Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leo ”Kinesen” Carmona slipper livstid: ”Äntligen”

Leo ”Kinesen” Carmona. Foto: KARL HENRIK EDLUND / DN / TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Carmona har i efterhand erkänt att han var med och utförde Arlandarånet. Foto: ULF KARLSSON / EXPRESSEN EXPRESSEN

Livstidsdömde Leo ”Kinesen” Carmona – även känd som rappare i Kartellen – får sitt straff tidsbestämt.

Carmona har enligt domen en ”ytterst stark framtidsplanering” och 2021 kan han släppas.

För Expressen berättar han nu om planerna på ett skivbolag och avslöjar att Kartellen kan leva vidare.

Leo Carmona har suttit inlåst sedan Helsingfors hovrätt 2005 dömde honom till livstid för anstiftan till mord. I fängelset har Carmona varit med och bildat hiphopgruppen Kartellen.

För ett par år sedan erkände Leo Carmona i en intervju med ETC att han var med och utförde det spektakulära Arlandarånet 2002, när två maskerade män med automatvapen gav sig på väktare som höll på att lasta sedlar in i en värdetransport.

En av flyktbilarna hittades utbränd efter rekordrånet. Foto: ROGER VIKSTRÖM

”Inte det sista ni kommer läsa...”

”Kinesen” har kämpat för att få sitt livstidsstraff tidsbestämt och nu får han rätt i Örebro tingsrätt. Beskedet är att straffet tidsbestäms till 25 års fängelse. Det innebär, med standardregeln om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av straffet, att han släpps ut år 2021.

På Instagram skriver Carmona själv:

”Äntligen!!!! Idag fick jag reda på att jag mucka mars 2021, en stor tyngd faller från mig och tackar alla som stöttar mig och varit med under åren.”

”Det här inte de sista ni kommer läsa om mig, det är saker på gång och inom snar framtid kommer nya promotingrace med olika projekt!”

”Stark framtidsplanering”

Hans musikaliska karriär i kombination med att ett jobb som agent för nya artister väntar på honom utanför fängelset ligger bland annat till grund för tingsrättens beslut.

Carmonas framtidsplan är nu ett eget skivbolag för med unga svenska hiphop-talanger – han vill göra egna fynd – och säger överraskande att Kartellen kommer finnas kvar.

Efter att Leo ”Kinesen” Carmona fått besked om att hans livstidsdom tidsbestäms och att han nu har ett datum för frigivning att se fram emot ringde han på tisdagseftermiddagen upp Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult och berättade mer om sina framtidsplaner:

– Jag kommer ha ett eget skivbolag med kontor i Stockholm. Den svenska hiphop-scenen växer starkt nu och jag ska hitta egna talanger som jag ska hjälpa till att lyfta fram. Det ska vara helt nya namn.

Han startade hiphopkollektivet Kartellen tillsammans med Janne ”Babyface” Raninen när de avtjänade sina livstidsdomar för mordet i Finland och deras tre största hits på Spotify har spelats 77 miljoner gånger.

”Kartellen kommer finnas kvar”

Kartellens frontfigur Sebbe Staxx har mött gud och lämnat Kartellen men hans engagemang finns kvar. På onsdagen ska han predika för fångar på Hällbyanstalten men han är inte längre en del av Kartellen och det har hetat att Kartellen släppte sitt sista album med ”Slutpläderingen”.

Nu säger Carmona från fängelset:

– Kartellen kommer att finnas kvar och budskapet kommer leva vidare. Men om vi ska släppa något måste det vara något riktigt bra.

Förutom musiken har Carmona klart med en tv-produktion och två nya böcker.

Örebro tingsrätt nämner just Carmonas framtidsplaner i sin dom:

”Grova kriminella gärningar och antisociala attityder var det som styrde hans liv fram tills att han dömdes till livstids fängelse vid 30 års ålder. Nu, efter 14 år på anstalt, kan det konstateras att några av de personlighetsmässiga drag och förmågor som kreativitet, handlingskraft och impulskontroll, som tidigare bidrog till hans kriminalitet, senare har bidragit till en nuvarande karriär inom underhållningsbranschen.”