Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linus Söderman krossade Joakim Davidssons skalle – vill inte ta sitt straff

Linus Söderman krossade sexbarnspappan Joakims skalle med ett murblock och en sten. Foto: Polisen
I en rekonstruktionsvideo visar Linus Söderman hur mordförsöket gick till. Foto: Åklagarmyndigheten

Linus Söderman krossade sexbarnspappan Joakims skalle med ett murblock och en sten.

Offret överlevde men är gravt funktionsnedsatt – Söderman dömdes till 14 års fängelse.

För lång tid, tycker han. 

Bland anledningarna: Offret sov och kan inte ha känt någon dödsångest.

46-årige Linus Söderman dömdes i Hudiksvalls tingsrätt den 8 november.

Straffet: 14 års fängelse för mordförsök.

Gärningen: Han krossade den 32-årige sexbarnspappan Joakim ”Jocke” Davidssons skalle med en sten och ett murblock.

Östersundsbon Jocke är gravt funktionsnedsatt efter attacken. Han har ett ”fullständigt vårdbehov”, kan inte prata och hur mycket han förstår av vad som händer kring honom är det ingen som vet. Hans fru Caroline Davidsson, 33, är hos honom på rehabiliteringen tre till fyra gånger varje dag.

Söderman: Skulle kunna göra om det

Gärningsmannen Linus Söderman från Hudiksvall har i sin tur varit tydlig med att han inte ångrar vad han gjort, och att han skulle kunna göra det igen:

– Det var lättare än jag trodde, att försöka döda en man. Då blev känslan ganska direkt efteråt, att fan, det här skulle jag kunna göra om. Det var bland det första som slog mig. Det var inte så jävla svårt. Har man en gång gjort det så verkar det som det blir lättare sen.

Foto: Åklagarmyndigheten

Men fängelsestraffet på 14 år är för långt, menar han. Nu har han överklagat domen till hovrätten. Via sin advokat Jan Nyman skriver han:

”Det yrkas att hovrätten med ändring av tingsrättens dom väsentligen nedsätter ådömt fängelsestraff om 14 års fängelse.”

Därför attackerade Söderman Jocke

I överklagan tas händelserna kring mordförsöket upp: Att Joakim Davidsson och Linus Söderman båda återfallit i narkotikamissbruk, att de av en slump träffades och tillsammans brukade narkotika. Båda somnade vid Hudiksvalls museum.

”När sedan Söderman vaknat har denne trott sig ha blivit bestulen på sin narkotika av Davidsson varvid han i det påverkade tillstånd som han befunnit sig i tagit en sten och misshandlat den sovande Davidsson svårt. Söderman har därefter hämtat ett cementblock och fortsatt misshandeln.”

I polisförhör har Linus Söderman sagt att han slutade slå Jocke när han trodde att han dött:

– Alltså, jag trodde han var död. Sen så gick jag därifrån. Då gick jag ganska omedelbart upp till polisstationen och ringer på.

I överklagan påstår han nu att han slutade slå offret när ”det stått klart” för honom att han inte blivit besluten på sin narkotika.

Linus Söderman vill ha ett lägre straff

Efter mordförsöket gick Söderman själv till polisen och erkände vad han gjort. Han har sen konsekvent erkänt gärningen i både polisförhör och under rättegången. Även i överklagan står han för vad han gjort, men han vill ha ett lägre straff.

14 års fängelse ligger i övre delen av straffskalan för mordförsök. Det trycker advokat Jan Nyman och Linus Söderman på i överklagan.

”Även om gärningen i sig varit allvarlig och haft ett mycket stort inslag av våld, något som dock inte kan anses som ovanligt i brottet försök till mord, har gärningen varit oplanerad och utförd i ett hastigt mod.”

Foto: Åklagarmyndigheten

Linus Söderman: Offret försatta sig i situationen

Ett av argumenten för ett lägre fängelsestraff är det så kallade ”balkongmålet” i Södertälje. I det fallet dömdes internationellt efterlyste Bobel Barqasho, 34, i Högsta domstolen till 14 års fängelse för att ha kastat sin dåvarande hustru från balkongen på sjätte våningen.

Bobel Barqasho är internationellt efterlyst efter att han avvek från sitt fängelsestraff. Foto: Polisen

Försvårande omständigheter då var bland annat att gärningen utfördes i offrets hem, av en närstående person som hon ”borde kunnat lita på”, och att det medförde ”betydande dödsångest” att bli utburen på balkongen innan hon kastades.

Men Linus Söderman och Joakim Davidsson var okända för varandra, och det hände i en situation som Jocke ”själv försatt sig i”, enligt Söderman. Och:

”Händelseförloppet synes ha varit tämligen snabbt samt att målsäganden i den situation (sovande) som denne befunnit sig i inte kan ha upplevt någon dödsångest.”

Foto: Polisen

Jockes fru Caroline: Det är vi som straffas hårdast

Därutöver pekar advokaten och Söderman på att gärningsmannen, genom att ringa polisen, ”medfört att Davidssons liv gått att rädda”. Avslutningsvis skriver de att ”tingsrätten utdömt ett allt för långt fängelsestraff och att hovrätten ”väsentligen måtte nedsätta” det.

– Han har erkänt den här gärningen rakt av, det här är ett överklagande enbart i påföljdsdelen, säger advokat Jan Nyman.

Jockes hustru Caroline Davidsson försöker få sitt och familjens nya liv att gå ihop, efter attacken. Om överklagandet säger hon:

– Jag blir så trött på att det inte ska bli ett avslut.

– Han förstör våra liv och anser att 14 år är för mycket. Det anser inte jag. Det är ju vi som straffas hårdast i det här.

Foto: Privat