Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leif GW: Så dog Catrine da Costa

Delar av Catrine da Costas styckade kropp hittades i plastsäckar vid Talludden i Stockholm 1984.
Foto: Bengt Dahlstedt / BENGT DAHLSTEDT EXPRESSEN
Manifestation för Catrine da Costa 1991.
Foto: Björn Lundberg / LUNDBERG BJÖRN XP PRESSENS BILD

Fallet Catrine da Costa är en av de värsta rättsskandalerna i Sverige.

Det menar Leif GW Persson som tar upp mordet i sitt program "GW:s mord" – och han är säker på att det inte var "obducenten" eller "allmänläkaren" som begick dådet.

Istället pekar polisprofessorn ut någon annan.

– Det har skett hemma hos en person som hon känner sedan tidigare och en person som har en bakgrund som är ganska lik hennes egen, säger han i programmet.

Allt började sommaren 1984 när delar från en styckad kropps hittades i plastsäckar vid Talludden i Stockholm. Några veckor senare hittades fler kroppsdelar och genom fingeravtryck kunde man fastställa att det var den prostituerade kvinnan Catrine da Costa som styckats.

Catrine da Costa hittades mördad 1984.
Foto: / SVERIGES TELEVISION AB

Genom tips började polisen misstänkta två personer som i medierna kom att kallas för "obducenten" och "allmänläkaren". Den sistnämndes hustru, som han låg i skilsmässa med, levererade åklagarsidans viktigaste bevis:

Hon berättade först hur hon misstänkte att han förgripit sig sexuellt på dottern, sedan kom fler detaljer som handlade om hur dottern bevittnat ett mord.

Fler vittnen dyker upp

Mamman berättade saker som kunde tyda på att dottern varit med på rättsläkarstationen i Solna när styckningen hände. Dottern var ungefär 1,5 år gammal när den påstådda styckningen ägde rum.

När rättegången sedan inleddes 1988 dök plötsligt ytterligare vittnen upp – bland annat ett par med en fotobutik som påstod att de för tre år sedan haft en kund som skrivit ut fotografier av en styckad kropp.

Men däremot kunde man inte säga något om hur Catrine da Costa faktiskt dött. Man har till exempel aldrig hittat huvudet.

Manifestation för Catrine da Costa 1991.
Foto: Åke Malmström / ÅKE MALMSTRÖM DAGENS NYHETER

GW: Där dog Catrine da Costa

Både "obducenten" och "allmänläkaren" friades för mordet och "allmänläkaren" friades också för brottsanklagelserna gällande grov otukt med barn och grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Tingsrätten menade dock att läkarna styckat Catrine da Costa – men brottet mot griftefrid var då preskriberat och dessutom hade de inte åtalats för det brottet.

I programmet "GW:s mord" som sänds på TV4 i kväll säger Leif GW Persson att han tycker att utredningen är en av Sveriges värsta rättsskandaler. Han säger att det är många spår i utredningen som aldrig följdes upp – och att han tror att Catrine da Costa dog i en lägenhet i Solna där hon brukade övernatta.

– Det har skett hemma hos en person som hon känner sedan tidigare och en person som har en bakgrund som är ganska lik hennes egen. Och jag tror också att det skett ute i Solna och jag tror att det finns personer som vet vad som hänt. Det är en mycket sorgsam historia, sammantaget så är det också en förklaring till att jag tycker att det är den värsta rättsskandalen i den svenska efterkrigstidens rättshistoria, säger GW Persson i "GW:s mord".

Detta har hänt

✓1984: I juli hittas kroppsdelarna av Catrine da Costa i sopsäckar på gränsen mellan Solna och Stockholm.

✓1987: Den 23 december lämnar åklagaren Anders Helin åtalet mot obducenten och allmänläkaren. De anklagas för att ha mördat och styckat da Costas kropp.

✓1988: De frias från anklagelserna, men tingsrätten friar dem inte från själva styckningen. Det brottet är dock redan preskriberat därför kan de inte fällas.

1988: Regeringsrätten anser att läkarnas legitimation kan dras in om styckningen kunde bevisas.

1991: Kammarrätten anser att det finns bevis för styckningen och drar in legitimationen.

2011: Läkarna skickar in resnings­ansökningar till Högsta domstolen, men de har inte beviljats någon resning.

"Jävligt bestickande"

Han berättar att man vid husrannsakan hittade saker i lägenheten som borde ha följts upp bättre.

– Dels så hittade vi Catrines ena örhänge och sedan hittade vi brev från henne. Det var tackbrev där hon tackade för att hon fått bo där och för att NN alltid ställde upp. Sedan hittade vi något annat som var jävligt bestickande; han hade samlat på DN från upptäckten av brottet då när man skriver det första om det. Han har blivit hörd av snuten vid ett tillfälle, säger Leif GW Persson i kvällens program.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.