17-åringen misstänks ha knivhuggit polismannen Ted Eriksson på Medborgarplatsen. Foto: / LÄSARBILD17-åringen misstänks ha knivhuggit polismannen Ted Eriksson på Medborgarplatsen. Foto: / LÄSARBILD
17-åringen misstänks ha knivhuggit polismannen Ted Eriksson på Medborgarplatsen. Foto: / LÄSARBILD
17-åringen häktades på lördagen misstänkt för försök till mord. Foto: / NICLAS HAMMARSTRÖM17-åringen häktades på lördagen misstänkt för försök till mord. Foto: / NICLAS HAMMARSTRÖM
17-åringen häktades på lördagen misstänkt för försök till mord.  Foto: / NICLAS HAMMARSTRÖM
Poliser och avspärrningar vid Medborgarplatsen i Stockholm efter knivattacken. Foto: / TT NYHETSBYRÅNPoliser och avspärrningar vid Medborgarplatsen i Stockholm efter knivattacken. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Poliser och avspärrningar vid Medborgarplatsen i Stockholm efter knivattacken. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Läkarens varning innan knivdådet

Publicerad

Han misstänks ha attackerat polismannen Ted Eriksson, 33, på Medborgarplatsen.

Nu visar dokument från Migrationsverket att 17-åringen haft psykiska problem ända sedan han sökte asyl i Sverige.

"Han uppvisar ett fortsatt allvarligt psykiatriskt tillstånd trots att situationen blivit stabilare. Misstanke finns om reaktiv psykos." skriver en läkare i sitt utlåtande till myndigheten. 

Det var i förra veckan som 17-åringen misstänks ha huggit en kniv i halsen på polismannen Ted Eriksson när han patrullerade vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm.

Han är nu häktad för brottet och vårdas inom rättspsykiatrin på grund av sitt hälsotillstånd.

 

LÄS MER: Attackerade polisen Ted: "Jag vill fortsätta arbeta"

 

Men det här var inte första gången som han uppvisade allvarliga psykiska problem och läkare har tidigare varnat för att han kan få en psykos.

Expressen har tagit del av dokument från Migrationsverket som gjorde en bedömning av 17-åringens asylskäl samt hälsotillstånd i samband med att han sökte asyl i Sverige i december 2015.

Polismannen Ted Eriksson, 33, knivhöggs på torsdagen när han patrullerade på Medborgarplatsen i Stockholm.Foto: POLISEN / POLISEN

Där konstaterar myndigheten att han inte kunnat lämna tillräcklig information för att man ska kunna säkerställa hans identitet, men på grund av hans hälsotillstånd som i samband med asylansökan beskrevs som "katatoniskt" beslöt Migrationsverket att ge honom ett tillfälligt uppehållstillstånd på ett år fram till 16 september i år "på grund av särskilt ömmande omständigheter".

"Omväxlande apatisk och förvirrad"

Läkarens omdömen ger en tydlig bild av en person med ett stort behov av vård.

"Du har problem med att beskriva hur du mår och du kommunicerar sparsamt. Du har svårt att minnas och gissar då du inte förstår frågor." skriver läkaren.

Och fortsätter:

"Han har uppvisat ett svårbedömt tillstånd med tilltagande förvirring. (...) Han har tett sig omväxlande apatisk och förvirrad."

17-åringen uppger att han kommer från Afghanistan och att han inte vet var hans familj befinner sig. Han valde att överklaga Migrationsverkets beslut om att inte ge honom flyktingstats och permanent uppehållstillstånd, men myndigheten har avslagit överklagan med hänvisning till att han inte kunnat styrka sin identitet.

Åklagaren: Psykiskt labil person

I samband med häktningsförhandlingen i lördags beslöt tingsrätten att 17-åringen ska genomgå en liten sinnesundersökning. Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström konstaterade samtidigt att det troligen var 17-åringens hälsotillstånd som var orsaken till överfallet på Ted Eriksson.

– Det är en psykiskt labil person som har gjort detta, detta är min uppfattning. Det har att göra med hans person, hans personlighet, sa Hans-Jörgen Hanström till Expressen i lördags.

LÄS MER: 17-åring häktad efter knivattack mot polisman 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag