Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif GW Persson: Jag tror Ekeroth blir friad

Polisprofessor Leif GW Persson tror att Kent Ekeroth kommer att frias för ringa misshandel. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kent Ekeroth och advokat Johan Eriksson under rättegången vid Stockholms tingsrätt. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Leif GW Persson tror att Kent Ekeroth kommer att frias för misshandeln i krogkön.

– Jag tycker åtalet är lite tunt. De har tagit misshandeln för given och nästan inte haft någon uppmärksamhet på den eventuella nödvärnssituationen.

Om GW tvingas välja blir det en friande dom, säger han.

Kent Ekeroth (SD) åtalades för ringa misshandel efter ett bråk i en krogkö på Stureplan i Stockholm i november förra året. Händelsen fångades av en övervakningskamera, och under onsdagen hölls rättegången.  

Kent Ekeroth menar han att han värjde sig mot en fysisk attack, och i rätten sa han sig även ha blivit hotad till livet.

– Han säger att du ska dö eller jag ska döda dig, samtidigt som jag får en hand i ansiktet.

"Var det kul med järnrören"

Offret, en 21-årig man, menade att han inte hotat Kent Ekeroth. Däremot medger han att han retade Ekeroth genom att säga något i stil med "var det kul med järnrören". Kent Ekeroth var involverad i järnrörsskandalen. Han plockade upp ett järnrör, knuffade en ung kvinna och skrek ”jag gör vad fan jag vill”, vilket Expressen avslöjade hösten 2012.

Polisprofessor och Brottscentralens expert Leif GW Persson har tidigare sagt att han trodde att Kent Ekeroth skulle bli fälld, men efter att ha följt rättegången på plats har han nu ändrat sig. 

– Om jag tvingas välja skulle jag gissa att han blir friad.

"Åtalet är lite tunt"

Han grundar utlåtandet bland annat på att en entrévärd ska ha betett sig olämpligt.

– Sen tycker jag åtalet är lite tunt. De har tagit misshandeln för given och nästan inte haft någon uppmärksamhet på den eventuella nödvärnssituationen, eller den inbillade nödvärnssituationen, säger Leif GW Persson.

Kent Ekeroth har gått med på att han delat ut en örfil, och hans advokat Johan Eriksson anser att det handlade om nödvärn och att Kent Ekeroth därför ska frias.

– Man kan dela ut en örfil i nödvärn om man själv blir attackerad. Han har stöd i utredningen, har Johan Eriksson berättat för Expressen. 

"Han får härja fritt"

– Hans försvarare lägger hela sitt krut där och letar efter den tunnaste delen i åtalet. Där får han - om jag får uttrycka mig tillspetsat - härja fritt, säger Leif GW Persson.

– Det ska vara styrkt bortom rimligt tvivel. Är det väldigt tveksamt ska man hellre fria än fälla, och summan av kardemumman är att man då blir friad.

Kent Ekeroth har hela tiden nekat till brott. Dom i målet kommer om en vecka.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!