Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lämnade Sverige för nytt liv – dömdes till döden

Kim Eriksson dömdes till döden för narkotikabrott i Thailand.
Mamman Åsa Eriksson har flera gånger besökt sin son i fängelset. Foto: ROBERT BÖRJESSON
Efter åtta år i ökända thailändska fängelser flyttade Kim Eriksson till Sverige.

2007 lämnade Kim Eriksson Sverige i jakten på ett nytt liv.

Men tiden i Thailand blev till en mardröm efter att svensken dömts till döden för narkotikabrott.

Efter åtta år i ökända skräckfängelser beviljades han överflyttning till Sverige. 

Om fem år kan han åter vara en fri man – men Kim Eriksson kommer begära att få släppas tidigare. 

– Han tycker det är surrealistiskt att han är i Sverige, säger hans företrädare, juristen Harri Keränen. 

Innan Kim Eriksson dömdes till döden i Thailand hade han även hamnat i det svenska belastningsregistret. 

Som 22-åring dömdes han till ett års fängelse efter att ha smugglat anabola steroider. Han hann också blir inblandad i en av de största dopingfabrikerna i svensk kriminalhistoria innan han valde att lämna Sverige.  

2007 flyttade han till landet som skulle bli platsen för åtta år av helvete. 

Tre år senare, samma år som dotterns födsel, stormade thailändsk polis hans och fruns gemensamma bostad. Där fann polisen ett laboratorium som Kim Eriksson anklagades för att ha använt till att tillverka metamfetamin. Polisen hittade också 53 gram metamfetamin.

Kim Eriksson dömdes i Thailand för narkotikabrott 

Thailand utdelar hårda straff gällande narkotikabrott och Kim Eriksson dömdes 2011 till döden – ett straff som omedelbart omvandlades till livstids fängelse. 

Han har hela tiden hävdat att han blev utsatt för en brottsprovokation och att amerikanska narkotikapolisen DEA och svensk narkotikapolis gillrade en fälla och lurade honom med hjälp av en svensk infiltratör som han kände sedan tidigare. 

– Jag har skrivit två brev till justitieministern och har tack vare amerikanska Freedom of Information Act fått ut papper från USA som visade på DEA:s inblandning, har Kim Eriksson tidigare sagt till Expressen. 

 

Kim Eriksson dömdes till döden, ett straff som sedan omvandlades till livstids fängelse.


När Expressen besökte Kim Eriksson 2016 tog reportern del av tidigare hemligstämplade handlingar från DEA som till viss del styrkte hans version – att det fanns en svensk informatör inblandad. 

I förundersökningen – som inleddes efter att Kim Eriksson anmält polisen för grovt tjänstefel och som sedermera lades ner – framgår att Rikskriminalpolisen har haft regelbunden kontakt med en kemist som gett information om Kim. 

Men polisen förnekar att han ska ha varit infiltratör och i handlingarna går det inte att styrka att Kim Erikssons version om brottsprovokation stämmer. 

Livet i fängelset: ”Värre nu än det varit på 25 år”

Under sin tid i thailändska fängelser fick Kim Eriksson bekanta sig med några av de mest ökända anstalterna. 

Efter domen flyttades han först till Bambat Phiset där han fick dela cell med 60 fångar. Därefter placerades han på Bang Kwang, mer känt som Bangkok Hilton och som bland annat är omtalat för kackerlackor, våld och överfulla celler. 

När Expressen träffade honom i april 2017 befann sig Kim Eriksson i Klong Prem-fängelset, i norra delen av Bangkok, som då huserade 20 000 fångar. Då satt han på avdelning fem som bestod till största del av dömda narkotikabrottslingar. 

– Det är värre nu än det varit på 25 år. Militären gör vad den vill, de tar ifrån oss allt, sa Kim Eriksson då. 

