Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livet efter våldet i "Familjen": Tårarna, kvinnorna och ångern

Eddie Andersson.Foto: MATTIAS RAMOS / SVERIGES RADIO
Lennie Doverdal.Foto: MATTIAS RAMOS / SVERIGES RADIO
Eddie Andersson, 41, har lämnat kriminaliteten bakom sig. Nu trivs han bäst i svampskogen eller med att fiska i någon av sjöarna nära hästgården där han nu bor med sin sambo. Foto: Privat
Lennie Doverdal har lämnat kriminaliteten bakom sig. Samtidigt kan han känna nostalgi över vänskapen som fanns inom Familjen, innan brottsligheten tog överhanden. Foto: Privat
Eddie Andersson driver i dag ett familjehem för unga vuxna tillsammans med sin sambo. Fokus är att försöka få de unga att se en framtid.Foto: Privat
Lennie Doverdal från tiden med Familjen. Foto: PRIVAT
Lennie Sollerman.
Eddie Andersson från tiden när han var aktiv inom Familjen.
1 / 9

Han var kärnan i den ökända "Familjen" som plågade 90-talets Borlänge.

Nu berättar Eddie Andersson, 41, om sitt nya liv som familjefar och reaktionerna efter P3:s uppmärksammade dokumentär – men också om sitt förflutna: Kvinnorna, pengarna och fängelsestraffen.

– Man knäpper ju polisen bra på näsan när man står med en AK4 och åtta fulladdade magasin tejpade på hela kroppen, säger Eddie – som skriver på ett filmmanus om de våldsamma åren tillsammans med Lennie Doverdal, 42.

På 90-talet skrev de flesta svenska tidningar om "Familjen" – en maffialiknande gruppering med kopplingar till Borlänge.

Killarna började med misshandel och inbrott men det eskalerade snart till grova rån, fritagningar och polisattacker. Mot slutet var flera av medlemmarna antingen döda eller inlåsta.

FAMILJENS VÄRSTA BROTT

Januari 1995. Eddie Andersson och medbrottslingen Joel Nordin hotar en kassörska med ett avsågat hagelgevär. Rånbytet blir 24 000 kronor. Ett vittne som slängt sig ner på golvet bakom läskhyllorna hör hur någon skriker ”skjut djävulskapet”. 17-åringarna döms till ett och ett halvt års fängelse.

 

Sommaren 1996 börjar Familjen-killarna att sälja ecstasy och LSD hemma i Borlänge. Kort därpå gör Borlängepolisen stora beslag av de nya drogerna och börjar jaga säljarna.

 

December 1996. Lennie är med och gör inbrott i Hemvärnets förråd och kommer över skjutklara vapen avsedda för krig, bland annat fyra KSP-58:or, kulsprutor som vanligtvis hanteras av minst två soldater och monteras på stridsfordon.

 

 I början av 1997 bröt sig flera av Familjen-medlemmarna in på polisstationen i Säter och stal uniformer. Efter sig lämnade de en apterad sprängladdning och en sönderslagen polisbil. Under de nätterna skottskadades flera personer och polisens lokaler för hundförare sprängdes.

 

Familjemedlemmen Joel Nordin greps i slutet av juli 1999 för ett värdetransportrån i Täby. Senare framkom det att det var han som sköt 15 pistolskott mot tre poliser i Linköping i början av juni samma år.   

 

Källa: P3 Dokumentär, "Familjen - Tonårsligan från Borlänge". 

Förra året berättade flera av medlemmarna sin historia för journalisten Sigge Dabrowski i P3-dokumentären "Familjen – Tonårsligan från Borlänge." Det blev en återkomst i strålkastjarljuset för männen, som sedan länge lämnat kriminaliteten bakom sig.

Eddie Andersson: "Kan du inte gråta blir du avstängd"

Ledargestalten Eddie Andersson, 41, är dömd för bland annat grovt rån, vapenbrott och övergrepp i rättssak. Han har avtjänat flera fängelsestraff. I dag vill han vända sitt förflutna till något positivt. Tillsammans med sin sambo driver han ett familjehem för unga vuxna med kriminalitet och drogproblematik på en hästgård. De har två små barn.

Expressen träffar honom på ett kafé i Borlänge efter att han och Lennie Doverdal, 42 – en annan exmedlem i Familjen – föreläst för en grupp blivande socionomer.

– I dag har jag 100 procent kontakt med mitt känsloliv. Som fungerande individ måste man ha det. Det livet jag levde tidigare, det roliga var inte roligt till slut. Kan du inte gråta blir du så avstängd och blockerad att det roliga inte blir roligt längre.

Kvinnosynen: "Handlade om troféer"

Han berättar om P3-dokumentärens efterspel: Uppmärksamhet han inte förväntat sig. Kvinnors uppmärksamhet.

– Många hör av sig via Messenger och skickar rena kontaktannonser. Det är verkligen inte brist på kvinnor som hör av sig. 

Det gick så långt att kvinnor skickade avklädda bilder. Men Eddie Andersson är numera en upptagen man med ögon bara för sin sambo. Hans kvinnosyn har förändrats kraftigt sedan Familjen-åren, säger han.

– När jag var 20 såg jag ett par silikonbröst, ett långt mörkt hår och ett sött ansikte och så var det hela grejen. Då handlade det om troféer och erövringar.

– Nu har jag träffat kvinnan i mitt liv. Min själsfrände.

Våldsamma åren blir långfilmsmanus

Eddie Andersson och Lennie Doverdal – dömd för bland annat stöld, knark- och dopingbrott, misshandel – har hållit kontakten genom åren. Nu, efter föreläsningen på kafét, avslöjar de: De turbulenta åren i Familjen ska bli långfilmsmanus. 

