Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif GW: Tror Akilov kommer få ”tokspel”

Leif GW Persson tror att Rakhmat Akilov kommer att få "tokspel" under rättegången. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Rakhmat Akilov ska förhöras redan nästa vecka. Leif GW Persson tror att det beror på risken att han sedan inte orkar mer. Foto: POLISEN
På tisdagen inleddes rättegången mot Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätt. Foto: HELEN RASMUSEN

För att förhindra att terroråtalade Rakhmat Akilov ska kollapsa fysiskt och psykiskt har han fått in flera tidsfördriv i sin cell.

Leif GW Persson tror att den misstänkte terroristen kommer få ”tokspel” under rättegången.

– Han mår ganska knackigt ska du veta, säger han i ”Veckans brott” i SVT.

Normalt sett förhörs målsägande först under en rättegång, sen tas den åtalades version. I fallet Rakhmat Akilov, åtalad för terroristbrott efter att ha kört ihjäl fem personer på Drottninggatan, är ordningen omkastad. Rättegången inleddes på tisdagen och redan nästa vecka ska Akilov förhöras, innan offren.

Leif GW Persson tror att det beror på risken att Akilov inte orkar mer – att han får ”tokspel”, säger GW i ”Veckans brott” i SVT.

– Han mår ganska knackigt ska du veta, det är en väldig massa målsägande. Han skulle förmodligen inte palla att sitta och lyssna av det, då går man pang på rödbetan. Dessutom har han ju erkänt. Då kan man klara av det medan han fortfarande är i det skick att han kan medverka.

Leif GW Persson: ”Att han helt enkelt inte vill vara med”

Leif GW Persson fortsätter i ”Veckans brott”:

– Man vill ta det väsentliga först och vänta med det andra. Skulle han sen få tokspel, vilket jag tror, när man börjar ta målsägande för målsägande, det tror inte jag han kommer orka med.

– Att han helt enkelt inte vill vara med längre.

Under tiden som inlåst har Rakhmat Akilov gått ner märkbart mycket i vikt, hans hår har grånat och han har låtit sitt skägg växa. Foto: HELEN RASMUSEN

Rakhmat Akilov greps senare samma dag som attacken genomfördes. Han erkände direkt dådet och har sen dess suttit inlåst på Kronobergshäktet i Stockholm. Akilov har hållits isolerad på en egen avdelning sen i december, och han får inte ha någon kontakt med andra intagna.

Akilov sekundbevakas i sin cell – det innebär att en kriminalvårdare alltid ser vad han gör. För att den terroråtalade inte ska bryta samman har han fått flera tidsfördriv i cellen: Böcker, musik och spel, bland annat.

”Isoleringen tär på människor”

Under tiden som inlåst har Akilov gått ner märkbart mycket i vikt, hans hår har grånat och han har låtit sitt skägg växa. Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson säger:

– Isoleringen tär på människor, tankar i isolering tär på alla. Att han gått ner i vikt är en följd av isoleringen.

– Vi har hjälpt honom med allt från schackdatorer, musik ... vi har köpt ryska böcker och på olika sätt, tillsammans med Kronobergshäktet och åklagaren som verkligen gjort vad de kan, gjort det med en enda ambition: Att han faktiskt ska klara det här, säger Johan Eriksson vidare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!