Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnornas liv i skräck – mördades av sina kära

I genomsnitt dödas 13 kvinnor varje år av en man som de har haft en relation med, enligt Brottsförebyggande rådet.

Sonja var så rädd för sin pojkvän att hon inte vågade göra slut.

Victoria vädjade till sin att sluta slå henne.

Lotta skickade bilder på sin blåslagna kropp till vänner.

Kvinnorna levde i skräck för sina kära – och till slut blev deras värsta mardröm sann.

"Jag vill inte att det ska ta slut pga att du inte kan hantera alkohol men du måste också inse det och vilja göra någonting åt det om det här ska funka."

Några av lapparna Victoria, 19, hade skrivit till sin pojkvän. Foto: POLISEN

Orden är 19-åriga Victoria Örnbergs. Riktade till pojkvännen Timothy Kombrecht, 21. På lucia i fjol hittade polisen Victorias lapp – i pojkvännens ficka. Då hade han huggit, slagit och kvävt henne till döds för att sedan skända kroppen och slutligen tända eld på lägenheten i ett försök att dölja sitt brott. Han är dömd till fängelse i 14 år.

***

I genomsnitt dödas 13 kvinnor varje år av en man som de har haft en relation med, enligt Brottsförebyggande rådet. Det dödliga våldet är sällan det första våldet i relationen.

Flera av kvinnorna har levt i skräck för sin partner med hot, våld och trakasserier som vardag. Många har försökt lämna relationen, eller rentav gjort slut innan de mördades.

Zozan Inci, ordförande för riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer (Roks):

– Den tidiga varningssignalen är kontroll. Det börjar ofta med att mannen försöker begränsa kvinnans frihet och kontakt med omvärlden. Det kan handla om att kvinnan inte får träffa sina vänner – som hon träffat hela sitt liv - familj, eller klä sig som hon vill.

***

"Du ska lyda mig 100 procent annars fucking dör du."

Tova Moberg, 19.

Sms:et ingår i bevisningen mot Tova Mobergs expojkvän. Tova hittades mördad i maj, sänkt i sjön intill mannens gård utanför Hudiksvall. Hon hade berättat för sina vänner att mannen utsatt henne för såväl misshandel som psykisk terror. När hennes föräldrar polisanmälde mannen för misshandel i mars gjorde Tova slut.

Men i ett första polisförhör sa Tova att hon inte ville göra "livet till ett helvete" för expojkvännen och avböjde att medverka i utredningen.

***

Polisen har en skyldighet att utreda brottslighet som faller under allmänt åtal. Men det händer att kvinnor som utsatts för våld inte vill medverka i utredningen. Mats Lindström, sektionschef för brott i nära relation Stockholm city, har jobbat med relationsvåld sedan 2005 och känner igen problematiken.

Mats Lindström, sektionschef för brott i nära relation Stockholm city

– Den största utmaningen är att få målsäganden att vilja medverka. Det finns en tröskel för dem att kliva över. Det handlar mycket om deras sociala situation, ekonomi och ibland deras barn, säger han.

– Om man jämför med någon som blir misshandlad på krogen så är skillnaden enorm. Där är det en människa som man aldrig mer behöver träffa och det påverkar inte ens övriga liv. Lever du med den som slår dig kan du vara beroende av, eller rentav älska, personen. Då blir det så mycket svårare att medverka.

***

"Det som är värst är att du inte minns vad som hänt och att du börjar vända det mot mig i stället för att vara ledsen för det och be om ursäkt."

Victorias mördare Timothy Kombrecht. Foto: POLISEN

Victoria Örnberg vädjade med en handskriven lapp till pojkvännen Timothy Kombrecht. Hon sökte ny bostad åt sig själv, enligt polisutredningen. En granne överhörde på Luciadagen 2016 hur hon sa åt Kombrecht att aldrig mer slå henne. Men det var förgäves. Victoria Örnberg hittades bara timmar senare i den eldhärjade lägenheten. 

– Victoria försvarade och hjälpte ofta de som hade det svårt, mådde dåligt eller var annorlunda, säger hennes mamma Carina Andersson.

– Hon trodde på mänskligheten och att alla skulle ha en andra chans samt att det alltid fanns något gott i alla människor, det vart tyvärr hennes död.

***

Forskning visar att våld i nära relationer ofta stegrar med tiden. Samtidigt är flera gärningsmän manipulativa och skuldbelägger offret för sina handlingar.

– Anledningen att kvinnan inte lämnar är oftast att våldet hon har blivit utsatt för har normaliserats. Det innebär att kvinnan manipuleras till att tro att det är hon som är problemet – trots att det är hon som är utsatt för våld. Och att det är hon som är anledningen till att han slår. Det kan vara för att hon inte skött sig enligt mannen eller för att hon haft på sig fel kläder, säger Zozan Inci.

Zozan Inci, ordförande i Roks. Bild från Almedalen 2016. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ofta har anhöriga och vänner förstått att något inte står rätt till i relationen. Blåmärken, mindre kontakt eller en man som ständigt ringer när kvinnan är ensam kan vara varningstecken.

– Det absolut bästa om man känner någon man tror är utsatt är att  prata direkt med den personen. Visst kan man ringa polisen om man tror att det är allvarligt. Men vi måste alla hjälpas åt och stötta den här personen. Vi måste försöka få med de här personerna som är brottsutsatta och då gäller det att de känner stöd från omgivningen för att våga, säger polisen Mats Lindström.

Polisens möjligheter att utreda relationsvåld ökar markant om det finns ett offer som vill medverka, ögonvittnen eller dokumentation av skadorna. Ändå läggs flera förundersökningar ner – och en rad av de gärningsmän som dömts för mord på sina partners har dessförinnan figurerat i nedlagda utredningar.

– En klar majoritet av alla polisanställda som jobbar med den här typen av brott är väldigt engagerade och duktiga, men det är för mycket för dem. De skulle behöva vara lite fler. Det här är det viktigaste vi har att jobba med. I sin bostad ska man vara trygg, säger Mats Lindström.  

***

"Han säger att om jag gör slut så dödar han mig. Vågar inte chansa”

Tova Moberg skriver den 30 november 2016 i sin dagbok om hotet från 22-åringen. I mars tar förhållandet slut. I maj hittas hon mördad. Enligt åklagaren Christer Sammens förutsåg Tova sin egen död. Pojkvännen står just nu inför rätta för mord och grov kvinnofridskränkning.

Fem kvinnor som mördats av sina kära

SONJA, 48

Sonja Sabas Costich. Foto: PRIVAT

Sonja Sabas Costich hade ett av- och på-förhållande med Omar Basim, 36, under ett antal år. Basim misstänktes redan för två år sedan för grov misshandel av Sonja. Hon valde att dra tillbaka sin medverkan i utredningen och Basim dömdes enbart till tre månaders fängelse för misshandel. Han stod även åtalad för att ha hotat henne till livet, men friades på den punkten. Omar Basim fick kontaktförbud utfärdat mot sig, men Sonja valde att häva det i augusti i fjol. Enligt anhöriga var Sonja Sabas Costich så rädd för Basim att hon inte vågade lämna honom. 

Omar Basim, dömd mördare. Foto: POLISEN

I slutet av mars hittades hon knivmördad på ett hotellrum i Bromma. Blodbildsanalysen visar att Sonja Sabas Costich inte dog omedelbart utan kunde ta sig ut från badrummet till hallen och rätten konstaterar att hon måste ”ha känt desperation och dödsångest”. Misstankarna riktades snabbt mot Omar Basim – som bokat en flygbiljett ut ur landet. Basim kunde knytas till mordet genom en Coca cola-flaska han lämnat inne på hotellrummet och dömdes till 16 års fängelse för mord.

På onsdagen fastställde hovrätten Omar Basims straff.

LOTTA, 41

Lotta Rudholm 41.

Ekonomiassistenten Lotta Rudholm träffade Martin Jonsson, 34, i början av 2016. Relationen tog tidigt en destruktiv vändning när Jonsson började hota och misshandla henne. 

Lotta dokumenterade flera av sina skador och skickade bilder till sina vänner på sin blåslagna kropp.

Hon bröt med Martin Jonsson och ville inte träffa honom mer. Han anhölls i maj misstänkt för grov kvinnofridskränkning mot Lotta. Men Jonsson släpptes av åklagare med förklaringen att Lotta inte ville medverka i utredningen. Vänner har vittnat om orsaken: Hon vågade inte.

Martin Jonsson fortsatte att höra av sig till Lotta med hot och anklagelser.

 

LÄS OCKSÅ: Martin Jonsson får sänkt straff för mordet

 

Martin Jonsson, dömd mördare. Foto: POLISEN

Den 4 juni ringde Martin Jonsson 112 från Lottas lägenhet i Bromma och säger:

"Det har gått åt helvete. Hon har hållit på med andra killar och det brann i mitt huvud."

Martin Jonsson hade sökt upp Lotta i hennes hem och slagit ihjäl henne. 

En polis som larmades till lägenheten vittnade i förhör om den ohyggliga scen han möttes av i lägenheten: 

– Man är förberedd på mycket i mitt yrke. Men det där var jag inte förberedd på. Det var det värsta jag har sett.

Lotta var hjärndöd när hon kom till sjukhuset – våldet var så kraftigt att hennes liv inte gick att rädda. 

