John Ausonius (Till höger) skrattade innan förhandlingen började. Foto: / KRISTOFER SANDBERGJohn Ausonius (Till höger) skrattade innan förhandlingen började. Foto: / KRISTOFER SANDBERG
John Ausonius (Till höger) skrattade innan förhandlingen började.  Foto: / KRISTOFER SANDBERG
John Ausonius, även kallad Lasermannen (till höger) tillsammans med sin advokat Joachim Bremer under rättegången i Frankfurt.John Ausonius, även kallad Lasermannen (till höger) tillsammans med sin advokat Joachim Bremer under rättegången i Frankfurt.
John Ausonius, även kallad Lasermannen (till höger) tillsammans med sin advokat Joachim Bremer under rättegången i Frankfurt.
John Ausonius står åtalad för 25 år gammalt mord. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅNJohn Ausonius står åtalad för 25 år gammalt mord. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
John Ausonius står åtalad för 25 år gammalt mord.  Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
25 år efter senare åtalas nu John Ausonius, 64 – även känd som Lasermannen – för mordet i Frankfurt. Foto: OLLE SPORRONG25 år efter senare åtalas nu John Ausonius, 64 – även känd som Lasermannen – för mordet i Frankfurt. Foto: OLLE SPORRONG
25 år efter senare åtalas nu John Ausonius, 64 – även känd som Lasermannen – för mordet i Frankfurt. Foto: OLLE SPORRONG
Expressens förstasida 24 januari 1992. Foto: JENS L'ESTRADEExpressens förstasida 24 januari 1992. Foto: JENS L'ESTRADE
Expressens förstasida 24 januari 1992. Foto: JENS L'ESTRADE
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lasermannen åtalas för mordet på 68-årig kvinna

Publicerad
Uppdaterad

68-åriga Blanka Zmigrod sköts i huvudet på nära håll.

25 år efter senare åtalas nu John Ausonius, 64 – även känd som Lasermannen.

När rättegången inleddes på onsdagsmorgonen nekade han till mordet – och ställde ett krav på rätten:

– Låt mig göra ett lögndetektortest, sa Ausonius.

Rättegången inleddes klockan 9 på onsdagsmorgonen. På plats i säkerhetssalen i Frankfurt fanns då ett 20-tal journalister, både svenska och tyska, för att bevaka förhandlingen. När John Ausonius – även känd som Lasermannen – kom in i salen satte han sig ner bredvid sin advokat och bläddrade i dokument. Han fick frågan om han talade tyska och svarade jakande.

Ausonius har suttit frihetsberövad sedan 1992 och 1995 fastställde sedan Svea hovrätt domen till livstids fängelse, bland annat för ett mord och ett större antal mordförsök.

LÄS ÄVEN: Leif GW Perssons dom: Kommer aldrig att släppas ut 

 

Lasermannen misstänks

Den här gången åtalas han i Tyskland. Misstankarna gäller mordet på Blanka Zmigrod, 68, år 1992. Vid tidpunkten för mordet var hon garderobsvärdinna på en hotellkrog där Ausonius var gäst. Efter ett besök återvände han till krogen och anklagade han henne för att ha stulit en elektronisk kalender.

Bild från rättegången i Frankfurt. John Ausonius till höger i bild, advokaten Joachim Bremer till vänster. Foto: EXPRESSEN

Dagen efter sköts hon i huvudet till döds på nära håll.

Ausonius har länge varit misstänkt för mordet, men åtalas först nu, 25 år senare.

Efter att åklagaren läst upp misstankarna mot Ausonius höll han själv ett långt anförande. Med stöd från egna anteckningar läste han på flytande tyska upp information om sin bakgrund, tidigare arbetsplatser, brottshistorik och spelmissbruk.

John Ausonius vill göra lögndetektortest

Men på frågan om han mördade Blanka Zmigrod lämnar han tydligt besked:

– Jag kan inte förstå de anklagelser som riktats mot mig, säger han i början av förhandlingen.

Samtidigt ställer han ett krav på rätten:

– Låt mig göra ett lögndetektortest.

Domstolen kommer att ta ställning till kravet vid nästa rättegångsdag, den 19 december.

John Ausonius befinner sig i Tyskland sedan ett knappt år tillbaka. Ausonius gick själv med på att bli utlämnad på den tyske åklagarens begäran. Det finns en överenskommelse om att eventuellt straff som åtalet leder till kommer att avtjänas i Sverige.

 

LÄS MER: Därför åtalas Ausonius för mordet i Tyskland

 

"Inte som att vara på semester"

Han försvaras av advokaten Joachim Bremer.

– Han gav ett medgivande 1999 för alla brott han har gjort sig skyldig till i sitt liv, men det här har han inte erkänt sig skyldig till.

Inför dagens förhandling fick advokaten frågan hur Ausonius mår.

– Föreställ dig att sitta i fängelse. Det är inte som att vara på semester, svarade Joachim Bremer då.

 

Relaterade ämnen
Kristofer Sandberg
Kristofer Sandberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag