa gängkriminaliteten. I SVT:s ”Veckans brott” säger Löfven att han bland annat vill se hårdare straff och effektivare kameraövervakning.

– Mer resurser till polisen, hårdare straff och effektivare kameraövervakning är några av lösningarna. Samtidigt som vi ska bygga ett samhälle där unga killar framför allt inte vill syssla med brottslighet, säger Löfven i ”Veckans brott”.

Löfven vill riva upp strafflindringen

Löfven säger vidare att han vill riva upp en strafflindring som gäller för brottslingar som är under 21 år gamla. Personer under 21 kan inte dömas till livstids fängelse – det vill Löfven ändra på.

"Mer resurser till polisen, hårdare straff och effektivare kameraövervakning är några av lösningarna", säger Stefan Löfven i Veckans brott. Foto: Skärmdump/SVT

– Om man får rösta och betraktas som vuxen när man är 18 år i dag, så tycker jag att man ska kunna stå för sina handlingar i övrigt, säger Löfven i ”Veckans brott”.

I programmet säger Löfven vidare att han inte skyller på alliansregeringen eller sin egen, när det gäller gängkriminaliteten. Han menar att det begåtts fel på ”allehanda sätt”.

Löfven: Ska inte attackera med Gripen i förorterna

I januari sa Löfven att han inte utesluter att sätta in militären för att hjälpa polisen att hantera gängkriminaliteten.

– Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organiserade brottsligheten ska bort, sa han då.

Det var efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hade föreslagit det. I ”Veckans brott” i SVT säger Löfven nu:

– Jag har inte sagt att vi ska attackera med Gripen eller köra in militär i förorterna. Men om det finns samarbetsmöjligheter mellan polis och försvar, som gör att polisens arbete blir ännu effektivare, låt oss titta på det då.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!