Martin Jonsson dömdes till 18 års fängelse av Svea hovrätt. Mordet har även lett till krav på en ny lag – Lex Lotta – som innebär att myndigheter måste utreda sig själva vid dödligt våld i nära relationer. 

ELHAM, 43

Elham Fattal, 43

Frisören Elham Fattal separerade från sin pojkvän Mohamad Hamdawikarmotli, 24, i fjol och polisanmälde honom för misshandel. När förundersökningen om misshandel lades ner ansökte hon om kontaktförbud men fick avslag. Paret var gifta genom en islamsk ceremoni men Mohamad Hamdawikarmotli – som beskrivs i utredningen som extremt svartsjuk – vägrade initialt att godta hennes begäran om religiös skilsmässa.

Dagen efter att han gått med ”skilsmässan” var Elham Fattal på fest – då ringde han henne 44 gånger.  

Hamdawikarmotli googlade sedan: ”vad är det för straff för mord i Sverige?”. Dagen efter festen – den 15 januari i år – sökte han upp Elham i hennes hem i Märsta. Där ströp han henne till döds med en förlängningssladd. 

Elham Fattals tonårige son har i förhör berättat hur han vaknade av mammans skrik. Sonen larmade 112 och försökte förgäves ta sig in i mammans rum:

– Jag behöver hjälp. Det finns någon, jag tror att han har dödat min mamma, säger han i larmsamtalet.

Mohamad Hamdawikarmotli flydde till en vindsvåning i Hannover, där han greps en vecka efter mordet.  Hamdawikarmotli dömdes i tingsrätten till 17 års fängelse och utvisning.

LENA, 65

Lena Tigerholm, 65. Foto: POLISEN

Mäklaren Lena Tigerholm träffade den jämnårige bankmannen Benny Lindvall på en fest sommaren 2015. Men när Lena Tigerholm försökte avsluta relationen under våren 2016 uppstod problem. Lena packade hans saker på en släpkärra och bad honom att lämna henne i fred. 

– Men han nästlade sig kvar, har en vän berättat tidigare. 

Lena berättade för vänner om Bennys beteende: 

– Hon sa en gång att han var psykopat, en annan gång att inte var riktigt klok och en gång att hon blivit rädd för honom när han blivit arg. Hon sa aldrig vad som hänt när hon berättade om dessa saker, har en vän sagt i förhör. 

Lena Tigerholm gjorde slut i maj. Men den 5 juni sökte han upp Lena i hennes sommarstuga på Muskö. Benny Lindvall hällde ut bensin i huset och lät Lena dö i lågorna. 

Rätten menar att Lena Tigerholm "måste ha upplevt en påtaglig dödsångest" och att hon befann sig i en "skyddslös ställning" när hon mördades. Benny Lindvall dömdes till 16 års fängelse för mord av Svea hovrätt.

VICTORIA, 19

Victoria Örnberg, 19.

Victoria Örnberg, 19, från Uppsala blev tillsammans med Timothy Kombrecht, 21, under sensommaren 2016. Kombrecht har levt ett liv präglat av missbruk och vrede. Han har sedan förskoleåldern använt våld och vredesutbrotten har fortsatt i vuxen ålder. Vid ett tillfälle skrämde han sin egen mamma till livet – efter att hon bett honom sänka volymen på stereon. 

Romansen var inledningsvis något av en vändning för honom. Victoria berättade för anhöriga att Kombrecht slutat missbruka droger. Men i december 2016 hände något. Victoria sökte bostad åt sig själv och en granne hörde henne säga till pojkvännen:

– Du drar inte ner mig något mer och du slår mig inte något mer.

På luciadagen larmades rökdykare till hennes bostad. Kombrecht hade då tänt eld på lägenheten för att dölja sitt brott. Han hade knivskurit och huggit Victoria 21 gånger, utsatt henne för trubbigt våld och "någon typ av kvävning" innan han slutligen dödade henne genom att skära henne i halsen. Efteråt försökte Kombrecht stycka kroppen, men misslyckades och satte i stället eld på lägenheten. 

Han greps kort därpå med en tändare i kalsongerna och i hans jackficka hittade polisen lappar från Victoria med en vädjan:

"Jag vill inte att det ska ta slut pga att du inte kan hantera alkohol men du måste också inse det och vilja göra något åt det om det här ska funka."

Timothy Kombrecht dömdes till 14 års fängelse. Den rättspsykiatriska undersökningen visar inte att han lider av någon allvarlig psykisk störning, däremot att han har en "livslång störning präglad av aggressivitet".

Rätten kallar omständigheterna för "synnerligen försvårande" och konstaterar: "En vuxen person hade för motsvarande gärningar fått livstids fängelse."

 

LÄS OCKSÅ: Pojkvännen döms till fängelse för mordet på Victoria

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!