Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liselotte träder fram – enda vittnet mot Möller

Johanna Möller vid rättegången i hovrätten.

Liselotte Staflin är det enda vittnet till sommarstugemorden i Arboga.

Nu träder hon fram och berättar om händelserna.

– Jag kan inte se något annat än att de kommer döma henne, det finns mycket som pekar på att det är hon, säger Liselott Staflin.

Liselotte Staflin bor med sin familj strax utanför Arboga. Hon beskriver miljön som en lugn idyll, men hennes iakttagelser under sommaren 2015 och 2016 har gjort henne till åklagarens nyckelvittne i de uppmärksammade sommarstugemorden.

Det första mordet inträffade augusti 2015. Aki Paasila hittades drunknad i Hjälmaren, vid bryggan till exfrun Johanna Möllers föräldrars sommarhus.

 

LÄS MER: Familjen kräver Johanna Möller på höga skadestånd

 

För TV4 berättar Liselotte Staflin att hon tömt sina kräftburar på stranden intill när hon hörde ett speciellt ljud. Det lät som när åror slår i kanten på en båt.

Själva ljudet var inte speciellt, men när hon 45 minuter senare såg en räddningsbåt började hon fundera.

– Nej, det var inget konstigt, man hör ju när de är där grejar vid båten, men sen kom ju räddningsbåten. Det var inte jättelång tid efter att jag hört ljudet och då började man fungera om det var han som hittats drunknad som man hört. 

Såg bilen

I augusti 2016, ett år senare, observerade Liselotte Staflin en bil på vägen utanför hennes hus. Det är en liten väg som går runt hela udden och hon tyckte att bilen betedde sig underligt, den borde försvunnit vidare runt kröken men den stod kvar. I bilen såg hon två personer.

Dagen efter kom nyheten om att en man knivmördats och en kvinna utsatts för ett mordförsök.

– Polisen ringde upp mig några dagar senare. Jag tänkte inte att bilen skulle vara inblandad i mordet men jag nämnde den för den var lite märklig. De tog upp mina uppgifter och kollade upp bilen.

Det ledde polisen till Johanna Möllers företag.

Sommarstugan där en 68-årig man samt en 63-årig kvinna blev svårt knivskurna. den 68-åriga mannen avled av sina skador. Foto: ALEX LJUNGDAHL

"Är en sommaridyll"

Liselotte Staflin berättar att hon inte kände sina grannar men att de hejade på varann då de möttes. 

– Man tänker ju att det inte ska hända där man bor, det är ju en sommaridyll. Och det är svårt att föreställa sig att det skulle bli så stort. I början var det ett väldigt pådrag av poliser och journalister från kvällstidningarna och de mindre lokaltidningarna.

 

LÄS MER: Catarina Lundbäck: Johanna Möller krossade sin familj i ett slag

 

Liselotte Staflin är det enda vittnet till båda morden. Vid tingsrättsförhandlingarna hade hon aldrig tidigare varit med om att bli förhörd eller varit med under en rättegång.

– Nej, det var första gången. Det var väldigt nervöst innan, man känner sig lite utsatt. Man vill ju att det ska komma fram och bli rätt, men jag hade stöd från vänner och familj under förhandlingarna. 

Vad tror du om utgången i hovrätten?

– Jag kan inte se något annat än att de kommer att döma henne. Det finns så mycket som pekar på att det är hon. Det vore konstigt om de dömde på annat sätt än tingsrätten gjorde.