– Vi får vår sista måltid för dagen klockan två, berättar han. Från tre på eftermiddagen låses vi in i våra celler och släpps inte ut igen förrän klockan sju dagen efter. Vi får ingenting under 16 timmar på dygnet! Ingen mat. Ingen frukt. Bara vatten när vi behöver. 

Åsa Erikssons resor till knarkdömde sonen 

Åsa Eriksson har flera gånger besökt sin son i thailändska fängelser. Foto: ROBERT BÖRJESSON

Få turistmål är lika populära bland svenskarna som Thailand. 

Men medan singlar, par och barnfamiljer rest till Sydost-Asien i jakten på sol och bad, så har Åsa Eriksson gjort resan till samma destination i ett helt annat syfte. 

Under de åtta år som hennes son suttit i thailändskt fängelse har Kim Erikssons mamma vid ett flertal tillfällen rest dit för att träffa sin son. 

– Man är så rädd att det är sista gången man träffar honom. Jag vill inte göra honom ledsen då man ses och det är nog samma där, då, för honom, har hon tidigare sagt. 

– Jag vill inte bryta ihop framför honom. Då gör jag honom ledsen.  Sedan får jag gråta när jag är ute igen. Jag håller mig när jag är med honom. Det blir mest att vi pratar om familjen. Vad som händer i familjen och hemma i Sundsvall. 

I oktober 2018 kom beskedet att Kim Eriksson skulle flyttas över till Sverige – men inte utan vändningar och bakslag. 

Bara en månad senare meddelade svenska justitiedepartementet att flytten stoppats – och det var då osäkert om den överhuvudtaget skulle bli av. Den 24 oktober skrev myndigheten till Kim Eriksson att ”regeringen kan komma att ompröva sitt beslut”. 

Bakgrunden var att Kim Eriksson själv skrev till justitiedepartementet den 3 oktober och då menade att den thailändska domen var ”flagrant orättvis” och att den ”vilar på felaktig grund”.

Kim Eriksson kan vara en fri man om fem år 

Justitiedepartementet menade därför att verkställigheten av domen i Sverige, om hans uppgifter stämmer, kan hamna i strid med Europakonventionen. Detta eftersom en överflyttning skulle innebära att Sverige godkänner domen. 

I ett brev vädjade Kim Eriksson till statsminister Stefan Löfven:

Jag lever under skrämmande förhållanden i thailändskt fängelse sedan åtta år och fyra månader nu. Jag skulle redan ha återförenats med min dotter och övrig familj”. 

Han skrev vidare: 

Jag hade förväntat mig att återvända till Sverige denna månad.

Men Kim Eriksson skulle få sin vilja igenom. Tidigare i januari i år landade han på Arlanda i Stockholm. 

Som tidigast blir svensken en fri man 6 augusti 2024 – men han kommer överklaga beslutet. 

Kim Eriksson ska förutom att sitta av resten av straffet för brottet i Thailand, även avtjäna sitt 3,6 år långa fängelsestraff som han fick 2010 för dopinghärvan 2006. 

– Jag tycker Kriminalvården har gjort en felaktig beräkning. De har ingen grund på sättet de har räknat på. Enligt brottsbalken så är 18 år livstid, men han har fått 18 år plus de här tidigare tre och ett halvt åren, säger hans juridiska företrädare Harri Keränen. 

Harri Keränen säger att Kim Eriksson är ”pigg och glad”.

– Han tycker fortfarande det är surrealistiskt at han är i Sverige och kan prata svenska. 

 

Kim Eriksson har familj i Sverige, bland annat en i dag åttaårig dotter som föddes i samband med att han greps och som han efter domen bara träffat vid enstaka besök.

– Jag är naturligtvis glad och kommer att besöka honom så fort jag får. Jag har träffat honom varje år i Thailand men det kommer kännas mycket bättre nu när jag kan ta med hans dotter. Det har varit väldigt påvert när vi träffat honom i Thailand och bara fått se honom bland galler genom en glasruta och över telefon, har Åsa Eriksson tidigare sagt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.