Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkarstudent kontaktade unga patienter: ”Fruktansvärt söt”

En läkarstudent gjorde sin praktik – då tog han kontakt med minderåriga patienter på sociala medier, skriver Läkartidningen. Foto: IBL JUPITER / IBL JUPITER
Örebro universitet Foto: PIERRE BOKVIST

En läkarstudent gjorde sin praktik – då tog han kontakt med minderåriga patienter på sociala medier, skriver Läkartidningen.

”Gillar du äldre killar?”, skrev studenten till en 14-årig patient.

Örebro universitet stänger nu av studenten i en termin.

Läkarstudenten studerar vid Örebro universitet och hade sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU. Då tog studenten kontakt med två minderåriga flickor som varit på patientbesök där han varit med, skriver Läkartidningen.

Efter att en 14-årig flicka varit på läkarbesök skrev läkarstudenten till henne på Facebook:

”Du är fruktansvärt söt”

”Gillar du äldre killar?”

Den manliga studenten uppgav sig för att vara yngre än han var, och skickade också en bild på sig själv via sociala medier.

Föräldrarna till de minderåriga flickorna reagerade och kontaktade sjukhuset de besökt.

Studentens VFU avbröts och en anmälan gjordes till universitetets disciplinnämnd. 

Läkarstudenten: Behov av uppmärksamhet

Nämnden beslutade att stänga läkarstudenten från sina studier i 20 veckor. Han får under perioden inte delta i undervisning, prov eller annan utbildningsverksamhet.

”Särskilt allvarligt och försvårande att NN agerat mot patienter som varit underåriga, att han aktivt sökt upp patienterna via sociala medier, samt att han utgett sig för att vara yngre i konversation med en av patienterna”, står det i disciplinnämndens bedömning.

Studenten har erkänt och sagt att hans beteende var oacceptabelt för en blivande läkare. Vidare berättade han att han mått dåligt och varit i behov av ”lite uppmärksamhet och komplimanger”, skriver Läkartidningen.

Rektorn: ”Det vore lämpligt om personen avslutade sin utbildning”

I ett öppet brev har 800 läkare och studenter skrivit att studenten borde få en längre avstängning. De tycker att universitetet borde ta ställning till studentens lämplighet som framtida läkare:

”...Det är ingen rättighet att bli läkare, och vi undertecknande blivande kollegor till denna framtida läkare ställer oss mycket tveksamma till en sådan kollega”, står det i brevet.

Men ett universitet har bara rätt att dela ut varningar och vidare upp till maximalt sex månaders avstängning.

Att helt avskilja en student från sin utbildning kräver att studenten har en psykisk störning, missbruksproblem eller är dömd för allvarlig brottslighet.

Läkarstudentens handlingar har polisanmälts men utredningen har lagts ner. 

– Det här är ett unikt fall. Vi har ingen dom, utan ett djupt otillfredsställande beteende. Regelverket skyddar individen. Vi har inte tagit ställning än till om vi ska anmäla. Vi har lite tid att reflektera. Studenten är avstängd till den 9 december. Det vore lämpligt om personen avslutade sin utbildning och om den insikten kom hos personen själv, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet, till Läkartidningen.