Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW:s krav: Släpp morddömde Kaj Linna

Kaj Linna sitter i fängelse sedan 2005 - på livstid dömd för mord och grovt rån.
Foto: Daniel Undegård
Nu uppmanar Leif GW Persson åklagaren att släppa Kaj Linna fri.
Foto: Alex Ljungdahl

Kaj Linna sitter i fängelse sedan 2005 - på livstid dömd för mord och grovt rån. Men mycket pekar på att Kaj Linna är oskyldigt dömd.

Nu uppmanar Leif GW Persson åklagaren att släppa Kaj Linna fri.

– Om samma misstankar handlat om mig eller en vanlig människa, då hade man inte ens kallat oss till förhör, säger Leif GW Persson.

Efter tolv år i fängelse fick Kaj Linna i december beskedet att han beviljats resning i Högsta domstolen för Kalamarksmordet - som han dömts för.

Men trots att det är tre månader sedan han beviljades resning sitter han fortfarande på Norrtäljeanstalten.

I en stor intervju med Brottscentralen berättar Linna att han nu upplever den jobbigaste tiden bakom murarna sedan han dömdes - för över tolv år sedan.

– Nu är jag anklagad, men inte anklagad. Jag är misstänkt, men inte misstänkt. Jag är häktad, men inte häktad, Jag har inga som helst möjligheter att bemöta någonting längre, säger han.

GW: Släpp honom fri

Leif GW Persson, professor i kriminologi, har länge engagerat sig i fallet Kaj Linna. Redan 2010 skrev han en krönika om att den livstidsdömda Linna borde beviljas resning, med rubriken "Rätt ska vara rätt".

Nu uppmanar han åklagaren att släppa Kaj Linna fri under utredningen.

– Ja, det tycker jag. Allt talar för att han snart kommer att bli friad, så det är ju lika bra för samhället att spara några tusenlappar varje dygn i skadestånd och undvika att man utsätter honom för ännu mer onödigt lidande, säger Leif GW Persson, och fortsätter:

– Det finns inga hinder mot att släppa honom.

Han dömdes för det så kallade Kalamarksmordet på två bröder.
Foto: / AL PRESSBILDER AB

Kan få ett rekordskadestånd

Leif GW Persson är upprörd över polisutredningen, som under många år fått kritik från flera håll. När podden "Spår" uppmärksammade fallet 2015 ville nästan ingen inblandad i utredningen ens uttala sig.

– Det är en fullkomligt stollig utredning. Om samma misstankar handlat om mig eller en vanlig människa, då hade man inte ens kallat oss till förhör. Aldrig i livet att vi hade dömts mot vårt nekande. Kaj Linna är ingen duvunge direkt, men tacka fan för att han inte ska sitta inne på livstid för något han inte har gjort, säger Leif GW Persson.

Blir det så att Kaj Linna frias kommer han sannolikt vara den som suttit längst tid som oskyldigt dömd i svenskt fängelse. Många bedömare tror att det blir tal om rekordskadestånd.

– Då kommer han få ett skadestånd, som kommer landa på mellan 15 och 20 miljoner kronor, säger Leif GW Persson.

Bröderna Roger och Sune attackerades i sin bostad utanför Piteå.
Foto: / PRIVAT

En snusprilla kan bli viktig

Kammaråklagare Jens Göransson är förundersökningsledare i fallet som öppnats på nytt. Han utesluter inte Kaj Linna som misstänkt gärningsman, men tittar även på andra tänkbara gärningsmän.

Och ny teknisk bevisning kan spela en nyckelroll i utredningen. Leif GW Persson tror att det kan vara två gärningsmän, och att ett speciellt bevis kan bli extra viktigt.

– Den där snusprillan som är kastad på gårdsplan i anslutning till brottet är mycket intressant. Den går inte att knyta till Linna, men man har exempelvis inte kollat vittnets DNA. Honom är jag mer intresserad av, för han är bra konstig. Det är en unik resning det här.

Detta har hänt

14 april, 2004: Bröderna Sune och Roger attackeras i sin bostad i Kalamark utanför Piteå. Roger avlider, Sune skadas svårt.

29 december, 2004: Luleå tingsrätt fäller Kaj Linna för mord och grovt rån. Han får livstids fängelse.

18 mars, 2005: Hovrätten för övre Norrland fastställer domen.

Juni 2006: DN:s Stefan Lisinski skriver en rad kritiska artiklar om fallet.

21 oktober, 2010: Linna är snubblande nära att beviljas resning och ny rättegång. Han får avslag i Högsta domstolen med röstsiffrorna 3-2.

19 maj, 2015: Podden "Spår", som granskar fallet, har premiär och presenterar ny bevisning.

Juli, 2015: En ny resningsansökan lämnas in.

29 december, 2016: Högsta domstolen beviljar Linna resning. Resning innebär att en dom som vunnit laga kraft kan ändras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.