Leif GW Persson tror att Rakhmat Akilov kommer att få "tokspel" under rättegången. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENLeif GW Persson tror att Rakhmat Akilov kommer att få "tokspel" under rättegången. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Leif GW Persson tror att Rakhmat Akilov kommer att få "tokspel" under rättegången. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Rakhmat Akilov ska förhöras redan nästa vecka. Leif GW Persson tror att det beror på risken att han sedan inte orkar mer. Foto: POLISENRakhmat Akilov ska förhöras redan nästa vecka. Leif GW Persson tror att det beror på risken att han sedan inte orkar mer. Foto: POLISEN
Rakhmat Akilov ska förhöras redan nästa vecka. Leif GW Persson tror att det beror på risken att han sedan inte orkar mer. Foto: POLISEN
På tisdagen inleddes rättegången mot Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätt. Foto: HELEN RASMUSENPå tisdagen inleddes rättegången mot Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätt. Foto: HELEN RASMUSEN
På tisdagen inleddes rättegången mot Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätt. Foto: HELEN RASMUSEN

Leif GW: Tror Akilov kommer få ”tokspel”

Publicerad

För att förhindra att terroråtalade Rakhmat Akilov ska kollapsa fysiskt och psykiskt har han fått in flera tidsfördriv i sin cell.

Leif GW Persson tror att den misstänkte terroristen kommer få ”tokspel” under rättegången.

– Han mår ganska knackigt ska du veta, säger han i ”Veckans brott” i SVT.

Normalt sett förhörs målsägande först under en rättegång, sen tas den åtalades version. I fallet Rakhmat Akilov, åtalad för terroristbrott efter att ha kört ihjäl fem personer på Drottninggatan, är ordningen omkastad. Rättegången inleddes på tisdagen och redan nästa vecka ska Akilov förhöras, innan offren.

Leif GW Persson tror att det beror på risken att Akilov inte orkar mer – att han får ”tokspel”, säger GW i ”Veckans brott” i SVT.

– Han mår ganska knackigt ska du veta, det är en väldig massa målsägande. Han skulle förmodligen inte palla att sitta och lyssna av det, då går man pang på rödbetan. Dessutom har han ju erkänt. Då kan man klara av det medan han fortfarande är i det skick att han kan medverka.

Leif GW Persson: ”Att han helt enkelt inte vill vara med”

Leif GW Persson fortsätter i ”Veckans brott”:

– Man vill ta det väsentliga först och vänta med det andra. Skulle han sen få tokspel, vilket jag tror, när man börjar ta målsägande för målsägande, det tror inte jag han kommer orka med.

– Att han helt enkelt inte vill vara med längre.

Under tiden som inlåst har Rakhmat Akilov gått ner märkbart mycket i vikt, hans hår har grånat och han har låtit sitt skägg växa.Foto: HELEN RASMUSEN

Rakhmat Akilov greps senare samma dag som attacken genomfördes. Han erkände direkt dådet och har sen dess suttit inlåst på Kronobergshäktet i Stockholm. Akilov har hållits isolerad på en egen avdelning sen i december, och han får inte ha någon kontakt med andra intagna.

Akilov sekundbevakas i sin cell – det innebär att en kriminalvårdare alltid ser vad han gör. För att den terroråtalade inte ska bryta samman har han fått flera tidsfördriv i cellen: Böcker, musik och spel, bland annat.

”Isoleringen tär på människor”

Under tiden som inlåst har Akilov gått ner märkbart mycket i vikt, hans hår har grånat och han har låtit sitt skägg växa. Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson säger:

– Isoleringen tär på människor, tankar i isolering tär på alla. Att han gått ner i vikt är en följd av isoleringen.

– Vi har hjälpt honom med allt från schackdatorer, musik ... vi har köpt ryska böcker och på olika sätt, tillsammans med Kronobergshäktet och åklagaren som verkligen gjort vad de kan, gjort det med en enda ambition: Att han faktiskt ska klara det här, säger Johan Eriksson vidare.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag