Medlemmarna om sekten: "Misshandlat, bitit och huggit folk"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Åsa Waldau, "Kristi brud", är polisanmäld för misshandel.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2004 dödades Alexandra Fossmo av barnflickan Sara Svensson, på uppdrag av Knutby-församlingens pastor Helge Fossmo.
Foto: JAN DÜSING
Knutby.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Tidigare medlemmar i Knutby-sekten vittnar nu om år av psykisk kontroll och sexuella övergrepp, det uppger Aftonbladet TV tillsammans med TV4-Nyheterna.

– Hon har misshandlat med slag, skohorn, bitit och huggit folk med gaffel, säger psykoanalytikern Rigmor Robért till Aftonbladet. 

Under hösten framkom att "Kristi brud", Åsa Waldau, tvingats lämna Knutby. Innan dess hade hon polisanmälts för misshandel. Nu vittnar tidigare medlemmar ur sekten om misshandel och sexuella övergrepp som går långt bak i tiden. 

– Hon har misshandlat med slag, skohorn, bitit och huggit folk med gaffel, säger psykoanalytikern Rigmor Robért, till Aftonbladet TV. Hon framträder nu som den person som anmälde Åsa Waldau för misshandel under hösten. 

Rigmor Robért har följt Knutby-församlingen sedan den januarinatten 2004, då 23-åriga Alexandra Fossmo mördades i sin säng av barnflickan Sara Svensson, på uppdrag av pastor Helge Fossmo.


LÄS MER: "Kristi brud" polisanmäld för misshandel 


Psykoanalytikern Rigmor Robért har följt församlingen i 14 år och berättar om övergreppen i Aftonbladet TV.
Foto: Aftonbladet TV

Manlig pastors övergrepp: "Det var meningen"

Förutom Åsa Waldaus polisanmälan har även en av de manliga pastorerna anmälts för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Enligt Robért ryckte mannen på axlarna åt anklagelserna när de uppdagades. 

– Det var i kammaren, det var Guds döttrar, det var meningen, säger hon att han ska ha sagt till sitt försvar.

Enligt Rigmor Robért är övergrepp inom slutna miljöer inte ovanliga. 

– Det är nästan en regel i de här slutna miljöerna att ledaren får en sån hybris så man känner att kvinnorna, om man är en heterosexuell man, tillhör mig, säger Rigmor Robért. 

Samtidigt ska det, enligt granskningen, ha funnits hård kontroll över medlemmarna i församlingen på vilka som får gifta sig eller skaffa barn.


LÄS MER: Därför tvingades "Kristi brud" bort från Knutby 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.