Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linus Söderman krossade sexbarnspappan Jockes skalle: ”Känner ingen ånger”

Linus Söderman är dömd till 14 års fängelse för mordförsök.
Foto: Polisen
Linus Söderman visar, i en rekonstruktionsfilm, hur attacken gick till.
Foto: Åklagarmyndigheten.

Linus Söderman, 46, har krossat en sexbarnspappas huvud med en sten och ett murblock och hört ”hur skallen spräcktes”.

Han bedöms inte vara psykiskt sjuk och han ångrar sig inte.

– Jag skulle nog kunna tänka mig att göra det där igen. Har sånt jävla raseri i mig ibland, säger Söderman i polisförhör.

Strax innan klockan 01.30 natten till den 25 juni ringer Linus Söderman på porttelefonen vid polishuset i Hudiksvall. Han säger att han ”kanske slagit ihjäl en person”.

Söderman ombes att stanna kvar på platsen, och det gör han. När polisen kommer dit står han kvar. En bit därifrån ligger hans offer.

”Mannen har omfattande skador på huvudet och är inte vid medvetande”, antecknar en av poliserna.

Foto: Polisen

Ambulans kommer samtidigt som polisen och den skadade mannen förs till sjukhus. Vid 02.48 kommer sjukvården med ny information om offret:

”MEDVETSLÖS.”

”INTUBERAD.”

”KROSSKADA I SKALLEN.”

”BEDÖMT LIVSHOTANDE.”

Offret hittades på en trappa vid Hudiksvalls museum. Vid honom låg en blodig sten och ett blodigt murblock. Under trappan fanns en stor blodpöl.
Foto: Polisen

Joakim Davidsson slogs sönder av Linus Söderman

Offret, sexbarnspappan Joakim Davidsson, 32, från Östersund, hittades på en trappa vid Hudiksvalls museum. Bredvid honom låg en fem kilo tung sten och ett elva kilo tungt murblock av lättklinker. Båda blodiga. Under trappan fanns en stor blodpöl.

Först slog Linus Söderman sitt offer med en fem kilo tung sten, stor som en handboll.
Foto: Polisen

Stenen var inte ”tillräckligt stor”, säger Linus Söderman i förhör. Därför hämtade han ett elva kilo tungt murblock.
Foto: Polisen

Familjefadern Joakim Davidsson låg med ansiktet ner mot trappan när Linus Söderman slog honom med stenen och murblocket i huvudet upprepade gånger. Han överlevde, men kommer aldrig bli som vanligt igen.

Han kan varken gå eller prata och hur mycket han förstår är det ingen som vet. Just nu har han ett fullständigt vårdbehov.

Men Linus Söderman ångrar sig inte.

LÄS MER: Carolines make Jocke fick huvudet krossat med sten och murblock


Linus Söderman hämtade murblocket ”för att avsluta det”

Dagen efter överfallet hölls två förhör med honom. Han erkände direkt gärningen. När Söderman fick brottsmisstankarna upplästa sa han:

– Där vill jag tillägga nåt bara.

– Stenen jag hade tyckte jag inte var tillräckligt stor så jag gick och hämtade ett cementblock som låg vid sidan av. Och så slog jag det i huvudet flera gånger.

Linus Söderman visar, under en rekonstruktion, hur han hämtade murblocket.
Foto: Åklagarmyndigheten

Flera gånger, frågade polisen. Söderman svarade:

– För att avsluta det.

– Sju, åtta gånger kanske. Har jag slagit i huvet på han.

Här slog Linus Söderman sexbarnspappan. På bilden syns murblocket som användes, och en blodpöl.
Foto: Polisen

Hur många gånger Linus Söderman slog med den ”lilla” stenen, stor som en handboll, vet han inte. I polisförhör säger han:

– Jag vet inte hur många gånger jag slog honom med den men jag ... sen bara. Den här mannen måste dö, så då gick jag och hämtade det här stora blocket så börja jag slå allt jag kunde. Sen gick jag därifrån.

46-årige Linus Söderman säger i polisförhör att han inte ångrar vad han gjort. ”Jag tycker inte ens synd om den här killen. Det är som att jag inte bryr mig”, säger han.
Foto: Polisen

”Den här jäveln ska jag döda”

Dagen därpå hölls ett nytt förhör. Poliserna läste upp anklagelserna igen, och Söderman svarade:

– Det stämmer, alltihop.

Sen berättade han att han irriterade sig på offret innan attacken. Söderman sa att ”det var ett jävla gnäll på han”.

– Jag tror att jag lackade ur. Det bara, det var någon säkring som gick.

– Då fick jag bara någon känsla av att den här jäveln ska jag döda. Så jag letar upp en sten som var, så jag kunde greppa den liksom, den var inte för stor och så slog jag kanske han sju, åtta gånger i huvudet och så hörde jag att han fortfarande verkar leva, då blev jag förbannad att det ska vara så jävla svårt att ta livet av någon. Så att då letade jag reda på ett sånt här murblock och började slå.

Linus Söderman säger i förhör: ”Då blev jag förbannad att det ska vara så jävla svårt att ta livet av någon. Så att då letade jag reda på ett sånt här murblock och började slå.”
Foto: Polisen

Söderman: ”Hörde hur skallen spräcktes”

Offret Joakim Davidsson hade somnat på ståltrappan när attacken inleddes. Han låg med ansiktet neråt, och med en huva över huvudet. Linus Söderman har sagt i förhör att:

– Jag tror att jag hörde hur skallen spräcktes. Jag såg att det började rinna blod ner på trappan. Han hade en huva på sig och det lät som nånting sprack. Och det värsta är att jag skulle nog kunna tänka mig att göra det där igen. Har sånt jävla raseri i mig ibland.

I rekonstruktionsvideon säger Linus Söderman också att räcket vid trappan gjorde att han inte kom åt att slå likadant som han ville.
Foto: Åklagarmyndigheten

Söderman har sagt att han har gjort ”jävligt dumma saker” i sitt liv:

– Så jag behöver ju hjälp med att hantera min, mitt raseri.

– Det var lättare än jag trodde, att försöka döda en man. Då blev känslan ganska direkt efteråt, att fan, det här skulle jag kunna göra om. Det var bland det första som slog mig. Det var inte så jävla svårt. Har man en gång gjort det så verkar det som det blir lättare sen.


LÄS MER: Barnen önskar att Joakim ska börja prata igen efter Linus Södermans attack


Sen blev Linus Söderman tyst i 30 sekunder, står antecknat i förhöret. Sen fortsatte han:

– Så känner jag att, ånger. Finns ingenting.

Linus Söderman säger i förhör, om mordförsöket: ”Jag tycker inte ens synd om den här killen. Det är som att jag inte bryr mig.”
Foto: Åklagarmyndigheten

Linus Söderman: ”Jag hoppas att han dör”

I polisförhör är Linus Söderman tydlig med att han inte ångrar det han gjort.

– Jag tycker inte ens synd om den här killen. Det är som att jag inte bryr mig. Det kan hända att jag mentalt bara har skjutit bort det, just nu. Det kan komma sen, men just nu känner jag. Jag hoppas att han dör i stället. För jag antar att hans hjärnskada är så pass allvarlig att han förmodligen inte kommer bli samma kille igen.

I en dagboksanteckning i häktet skrev Linus Söderman vidare:

”Känner ingen ånger, ingen skuld. Jag hoppas att han dör. Fan att jag inte lyckades avsluta honom.”

”Känner ingen ånger, ingen skuld. Jag hoppas att han dör. Fan att jag inte lyckades avsluta honom”, skrev Linus Söderman i en anteckning under tiden i häktet.
Foto: Polisen

Söderman har också varit tydlig med att han trodde att han hade dödat Joakim Davidsson.

– Alltså, jag trodde han var död. Sen så gick jag därifrån. Då gick jag ganska omedelbart upp till polisstationen och ringer på.

Domen: 14 års fängelse för mordförsök

Den 8 november dömdes Linus Söderman till 14 års fängelse för mordförsök. Hudiksvalls tingsrätt skriver i domen:

”Han har haft tid att besinna sig efter att ha slagit Joakim Davidsson med stenen men i stället gått och hämtat ett ännu tyngre betongblock och slagit honom ytterligare ett antal gånger med det. Gärningen kan definitivt inte bedömas som mindre grov.”

Hudiksvalls tingsrätt kallar det för ”ett synnerligen allvarligt angrepp på en helt försvarslös person”. De lägger till:

”Utan någon rimlig förklaring.”

Den 8 november dömdes Linus Söderman till 14 års fängelse för mordförsök. De menar att Söderman begått ”ett synnerligen allvarligt angrepp på en helt försvarslös person”.
Foto: Åklagarmyndigheten

14 års fängelse ligger i den övre delen av straffskalan för rubriceringen försök till mord. Hudiksvalls tingsrätt påtalar det i domen, och skriver:

”Det utövade våldet har också, även om Joakim Davidsson överlevde, medfört oerhört allvarliga och bestående skador för resten av hans liv.”

”Straffet för försöksbrott sätts normalt lägre än straffet för fullbordat brott, ofta avsevärt lägre. I detta fall finns emellertid flera försvårande omständigheter.”

Södermans förklaring: Snedtändning

Linus Söderman och offret kände inte varandra. Båda hade återfallit i drogmissbruk dagarna innan händelsen i Hudiksvall. Av en slump träffades de i Gävle och åkte tillsammans till Hudiksvall, där Söderman bor.

De började dricka alkohol och använda narkotika, utanför Hudiksvalls museum.

Då fick Söderman en ”snedtändning”, säger han. Och han bestämde sig för att ta livet av Joakim Davidsson.

Söderman har dömts för brott flera gånger tidigare, och förekom under sex avsnitt i belastningsregistret innan attacken.


LÄS MER: Jockes hustrun Caroline om livet efter attacken


Söderman skrev att han tänkte döda

Sommaren 2000 dömdes han till rättspsykiatrisk vård för bland annat grovt rån. 2012 dömdes han till ett års fängelse för grovt bedrägeri.

Efter mordförsöket på Joakim Davidsson gjordes en ny rättspsykiatrisk undersökning. I resultatet framgår att Linus Söderman inte begick gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

I en dagboksanteckning i häktet skrev Linus Söderman att han skulle kunna döda igen: ”Någon svag och för världen obetydlig människa. Stryper eller hugger honom med något. Och den här gången ska jag inte misslyckas utan avsluta det jag påbörjat.”
Foto: Polisen

Hustrun Caroline: ”Får inte tillbaka Jocke”

Joakim Davidssons hustru Caroline har läst hela förundersökningen och sett alla bilder. Dagen innan rättegången var hon på platsen där mordförsöket genomfördes, för att förbereda sig.

– Först tyckte jag att det var jobbigt att se honom. Men sen gick det bra, säger Caroline om när hon såg Linus Söderman.

Straffet på 14 års fängelse säger Caroline är rimligt. Men:

– För mig kvittar det om han sitter fem eller 25 år, egentligen. Jag får inte tillbaka Jocke i alla fall.

Joakims hustru Caroline Davidsson är hos sin make på rehabiliteringen i Östersund tre, fyra gånger varje dag.
Foto: Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.