Leif GW Persson. Foto: ALEX LJUNGDAHLLeif GW Persson. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Leif GW Persson. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johanna Möller. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNJohanna Möller. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Möller. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Leif GW om Johanna Möllers brev: ”Klassisk beskrivning”

Publicerad

Johanna Möller har blivit avslöjad med en lång rad lögner under mordutredningen och rättegången.

Men i brevet om mardrömmen hon upplever i cellen talar hon sanning – tror polisprofessor Leif GW Persson.

– En klassisk beskrivning av vad som händer med en människa som suttit isolerad under lång tid, säger han.

I ett 17 sidor långt brev till Expressen inifrån cellen skrev Johanna Möller om sin tillvaro på Sollentunahäktet. Bland annat beskrev hon hur hon upplever sig tappa sitt värde som människa – att hon känner sig som en ”det” – och att ångesten är så stark att den driver cellgrannar att "kasta sig mot dörr och väggar.”

Hon vädrade också sin ilska mot kriminalvårdarna som jobbar i häktet:

”Personal som jobbar i häkten har troligtvis ingen utbildning i hur man bemöter människor i kris eller så har de ingen medkänsla. Att sitta häktad, inlåst i ett rum utan kontakt med någon förutom advokat är fruktansvärt, tortyr.”

Johanna Möller – dömd mördare.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Arbogakvinnan Johanna Möller har under polisutredningen och rättegången flera gånger avslöjats med att fara med osanning.

LÄS OCKSÅ: Johanna Möllers brev om mardrömmen i cellen 

"Inte så trevligt för Möller"

Bland annat har hon i olika sammanhang förklarat maken Aki Paasilas död på nio olika sätt – och kommit med flera olika versioner om vad hon gjorde kvällen då hennes föräldrar attackerades i sommarstugan.

Men när det kommer till brevet om mardrömmen i cellen tallar Johanna Möller sanning. Det är polisprofessor Leif GW Persson övertygad om.

– Ja, det låter som en klassisk beskrivning av vad som händer med en människa som suttit isolerad under lång tid så den är nog sann. Och det är naturligtvis inte så trevligt att få erfarenhet av, säger GW.

Aki Paasila mördades på hustrun Johanna Möllers order, enligt tingsrätten.Foto: PRIVAT

Västmanlands tingsrätt dömde Möller till livstids fängelse – fälld på alla åtalspunkter. Skyldig till mord på sin pappa, försök till mord på sin mamma och anstiftan till mord på sin make.

Den 7 november går fallet upp i Svea hovrätt.

I sitt brev skriver Johanna Möller att det nu inte längre handlar om "vem som är skyldig" – utan "det är nu prestige." Men Leif GW Persson tror att det är kört för Möller även i hovrätten.

Del av Johanna Möllers brev.

GW:s tvivel: "Tror inte det"

– Jag ser ingen rimlig chans att hon ska komma undan åtalet för mord på pappan och mordförsök på mamman, säger han.

Däremot är GW även fortsatt tveksam till domen om anstiftan till mord på Aki Paasila. Där har Möller dömts trots att såväl misstänkt mördare som en beskrivning av själva mordet saknas. 

Göran Möller – Johannas pappa – höggs till döds i familjens sommarstuga i augusti 2016. Dotterns pojkvän Mohammad Rajabi har erkänt mordattacken.Foto: PRIVAT

– Den tycker jag är jävligt tunt underbyggd. Man har ingen gärningsbeskrivning. Men det kommer ju inte ändra något i påföljdsdelen – hon får nog ändå livstid, säger Leif GW Persson.

Möllers dömde mordkompanjon och expojkvän Mohammad Rajabi har också överklagat sin dom. I tingsrätten fick han 14 års fängelse och utvisning.

– Jag såg att gossen överklagat. Han vill ju inte bli utvisad. Och det kan jag ju förstå, det är väl inte så kul för honom att bli det. Men jag har väldigt svårt att tro att man ska komma på någon ändring i hans fall – det tror jag inte.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag