Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lilians vädjan – 24 år efter mordet på sonen Anders

Anders Gustafsson var en grubblare. Pålitlig och med fin humor, säger hans mamma Lilian Gustafsson. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Varje nyårsafton besöker Lilian Gustafsson kajplats 312 och tänder ljus i Hammarbyhamnen, där hennes son Anders Gustafsson hittades mördad för snart 24 år sen. Foto: Linette Israelsson
Lilian Gustafsson säger att hon mår fysiskt bra och att hon kan glädjas åt saker. Men sorgen finns alltid med henne, och ibland känner hon att hon befinner sig i en parallell värld. Foto: Linette Israelsson
”Jag kan komma på att jag ler för att vi hade så många fina minnen”, säger Lilian Gustafsson om sin son Anders. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Skinnskallelokalen Höder Dart låg vid det gamla Fryshuset.

Här är polisens nya – och största – hopp i jakten på Anders Gustafssons mördare:

Att hitta 16-åringens avhuggna hand.

Mamman Lilian Gustafsson är fortfarande övertygad om att förövarna fanns i sonens bekantskapskrets.

Nu vädjar hon till gärningsmännens kvinnliga anhöriga:

– Hör av er till polisen!

Det har gått nästan 24 år. Men nu kan polisen vara nära ett genombrott i det olösta mordfallet – om man bara lyckas hitta en spårlöst försvunnen hand.

Det var nyårsdagen 1995 som Anders Gustafsson, 16, hittades brutalt mördad i ett tömt saltlager vid det gamla Fryshusområdet på Södermalm, Stockholm. Han hade misshandlats till döds – och hans högra hand saknades.

Den har ännu inte återfunnits.

Fryshusmordet är ett av de mest uppmärksammade mysterierna i svensk rättshistoria. Det är numera ett kallt fall, men varken polis eller anhöriga har gett upp hoppet.

– Jag har bestämt mig för att polisen ska lösa det här. Det finns inget annat, säger Anders Gustafssons mamma Lilian Gustafsson, 67.

Anders Gustafsson skulle ha fyllt 40 år i juli i år. Han blev bara 16. Foto: OKÄND / PRIVAT

 

LÄS MER: Lilians son mördades på nyår för 19 år sedan  

 

Mammans sista möte med Anders Gustafsson

Hon träffade sin son för sista gången nyårsafton 1994. De skildes åt under eftermiddagen, i hallen hemma i Solna, innan Anders Gustafsson gav sig ut för att fira med vänner. 25 minuter efter midnatt ringde han sin mamma för att önska gott nytt år.

– Han bad till och med om ursäkt för att han ringde sent, säger Lilian Gustafsson.

Därefter hördes de aldrig mer.

Och Lilian Gustafsson fick aldrig mer träffa sin son. Eller se honom växa upp.

I juli skulle han ha fyllt 40 år.

”De dryga 16 åren jag fick med Anders var väldigt positiva. Vi hade många gemensamma intressen och han hade fin humor”, säger Lilian Gustafsson. Foto: Linette Israelsson / Linette Israelsson

Hur tror du han hade varit i dag?

– Jag hoppas han hade varit lika kärleksfull och mjuk som han var på den tiden. Kanske hade han haft familj och barn, säger mamman.

Som 16-åring var han en tänkare, berättar hon. Pålitlig. "En professorstyp", med fin humor och stort intresse för bland annat musik.

 

LÄS MER: Kalla fall-grupper hinner inte utreda gamla mordfall: ”Det är en ynkedom” 

 

Hittades död i norra Hammarbyhamnen

När Anders Gustafsson inte hade kommit hem på nyårsdagens morgon gav sig Lilian Gustafsson ut för att leta, tillsammans med ett par av hans vänner.

Men de hittade honom aldrig.

Vid ett avspärrat område i norra Hammarbyhamnen fick Lilian Gustafsson dödsbeskedet.

Tidigare hade den tonårige pojken umgåtts med skinnskallar. Men i mars 1994 bröt han med dem. Han delade inte deras åsikter – enbart musikintresset hade hållit dem samman – och han tyckte att de var för stökiga.

Anders Gustafsson växte upp med sin mamma i Solna. Foto: PRIVAT / PRIVAT

Ändå hamnade han i skinnskallarnas lokal Höder Dart vid Fryshuset nyårsafton 1994. Han spelade elgitarr och hade blivit lovad en demoinspelning.

Därefter är det inte känt vad som hände med Anders Gustafsson.

Någon gång under nyårsdagsmorgonen, efter att han hade ringt sin mamma, berövades han livet. Teorierna om mordet har varit flera, och under årens lopp har ett antal personer suttit frihetsberövade.

I dag finns ingen misstänkt gärningsman.

 

LÄS MER: 38 västsvenska mord där mördarna går fria 

 

Polisen genomsöker spårvägsmuseet

Men polisen i Stockholm har nu fått nytt hopp om att lösa fallet – efter en makaber upptäckt i det gamla spårvägsmuseet på Tegelviksgatan, även det i Fryshusområdet på Södermalm.

Museets lokaler ska rivas, och i juli hittade en person som arbetar i byggnaden något han har beskrivit som en hand. En hand i en platspåse.

Gamla spårvägsmuseet på Tegelviksgatan i Stockholm ska rivas, men har drabbats av asbest och måste först saneras. Foto: Wikipedia

– Den här personen har beskrivit sitt fynd på ett trovärdigt och tillförlitligt sätt, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare vid polisens kalla fall-grupp.

Han fortsätter:

– Men så blev han rädd, släppte allting och sprang ut. Sen hittar han inte tillbaka.

Polisen har sedan i somras arbetat med att söka igenom lokalerna för att hitta kroppsdelen. Men lokalerna är gigantiska. Mats Pettersson beskriver dem som ”tusentals kvadratmeter med ofantligt många rum”, fyllda med flera skrymslen och vrår.

Efter att museet flyttade ut har också uteliggare flyttat in.

– Där är bråte, skräp, djurkadaver och allt möjligt. Så det är inte bara att gå dit med en hund och leta, säger Mats Pettersson.

”Det går inte bara gå dit med en hund och leta efter handen eftersom en hund även reagerar på annat, som djurkadaver och människors urin”, säger Mats Pettersson på polisen. Foto: Amanda van Tol

 

LÄS MER: 15 olösta kvinnomord – är gåtor för polisen 

 

Mammans teori om Fryshusmordet

Just nu ligger polisens sökande på is, på grund av asbest i lokalerna. Men man räknar ändå med att vara klara med söket ”inom några veckor”.

– Hittas handen och om det är Anders hand kan det vara ett genombrott. Annars är vi inte så aktiva i utredningen, utan följer upp de tips som kommer in nu och då.

Varför är handen så viktig?

– Den är viktig om vi hittar spår av annan person.

En av teorierna som har cirkulerat är att Anders Gustafsson stympades för att han kan ha fått DNA från en gärningsman på handen. En annan är att han vägrade göra Hitlerhälsning.

I dag vill inte polisen kommentera vare sig eventuella teorier eller motiv.

Lilian Gustafsson är dock övertygad om att mordet var planerat.

– Jag har hela tiden trott att Anders blev lurad till skinnskallelokalen och att någon han kände planerade döda honom efter något han gjort eller sagt. Att det var personligt, säger hon.

 

LÄS MER: Tioåriga Helén mördades - 15 år senare klarades mordet upp 

 

Lilians vädjan till mördares anhöriga

Sonen finns fortfarande med i Lilian Gustafssons tankar varje dag, berättar hon. Sorgen har blivit mildare med åren, även om det ibland känns som att hon lever i en parallell värld där hon stänger av känslorna.

Det gör att hon orkar.

– Nu hoppas jag naturligtvis att polisen ska hitta handen och att, om den är Anders, det finns spår efter en gärningsman.

Anders Gustafssons mamma Lilian Gustafsson tror att mördaren eller mördarna gick till attack direkt efter sonens telefonsamtal till henne nyårsnatten. Foto: PRIVAT / PRIVAT

Lilian Gustafsson vädjar till alla som vet något att träda fram.

– Om jag får reda på varför och vem som gjorde det kan jag börja bearbeta en sanning som jag i dag inte har. Då tror jag att jag kan lyfta bort en del skuldkänslor, säger hon.

Hon vänder sig särskilt till gärningspersonens eller –personernas kvinnliga närstående:

– Det här kanske förpestar mammors, flickvänners eller syskons liv. Hör av er till polisen och låt oss få det här löst!

Hade Lilian Gustafsson vetat att den där nyårseftermiddagen i Solna var sista gången hon såg sin son hade hon naglat fast honom vid köksbordet, säger hon.

– Men sådant vet man inte som förälder. Och man kan inte surra fast ungarna i hemmet, man kan inte gå och vara rädd att de ska bli mördade. De flesta barn blir inte mördade.

Se måndagens Brottscentralen igen:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!