Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif GW om rymlingen: Inte han som skulle pinka

Foto: Polisen
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Janne Åkesson / Swepix

Den morddömde Kristofers Kastellanoss, 25, lyckades rymma från sin fångtransport vid en kisspaus i torsdags förra veckan. Kriminalprofessorn Leif GW Persson uppger nu i programmet Nyhetsmorgon att Kastellannos snart är i händerna på Kriminalvården igen. 

– Det finns inget ställe där en morddömd kan hålla sig undan. Sannolikt så finns han inom en mils radie från där vi sitter, säger Leif GW Persson i programmet.

Kriminalvårdens fångtransport skulle transportera Kristofers Kastellanoss, 25, från Rättspsykiatrin i Göteborg till häktet Salberga i Sala. Vid halv tolv i torsdags stannade transporten upp för en oplanerad kisspaus utanför Laxå, där lyckades den morddömde rymma utan skor på fötterna och med handfängsel. 

Facket har riktat stark kritik mot att man inte valde en säkrare plats att stanna på, och kriminalvården internutreder nu händelsen. 

GW: ”Det var inte han som skulle pinka”

Händelsen har skapat stora rubriker de senaste dagarna och nu går kriminalprofessorn Leif GW Persson ut och kommenterar händelsen i Tv4s program Nyhetsmorgon.

– Jag tror inte det var planerat, enligt uppgifter som jag bedömer vara tillförlitliga så var det inte han som skulle pinka utan en i personalen. Trängande behov kan man ha en visst mänsklig förståelse för, sa Leif GW i programmet. 

Kriminalprofessorn hänvisar vidare till källor han menar är trovärdiga och menar att Kastellannos förutom handfängsel även skulle ha varit iförd midjebälte vid tiden för rymningen, något som Aftonbladet var först att rapportera om. 

– Han tar nog först av sig sina kläder för att bli av med midjebältet och sen tar han nog hjälp av en sten med handbojorna. Han griper det i flykten och han är tydligen väldigt snabbfotad. Sen har han lyckats bli av med sina hängslen och få kontakt med någon och nu ligger han och trycker, säger Leif GW.

Runt ikring Bäckedalen, en by i närheten av Borasjön utanför Laxå, och i närliggande områden har stora polisiära insatser ägt rum men Kastellanoss har ännu inte lyckats fångas. Han är nu internationellt efterlyst och Leif GW Persson är övertygad om att han kommer att gripas inom kort. 

– Det finns inget ställe där en morddömd kan hålla sig undan. Sannolikt så finns han inom en mils radie från där vi sitter. Är han slug ska han då befinna sig hos någon som inte polisen enkelt kopplar ihop honom med. 

Dömd för knivmord

Kristofers Kastellanoss dömdes i april till 14 års fängelse för ett knivmord, men domen är överklagad och ska upp i hovrätten. Inför hovrättsförhandlingen har han genomgått en sinnesundersökning i Göteborg, och det var därifrån han transporterades från vid rymningen.

– Jag tror inte han är farlig, om man inte tränger honom. Han är ingen månskensmördare som dödar främmande människor, säger Leif GW i programmet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!