Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre vänner: En skjuten, en misstänkt, en bär alltid väst

Beslagtagen skyddsväst, ägdes av den nu ihjälskjutne mannen i Enskededalen.Foto: Polisen
Flera unga män radas upp mot en husvägg i samband med ett polisingripande efter att en man i Dalen skjutits ihjäl. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Den ihjälskjutne mannen i Dalen hade under flera års levt ett kriminellt liv med allt tyngre brottslighet. Innan han dog var han misstänkt för grovt vapenbrott ihop med en annan man från Dalen.
Mordoffret poserar med vapen.Foto: Polisen
En man i 20-årsåldern är misstänkt för att ha skjutit ihjäl sin bästa vän i Enskededalen den 16 december i år.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tända ljus efter mordet i Dalen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

Två unga mäns liv är slagna i spillror. 

Den ene ihjälskjuten - den andre häktad misstänkt för mord på sin bästa vän. 

Nu har deras kompis bestämt sig: Han tänker lämna det kriminella livet bakom sig. 

Priset är för högt. 

Han är 20 år. 

Smala jeans, flackande blick.

Ett litet jack vid vänster ögonbryn. 

I jackan flera telefoner.  

Säger: ”Du får mitt privata nummer”. 

Under den svarta jackan och tröjan: Skyddsvästen. 

– Jag har den för att jag är rädd. Jag har blivit knivhuggen och min kusin gick bort efter att ha blivit skjuten i huvudet. Det är sådana grejer som händer. Jag känner mig tryggare med västen på. Den värmer när det är kallt nu också. 

 

Blev knivskuren i uppgörelse

När han går haltar han lätt. Vänster ben är smalare än det andra, muskulaturen är borta. Han fick en kniv i benet efter en "man mot man"-utmaning för några år sen, berättar han.

– Om du har problem med någon är det bättre att bara du och han löser det. Man behöver inte blanda in massa folk. När vi körde man mot man vann jag mot den ena killen men de tyckte att det var orättvist. Så jag fick köra mot en annan kille och vann mot honom också. Jag var själv där så de kände att jag förnedrade dem inför hela deras ort. Då högg de mig. Jag såg inte vem det var. 

– Jag kände det inte först. Sen kollade jag ned och såg att han hade något i handen. Då kände och såg jag massa blod så jag la mig ned på marken. Sen ringde de ambulans... Det var ungefär fyra år sen nu.   

Vad handlade det om?

– Det var lite jidder och sånt sen innan. Droger och tjejer.

Det är långt ifrån första gången han ser insidan av en domstol. Han har redan ett långt brottsregister. När vi ses är det inte han som är misstänkt. Han är här för häktningsförhandlingen med den man i 20-årsåldern som är misstänkt för att ha skjutit ihjäl sin bästa vän i Enskededalen i södra Stockholm den 16 december i år.

Flera unga män radas upp mot en husvägg i samband med ett polisingripande efter att en man i Dalen skjutits ihjäl. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Precis som för mordoffret och den misstänkte uttryckte socialen en stark oro för de respektive pojkarnas utveckling tidigt i deras tonår. Socialen larmade och omplacerade för att pojkarna skulle komma bort från kriminella kompisar och droganvändning. Men de trillade tillbaka.

Mordoffret uttryckte som ung tonåring ett starkt hat mot poliser och ett samhällsförakt. Han beskrev själv Dalen som ett ghetto. Det sa han till poliser, under ett hembesök då de försökte tala honom till rätta efter att han hotat en kvinnlig polis i centrum. Sa att hennes barn aldrig skulle kunna gå säkra där. Nu är misstankarna avskrivna eftersom han är död - men fram tills nyligen var han medmisstänkt för grovt vapenbrott tillsammans med en annan Dalenvän. 

Den misstänkte mördaren är bland annat dömd för narkotikabrott och våldsamt motstånd.

Den misstänkte mördaren är bland annat dömd för narkotikabrott och våldsamt motstånd.Foto: Privat

Vill lämna det bakom sig

Mordoffrets och gärningsmannens vän har använt droger, rånat och snott väskor av kvinnor från moped. Allt för pengar att finansiera sitt drogmissbruk. Hotat och slagits.

Samtidigt som alla tre utvecklat ett olika tungt missbruk steg mordoffret i den interna hierarkin lokalt i Dalen, säger en polis med insyn i gängen. På beslagtagna bilder i brottsutredningar poserar mordoffret med vapen och figurerar kring färgade sedlar i plastpåsar. När han var 15 år misstänktes han ha rånat en person på mobiltelefon och bankomatkort. En av hans medkumpaner hör numera till Dödspatrullen. Han dömdes i december i år i ett stort narkotikamål.  

Vännen sörjer det som nu skett i Dalen. Samtidigt är han övertygad om att den häktade mannen är oskyldig.

– Båda två hörde till den kriminella världen. Då är det sånt här som händer. Det är för milda straff i Sverige. Jag skulle ha fått kanske åtta år men jag var ungdom så jag fick bara sex månaders ungdomsvård. Jag hade gjort massa onödiga saker, rån, grovt rån, våld mot tjänsteman... Massa olika punkter. 

Varför tror du att det blev det så här för dig?

– Jag växte upp i Botkyrka, jag var fattig. Jag ville ha pengar. Då är det enkelt. Svarta pengar är enklare än vita känns det som. Men nu pluggar jag. 

Han säger att han börjat läsa upp betygen för att kunna plugga till civilingenjör. 

– Här i Sverige är allting gratis. Skolan är betald, du får pengar när du går i skolan. Det är jättebra möjligheter. 

Mordoffret poserar med vapen.Foto: Polisen

Antingen fängelse - eller dö

Vad har gjort att du kommit på rätt spår och nu tänker plugga till civilingenjör?

– Jag har märkt att det... Man kommer ingenstans. Du får lite pengar.... 50 lax här, 100 lax här. Men det tar dig ingenstans att begå brott. Det enda det leder till är att du antingen får sitta inne eller att du dör. Om man nu inte klarar sig lite bättre. Men det är inte så många som gör det. 

Vem har du växt upp hos mest? 

– Jag bodde med mamma tills jag var sju-tio år, sedan flyttade jag till pappa tills jag var 13 år. Sen därifrån har jag gjort massa bus och flyttat runt. Men nu har jag fått en egen lägenhet. Soc är bra när man behöver.    

”Har velat klara mig själv”

Har du haft någon vuxen eller förebild under uppväxten?

– Nej. Alltså jag har haft mycket hjälp runtomkring mig men jag har velat klara mig själv. Jag har inte velat ha någon hjälp. Göra allt själv. Många lärare har försökt, mina föräldrar har funnits där. 

 

LÄS MER: De hyllar våld och vapen – får miljoner lyssningar  

 

Varför tror du att det blev så struligt för dig?

– När jag var tio år fick jag Concerta. Jag gjorde en utredning och de trodde att jag hade ADHD. Det är inte bra... Det förstörde mig som barn. Innan jag började äta medicin hade jag inte hållit på med riktigt någonting men efter det fick jag jättemycket problem med impulskontroll och blev mer vild. Det är en typ av amfetamin i de tabletterna och även om det inte är så starkt... När jag slutade ta dem hade jag ett sug i kroppen och då började jag flumma i stället. Det var så jag började med droger och att röka varje dag. Det kostar mycket pengar om man röker mycket. Då börjar man göra brott. 

Han tycker slutna ungdomsvården fungerade för honom.

Hur var det att sitta häktad i tio månader?

– Arresten är jättejobbig. Jag satt där i fyra dagar. Det är jättejobbigt. Det luktar piss och personalen behandlar dig som att du är ett djur. Men häktet, där inne får du se på tv, du har fotbollskanalen. Det är nästan bättre än man har hemma. Du får mat hela tiden.   

Han säger att han är klar med gangsterlivet. Han vill göra bra saker i stället. 

– Jag vill inte behöva stiga upp klockan sju varje dag och jobba åt någon annan. Med eget företag kan du själv bestämma. Jag vill ha ett rörmokar-byggföretag. Jag tänker göra ritningar till husen och ha folk som utför själva jobben. Jag ska bli entreprenör. 

Skjutningar med dödlig utgång i Stockholm

Mord Rinkeby torg, 180108:

En person dömd i Tingsrätten till tre års ungdomsvård.

 

Mord Rissne centrum, 180115:

Utredningen pågår.

 

Mord på Lidingö, 180605:

Sex personer är häktade för mord och medhjälp till mord. Rättegång förväntas ske inom första kvartalet 2019.

 

Mord Barkarbyvägen, 180605:

Utredningen pågår, ingen person är frihetsberövad i ärendet.

 

Mord Roslagsgatan, 180608:

Utredningen pågår, ingen person är frihetsberövad i ärendet.

 

Mord i Hässelby Gård, 180613:

Utredningen pågår, ingen person är frihetsberövad i ärendet.

 

Mord i Farsta, 180921:

Tre personer i häktade i ärendet.

 

Mord i Segeltorps centrum, 181021:

En person häktad på sannolika skäl misstänkt. Utredningen fortsatt mycket intensivt skede.

 

Mord i Hallonbergen 181112:

Ett flertalutredningsåtgärder vidtas, bland annat förhör med eventuella vittnen samt anhöriga och vänner, kontroll av övervakningskameror, analys av telefontrafik m.m. Ingen person är frihetsberövad i ärendet.

 

Enskededalen 16 december 2018

Man i 20-årsåldern ihjälskjuten. En man häktad, misstänkt för mordet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.