– Vi har kontakt med lite olika bolag och har möten om hur det skulle kunna bli. För oss är det viktigt att det blir vår historia, på vårt sätt. Vi vill gärna göra dyr film när någon förstår vad vi vill, att ge ett inifrånperspektiv från en miljö som fortfarande existerar men kanske inte alltid speglas rättvist, säger Lennie Doverdal.

Ambitionen är att göra ett socialreportage som sträcker sig över tid.

– Det ska börja i 1970-tal och spegla barnens perspektiv. Utanförskapet som var för oss barn i Borlänge under den här tiden. Vi var många som hade ganska snarlika uppväxter. Det fanns en form av dysfunktionalitet i vår familj och det var det som ledde till att vi i slutändan kände oss så hemma med varandra, säger Lennie Doverdal.

Liksom Eddie har Lennie i dag bytt liv.

– Behovet av att känna tillhörighet och sammanhang är mättat och jag har inte samma längtan efter det. Men jag blir fortfarande förvånad över att det är jag som förväntas vara den vuxne. Det måste jag i rollen som pappa. Jag tror att jag är en ganska bra pappa, lika neurotisk och orolig med katastroftankar som alla andra föräldrar.

Han bär på mycket ånger.

– Jag har gjort så många hemska saker. Kränkt andra människor och mig själv. Mot slutet av 90-talet var jag en spillra av mig själv. Det var mycket skam kring det, säger Lennie Doverdal.

Tårarna – när han tänker på mamma

För Eddie Andersson är det känslosamt att prata om det som varit.

– Jag kan börja lipa när jag tänker på mamma som alltid funnits där för mig och hur hårt hon slitit. Klart jag blir fuktig i ögat när jag tänker på hur det varit.

Under uppväxten såg han sin mamma slita på sitt industrijobb.  

– Hon sa hela tiden att pengar inte är allt. Men upplevelsen när jag växte upp var att jag såg hur hårt hon jobbade men ändå aldrig hade pengar. Pappa hade alltid pengar, trimmade bilar – och jobbade ingenting. I stället begick han brott.

Det var också pengar som var Eddie Anderssons drivkraft när han själv blev kriminell.

– Jag var besatt av det och körde loss hårt. Det har resulterat i att jag suttit i fängelse tio år av mitt liv. Jag har begått de flesta brott man kan utom sexualbrott. 

"En AK4 och åtta fulladdade magasin"

Saknar du adrenalinet?

– Spänningen har aldrig varit min drivkraft. Det har handlat om vad jag kan göra för pengarna. Visst, det är en jäkla kick att råna en bank. Man knäpper ju polisen bra på näsan när man står med en AK4 och åtta fulladdade magasin tejpade på hela kroppen.

Sambo, två barn, familjehem, föreläsningar, filmmanus. Eddie Andersson har förändrat sitt liv i grunden. Men i hans personlighet finns spår av det förflutna.

– Jag har väldigt nära till att bli arg när det blir för mycket. Så var det förut också. Mycket bottnade i sorg och rädsla men jag blev arg och hatisk i stället. Blir jag ledsen i dag så gråter jag. Det är sundare. 

Medlemmarna i ”Familjen”

Lennie Doverdal, 42

I brottsregistret: Stöld, narkotikabrott, brott mot knivlagen, dopingbrott, häleri, misshandel, olovlig körning, bilstöld.

Gör i dag: Skriver på filmmanus, arbetssökande.

 

 

Eddie Andersson, 41

I brottsregistret: Grovt rån, misshandel, olaga hot, medhjälp till grovt narkotikabrott, grovt olaga vapeninnehav, vapenbrott, hemfridsbrott, övergrepp i rättssak, stöld, grov olovlig körning.

Gör i dag: Driver ett litet familjehem med inriktning på grovt kriminella ungdomar.

 

”Purjo”, 41

I brottsregistret: Stöld, vapenbrott, narkotikabrott.

Gör i dag: Jobbar med missbruksbehandling och på ett produktionsbolag.

 

Stefan Karlsén, 43

I brottsregistret: Narkotikabrott, stöld, försök till rån, olaga vapeninnehav, olovlig körning. 

Gör i dag: Takläggare. Nykter sedan sju år.

 

Joel Nordin, 40 

I brottsregistret: Mordförsök, grovt rån, grovt olaga vapeninnehav, grovt olaga hot, brott mot knivlagen, häleri, narkotikabrott, bilstöld, stöld, hot mot tjänsteman.

Gör i dag: Lever enligt uppgift till Expressen i Thailand efter att ha avtjänat ett 13,5 år långt fängelsestraff för bland annat mordförsök på en polis. 

 

Anders ”Satan” Karlsén, 52

I brottsregistret: Narkotikabrott, grovt olaga vapeninnehav, grovt olaga hot, grov misshandel, våld mot tjänsteman, rån, olovlig körning, grovt brott mot knivlagen, bilstöld. 

Gör i dag: Leder samtalsgrupper för anonyma narkomaner, drogfri i drygt två år och jobbar på en lunchservering.

 

Övriga medlemmar

40-årig man: Driver i dag juristfirma i Stockholm.

44-årig man: Lever i dag Svenssonliv utanför Stockholm.

41-årig man: Har flyttat till Danmark och sagt upp kontakten med sina gamla vänner. 

24-årig man: Tog sitt liv i oktober 1999.

25-årig man: Död i överdos december 1999.

31-årig man: Brutalt mördad september 2007.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.