Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lisbet Palme pekade ut Pettersson: ”Tillintetgjord”

Olof och Lisbet Palme 1982 efter valsegern.
Foto: JAN DELDEN
Christer Pettersson står med nummer 3 i en konfrontationsvideo från december 1988.
Foto: POLISEN / TT NYHETSBYRÅN

Lisbet Palme pekade ut Christer Pettersson som makens mördare.

Efteråt ringde hon till Olof Palmes tidigare statssekreterare Ulf Dahlsten.

– Det är den enda gången jag har hört henne gråta i telefonen. Fullständigt tillintetgjord. ”De kommer inte tro på mig", säger Ulf Dahlsten i dokumentärserien ”Palme, Träsket och mordrättegångarna” på TV3.

Filmaren Mikael Hylin har ägnat 15 år åt att gräva i Palme-mordet. Nu har det resulterat i ”Palme, Träsket och mordrättegångarna”, där de första avsnitten sänds på TV3 på torsdagskvällen.

Tre år efter mordet på Olof Palme pekade hans hustru Lisbet Palme ut Christer Pettersson som statsministerns mördare vid en gärningsmannakonfrontation. Utpekandet ledde till att Pettersson blev huvudmisstänkt för mordet och så småningom åtalades han och fälldes i tingsrätten. Senare friades han i hovrätten. 

Men i efterhand har utpekandet fått stor kritik. Bland annat för att Lisbet Palme fått information av åklagarna om att den misstänkte var alkoholist, och för att utpekandet gjordes utan att Petterssons försvarare fick vara närvarande.

Christer Pettersson står med nummer 3 i en konfrontationsvideo från december 1988.
Foto: POLISEN / TT NYHETSBYRÅN

Lisbet Palme var övertygad

I en ny intervju berättar Olof Palmes statssekreterare att han blev uppringd av Lisbet efter utpekandet. Då var hon övertygad om att hon hade pekat ut mördaren.

– Det är den enda gången jag har hört henne gråta i telefonen. Fullständigt tillintetgjord. ”De kommer inte tro på mig. De kommer inte tro på mig. Det var ju han”. Det var en fullständig chock för henne att det var det. Det är inte så att hon projicerade något, att hon ville eller önskade att det skulle vara… tvärtom, var hon övertygad om att det inte var mördaren hon skulle konfronteras med utan att det var någon annan person som de hade hittat, säger Dahlsten i dokumentären.

”Inget professionellt mord”

I dokumentären vänder sig också flera personer mot idén om att en lejd professionell mördare skulle ligga bakom Palme-mordet.

– En lejd mördare skulle nog ha skjutit Olof Palme i huvudet eller ha skjutit flera skott mot honom för att se till att man får avsedd verkan, säger tidigare kriminalkommissarie Jan Olsson.

– Att skjuta någon med ett skott i ryggen på öppen gata, låter inte professionellt. Ett skott i ryggen behöver inte betyda döden. Fem skott i huvudet? Ja. Du tar aldrig med dig vapnet eller lämnar skytten i sticket. Det var inget professionellt mord, säger tidigare CIA-agenten Robert Baer.

”Palme, Träsket och mordrättegångarna” sänds i sju delar i TV3 och har premiär på torsdagskvällen med ett dubbelavsnitt.


LÄS MER: Fylking: Därför ville inte Pettersson erkänna i TV 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.