Åklagare och utredare på polisen pekar ofta på NFC som en flaskhals, som den stora orsaken till att utredningar drar ut på tiden.Åklagare och utredare på polisen pekar ofta på NFC som en flaskhals, som den stora orsaken till att utredningar drar ut på tiden.
Åklagare och utredare på polisen pekar ofta på NFC som en flaskhals, som den stora orsaken till att utredningar drar ut på tiden.
Teknisk bevisning blir allt viktigare i brottsutredningar.Teknisk bevisning blir allt viktigare i brottsutredningar.
Teknisk bevisning blir allt viktigare i brottsutredningar.
Ärendena har blivit fler för NFC, från drygt 75 000 år 2014 till 83 100 förra året. Samma utveckling ser ut att ske även i år.Ärendena har blivit fler för NFC, från drygt 75 000 år 2014 till 83 100 förra året. Samma utveckling ser ut att ske även i år.
Ärendena har blivit fler för NFC, från drygt 75 000 år 2014 till 83 100 förra året. Samma utveckling ser ut att ske även i år.

Larmet inifrån polisen: Viktiga utredningar staplas på hög

Publicerad

Avdelningen spelar en nyckelroll i polisens utredningsarbete.

Men nu slår Nationellt forensiskt centrum, NFC, på polisen larm om att man behöver bli många fler för att klara av att korta avdelningens långa handläggningstider.

Flera utredningar tvingas vänta länge på svar – och brottsoffer drabbas när avdelningen tvingas välja bort ärenden.

–  Det är det som gör ont, och det som belastar personalen. Det är frustrerande att sitta i den situationen, säger Lena Klasén, avdelningschef på NFC.

Teknisk bevisning blir allt viktigare i brottsutredningar. 

Och där spelar Nationellt forensiskt centrum, NFC, på polisen en avgörande roll. Dit skickas bland annat blodstänk, vapen och fingeravtryck för analys.

Men åklagare och utredare på polisen pekar ofta på NFC som en flaskhals, en stor orsak till att utredningar drar ut på tiden. Det leder till ännu längre häktningstider för misstänkta – men också att utredningar försämras och gärningspersoner kan gå fria.

Senast det uppmärksammades var i utredningen om den mycket uppmärksammade gruppvåldtäkten i en trappuppgång i Fittja. 

Där menade åklagaren Markus Hankkio att förseningen hos NFC kan ha påverkat utredningen negativt.

– Det är ett jätteproblem med långa handläggningstider för de som faktiskt är drabbade. Vår uppdragsgivare är brottsoffrena, säger Lena Klasén, avdelningschef på NFC.

Brottscentralen träffade i veckan avdelningschefen på NFC, Lena Klasén, för en intervju. 

Hon medgav snabbt att de långa handläggningstiderna på hennes avdelning är ett stort problem.

– Vi har bra rykte. Men det är ett jätteproblem med långa handläggningstider för de som faktiskt är drabbade. Vår uppdragsgivare är brottsoffrena, och man känner sig otillräcklig ibland, säger hon. 

Avdelningschefen: "Det som gör så ont"

Ärenden med så kallade "särskilda skäl" får särskild förtur. Men för övriga utredningar, som utgör den stora majoriteten, tar det betydligt längre tid.

Även för de ärenden som har "vanlig" förtur.

– Problemet är att välja mellan förturerna. Det är det som gör ont, och det som belastar personalen. Det är frustrerande att sitta i den situationen, säger Lena Klasén.

Hon menar att mer resurser och en ökad effektivitet i avdelningen måste till för att lösa problemet. I dag har Nationellt forensiskt centrum 490 anställda. 

Till 2024 måste den siffran öka till 800 för att avdelningen ska hinna med, menar hon.

– Det kräver naturligtvis mer finanser. Men vi är inte de enda inom polismyndigheten som har behov att fylla. Det är svårt att få polismyndighetens resurser att räcka till.

– Vi har sett en klar ökning på vapensidan, och då blir det mer att göra, säger Lena Klasén. Foto: / POLISEN

Rekordmånga ärenden på en dag

Ärendena har blivit fler för NFC de senaste åren, från drygt 75 000 år 2014 till 83 100 förra året. En ytterligare ökning kommer ske även i år. 

För två veckor sedan inkom till exempel rekordmånga ärenden på en dag in till NFC. Då kom lika många ärenden in på en dag som brukar komma in på en vecka, enligt Lena Klasén.

Men det har också blivit mer material i varje ärende.

– Tidigare avfyrade man sitt vapen max ett par gånger. Nu tömmer man magasinet och använder vapnet i flera brott. Vi har sett en klar ökning på vapensidan, och då blir det mer att göra.

 

Fakta: NFC

Nationellt forensiskt centrum, eller NFC, ansvarar för den forensiska verksamheten inom Polismyndigheten. Huvuduppgiften är att undersöka och analysera, främst åt rättsväsendet. NFC kan också göra undersökningar åt banker, försäkringsbolag och privatpersoner.

 

Exempel på uppdrag som NFC kan få av rättsväsendet kan vara att ta reda på om blod på ett vapen tillhör en viss person, om en kula passar till ett speciellt vapen eller vilket ämne något är.

 

NFC finns på fyra platser i Sverige: Linköping, Stockholm, Göteborg och Malmö. I oktober i år hade NFC totalt 490 anställda.

 

Källa: TT, NFC

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag