I SVT:s ”Veckans brott” säger Löfven att han bland annat vill se hårdare straff och effektivare kameraövervakning. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅNI SVT:s ”Veckans brott” säger Löfven att han bland annat vill se hårdare straff och effektivare kameraövervakning. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
I SVT:s ”Veckans brott” säger Löfven att han bland annat vill se hårdare straff och effektivare kameraövervakning. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Mer resurser till polisen, hårdare straff och effektivare kameraövervakning är några av lösningarna", säger Stefan Löfven i Veckans brott. Foto: Skärmdump/SVT"Mer resurser till polisen, hårdare straff och effektivare kameraövervakning är några av lösningarna", säger Stefan Löfven i Veckans brott. Foto: Skärmdump/SVT
"Mer resurser till polisen, hårdare straff och effektivare kameraövervakning är några av lösningarna", säger Stefan Löfven i Veckans brott. Foto: Skärmdump/SVT

Löfven vill stoppa lindrigare straff för unga brottslingar

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven, S, vill slopa strafflindringen för brottslingar under 21 år.

– Är man tillräckligt vuxen för att få rösta när man är 18 år, så tycker jag att man ska kunna stå för sina handlingar i övrigt, säger Löfven i SVT:s ”Veckans brott”.

Statsminister Stefan Löfven vill se mer resurser till polisen för att stoppa gängkriminaliteten. I SVT:s ”Veckans brott” säger Löfven att han bland annat vill se hårdare straff och effektivare kameraövervakning.

– Mer resurser till polisen, hårdare straff och effektivare kameraövervakning är några av lösningarna. Samtidigt som vi ska bygga ett samhälle där unga killar framför allt inte vill syssla med brottslighet, säger Löfven i ”Veckans brott”.

Löfven vill riva upp strafflindringen

Löfven säger vidare att han vill riva upp en strafflindring som gäller för brottslingar som är under 21 år gamla. Personer under 21 kan inte dömas till livstids fängelse – det vill Löfven ändra på.

"Mer resurser till polisen, hårdare straff och effektivare kameraövervakning är några av lösningarna", säger Stefan Löfven i Veckans brott.Foto: Skärmdump/SVT

– Om man får rösta och betraktas som vuxen när man är 18 år i dag, så tycker jag att man ska kunna stå för sina handlingar i övrigt, säger Löfven i ”Veckans brott”.

I programmet säger Löfven vidare att han inte skyller på alliansregeringen eller sin egen, när det gäller gängkriminaliteten. Han menar att det begåtts fel på ”allehanda sätt”.

Löfven: Ska inte attackera med Gripen i förorterna

I januari sa Löfven att han inte utesluter att sätta in militären för att hjälpa polisen att hantera gängkriminaliteten.

– Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organiserade brottsligheten ska bort, sa han då.

Det var efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hade föreslagit det. I ”Veckans brott” i SVT säger Löfven nu:

– Jag har inte sagt att vi ska attackera med Gripen eller köra in militär i förorterna. Men om det finns samarbetsmöjligheter mellan polis och försvar, som gör att polisens arbete blir ännu effektivare, låt oss titta på det då.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag