Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lejonen-ledarna Michael och Kasra häktade – igen

MICHAEL GHEBRU, 25. Tidigare dömd till 4,5 års fängelse för bland annat grovt vapenbrott. Ledande i Lejonen.
Foto: POLISEN
KASRA ASHRAFI, 26. Tidigare dömd till fem års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Känd av polisen som en ledande figur i Lejonen.
Foto: POLISEN
En gängmedlem visar upp ett halsband med en lejonsymbol.
Foto: PRIVAT

Polisen har sprängt en allians mellan de kriminella Stockholmsgängen Lejonen och Östberganätverket.

Flera ledande medlemmar i de två grupperingarna greps i veckan och sitter nu häktade misstänkta för inblandning i ett kidnappningsfall.

Bland de häktade finns de två Lejonen-ledarna Michael Ghebru, 25, och Kasra Ashrafi, 26.

På tisdagsmorgonen slog tungt beväpnad polis till på flera adresser i Stockholm i kampen mot den organiserade brottsligheten i länet.

Gryningsräderna gav utdelning.

Tolv personer greps och på fredagen häktades elva av dem misstänkta för inblandning i en brutal kidnappning.

Två av de häktade är Michael Ghebru, 25, och Kasra Ashrafi, 26 – båda ledande figurer i det kriminella nätverket Lejonen.

Michael Ghebru är på sannolika skäl misstänkt för försök till grov utpressning.

Kasra Ashrafi och de övriga nio är på sannolika skäl misstänkta för människorov.


LÄS MER: Lejonen mördar sig till makten


Flera med kopplingar till kriminella nätverk

Flera av de andra häktade har kopplingar, dels till Lejonen, men även till det så kallade Östberganätverket.

Åklagare Erik Wendeby menar att utredningen är inne i ett känsligt läge, och väljer därför att vara fåordig.

– Jag vill inte kommentera något av gängtillhörighet just nu. Det är personer som delvis är kända av polisen sedan tidigare - så är det naturligtvis. Sedan tittar vi på hur de här personerna är organiserade, säger Wendeby.

När polisen sprängde knarkligan bakom aliaset "Taxi Tony" 2013 fick flera medlemmar i Lejonen långa straff. I hovrätten dömdes Ashrafi till fem års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Ghebru fick 4,5 års fängelse för samma rubriceringar.


LÄS MER: Kvinnorna förvarade Ghebrus och Ashrafis vapen 


Yngsta 17 år gammal

De två nätverken är baserade i olika delar av Stockholm - Lejonen i Hässelby och Östberganätverket i just Östberga. Grupperingarna misstänks ha gått in i en allians där man försökt att tjäna pengar genom grov utpressning och kidnappning. 

De häktade är mellan 17 och 29 år gamla. Huvuddelen av dem är födda på 90-talet.

Den misstänkta kidnappningen som de nu häktats för inträffade den 27 april. Polisen har känt till händelsen "under en tid" och arbetat med utredningsåtgärder fram till gripandena.

Två adresser är aktuella vid brottet - en i Hässelby och en i Östberga. De kidnappade har förts från den ena platsen till den andra.

– En del i brottet människorov är ett bemäktigande, att man tvingar med sig en person från en plats till en annan, säger åklagaren utan att vilja kommentera närmare.

De sitter häktade

Man,  25

Ledande figur i Lejonen. Dömdes tillsammans med flera andra Lejonen-medlemmar till 4,5 års fängelse för grovt narkotikabrott i samband med ”Taxi Tony”-härvan.


Man, 29 

Ingår i Östberganätverket. Åtalades för mord efter att en man skjutits till döds i en gängkonflikt 2013 men friades. Flera gånger dömd för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott.


Man, 20

Ingår i Östberganätverket. Delgavs förra året misstanke för mordförsök. Tidigare förekommit i narkotikamål.


Man, 22

Ingår i Östberganätverket. Delgavs misstanke för mordförsök förra året. Friades i tingsrätten för medhjälp till mord 2013. Dömd bland annat för grovt vapenbrott, narkotikabrott, och brott mot knivlagen.


Man, 29

Ingår i Östberganätverket. Har utretts för flera typer av brottslighet. Fått strafföreläggande för brott mot knivlagen.


Man, 21

Ingår i Östberganätverket. Åtalats för misshandel och olaga hot. Dömd för skadegörelse.


Man, 18

Kopplingar till Lejonen. Dömd för våldsamt motstånd. Tidigare åtalad, och friad, för skyddande av brottsling i samband med att en äldre Lejonen-medlem åtalades för grovt rån.


Man, 17

Hemmahörande i Östberga. Utretts för mindre grov brottslighet i flera fall.


Man, 19

Hemmahörande i Västerort. Utretts för mindre grov brottslighet.


Påhittad skuld - flera hundratusen kronor

Minst två människor ska ha kidnappats och sedan utsatts för misshandel. Personerna släpptes fria först när de gick med på att betala en påhittad skuld på flera hundratusen kronor, rapporterar DN.

– Ingående del i människorov är att målsägare har utsatts för hot eller våld. Så är det även i det här fallet. Jag vill inte kommentera något om våldet just nu, säger Erik Wendeby.

I samband med utredningen har polisen gjort husrannsakningar mot flera adresser och gjort beslag av "brottsverktyg, brottsvinster och narkotika".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.