Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnorna som mördar sina män och mammor

Martina Kveldstad blev förflyttad i slutet av förra året efter att ha rapporterats och varnats för ”drogrelaterad misskötsamhet”.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Johanna Möller försökte döda sin mamma – men mamman överlevde knivattacken. Pappan däremot dog.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Carina Frödin är dömd för att ha mördat två av sina partners – och för att ha knivhuggit en tredje.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Här, på anstalten Hinseberg utanför Örebro, avtjänar några av Sveriges mest våldsamma kvinnor sina straff. Det är landets största kvinnoanstalt med 93 platser i säkerhetsklass 2.
Foto: Kriminalvården
”Om kvinnor generellt hade blivit mer våldsamma skulle det även det dödliga våldet öka”, säger Jenny Yourstone, forskare och doktor i psykologi.
Foto: Pressbild

Här är kvinnorna som har gett sig på sina allra närmaste.

Två av dem har mördat sina egna mammor – en tredje har mördat sin pappa och försökt mörda sin mamma.

I dag sitter de inlåsta på livstid.

– Kvinnor dödar nästan uteslutande inom familjen, säger Mikael Rying, kriminolog hos polisen.

I mars 1996 beställde en 26-årig kvinna mordet på sin sambo. Hon drogade honom i hemmet utanför Norrtälje – och ringde sen efter tre torpeder, varav en dödade mannen med en yxa.

Senare samma år dömdes hon, mot sitt nekande, till livstids fängelse för mord. Hon var då första kvinnan i modern tid att dömas till livstid i Sverige.

Hon fick senare sitt straff tidsbestämt och är i dag fri.

Efter henne har ytterligare 13 kvinnor dömts till livstids fängelse i Sverige, visar Expressens kartläggning. Sju av dem sitter fortfarande inlåsta – alla dömda för att ha dödat en person de har någon form av relation till.

Något som är signifikant för kvinnliga mördare, enligt kriminologen Mikael Rying.

Andelen kvinnor som begår dödligt våld har legat på kring tio procent sedan 1700-talet, enligt Mikael Rying, kriminolog hos polisen.
Foto: JOHANNA PETTERSSON

– Det är stor skillnad på när män och kvinnor dödar. Kvinnor dödar nästan uteslutande sina barn, sin man eller en förälder. Det är väldigt starkt koncentrerat till familjen, säger han.

Det stämmer också överens på de flesta av de sju kvinnor som i dag avtjänar ett livstidsstraff. Tre av dem har gett sig på sin egen mamma.

Nyintagna kvinnor på anstalt – år för år

2003: 730 nya klienter.

2004: 775 nya klienter.

2005: 717 nya klienter, varav en dömd till fängelse i 14-18 år.

2006: 711 nya klienter, varav en dömd till livstid.

2007: 698 nya klienter, varav en dömd till livstid och en till fängelse i 14-18 år.

2008: 726 nya klienter.

2009: 665 nya klienter, varav två dömda till livstid.

2010: 674 nya klienter, varav en dömd till livstid.

2011: 697 nya klienter, varav en dömd till livstid och en till fängelse i 14-18 år.

2012: 655 nya klienter, varav två dömda till fängelse i 14-18 år.

2013: 598 nya klienter, varav två dömda till fängelse i 14-18 år.

2014: 599 nya klienter.

2015: 556 nya klienter, varav tre dömda till livstid och en till fängelse i 18 år eller mer.

2016: 656 nya klienter, varav två dömda till fängelse i 14-18 år.

2017: 610 nya klienter, varav en dömd till fängelse i 14-18 år.

2018 (jan-aug): 454 nya klienter, varav en dömd till livstid, en till fängelse i 18 år eller mer och en till fängelse i 14-18 år.


Fotnot: Samtliga kvinnor som har dömts till fängelse i 14 år eller mer är dömda för mord, inklusive medhjälp, försök och anstiftan. Årtalen visar när de intagna börjar avtjäna sitt straff hos Kriminalvården och stämmer inte alltid överens med när domen har fallit.


Källa: Kriminalvården

Martina Kveldstad ströp sin mamma

Martina Kveldstad, 41, ville komma åt sin mammas receptbelagda tabletter. Det var det som drev henne att 2010 strypa modern till döds i hemmet, enligt domen.

Kveldstad lämnade mamman död på toaletten med två plastkassar över huvudet och ett hundkoppel virat flera varv runt halsen.

Det skulle se ut som självmord.

Detta var inte första gången Martina Kveldstad dödade – två månader tidigare hade hon mördat sin väninna på liknande sätt. Även där var motivet kopplat till hennes missbruksproblematik.

I december 2010 dömdes Martina Kveldstad, mot sitt nekande, till livstids fängelse för de två morden.

Martina Kveldstad fick byta anstalt från Ystad i fjol. Enligt Kriminalvården behövde hon miljöombyte för att bryta en ”negativ trend i hennes beteende”.
Foto: LARS ANDERSSON / LARS ANDERSSON EXPRESSEN

Fängelsevistelsen har stundtals varit stökig. Hon har fått flera varningar: Bland annat har hon vägrat lämna drogprov och testats positivt för amfetamin.

Kveldstad har suttit i isoleringscell, flera gånger hamnat i konflikt med kriminalvårdare och varnades senast för en vecka sedan för ett raseriutbrott där hon skrek att hon inte ville arbeta med ”en jävla barnamördare” och att hon hade ”lust att slå sönder någon”.

Förra hösten omplacerades hon efter att anstalten Ystad ansåg att man ”tömt ut de resurser man har för att möta Martina Kveldstads behov”. Hon flyttades till Hinseberg.

Expressen har sökt Kveldstad via hennes advokat.


LÄS MER: Martina Kveldstad, 40, mördade två – så lever hon i fängelset 


Högg sin mamma med fruktkniv

En annan som har gett sig på en av sina närmaste är en i dag 46-årig kvinna som i juli 2014 var på besök hos sin 73-åriga mamma i Härnösand. Hon frågade varför mamman varit så elak under kvinnans uppväxt, varpå hon blev kallad ”horunge”.

Bråk utbröt och kvinnan högg sin mamma med en fruktkniv som hon egentligen hade tänkt skala grapefrukt med. Sedan minns hon inte mer – förrän hon själv ringde SOS.

I december 2014 dömdes kvinnan för mord. Enligt domen hade hon utdelat 13-14 hugg. Hon förnekade brott men medgav att hon kan ha skadat sin mamma i nödvärn.

Kvinnan satt tidigare på Hinseberg, där hon vägrade delta i all verksamhet. För två år sedan ville anstalten få henne förflyttad till Ystad på grund av att de hade ”uttömt sina resurser”. I dag sitter hon i Ystad.

Expressen har sökt kvinnan.

Kvinnliga mördare – så dödar de

Kvinnor dödar främst inom familjen, enligt experterna.

Mikael Rying, kriminolog:

”Det är stor skillnad på när män och kvinnor dödar. Kvinnor dödar nästan uteslutande sina barn, sin man eller en förälder. Det är väldigt starkt koncentrerat till familjen”.

”Män dödar oftare andra män de känner eller obekanta, i större utsträckning än inom familjen”.

Jenny Yourstone, kriminolog:

”Det vanligaste är att våldet riktas mot en partner eller före detta partner, därefter mot någon annan i en nära relation som mamma, pappa, mor- och farföräldrar eller barn”.

”I stort sett utövar inte kvinnor våld mot helt okända”.

Johanna Möllers order till Mohammad Rajabi

Den tredje kvinnan som sitter inne på livstid och som gett sig på sin egen mamma är Johanna Möller, 43. Det så kallade Arbogafallet har blivit en av Sveriges mest uppmärksammade rättshistorier.

Det var sent på kvällen den 3 augusti 2016 som Anki Möller vaknade i sin och makens sommarstuga i Arboga. Hennes make låg död – knivhuggen – bredvid och själv beskrev hon det som att hon hade ”hål i kroppen” när hon larmade SOS.

Johanna Möller har påstått att hennes mamma – som överlevde mordattacken – har varit emot henne sedan barndomen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Misstankarna riktades snart mot parets dotter Johanna Möller och hennes dåvarande sambo Mohammad Rajabi. Såväl tings- som hovrätt slog sedan fast att Möller hade skjutsat pojkvännen till stugan, placerat kniven i hans hand – och beordrat Rajabi att mörda föräldrarna.

Pappan Göran Möller dog, medan mamman Anki Möller överlevde.

Motivet var pengar.

Johanna Möller har hela tiden förnekat det hon stått anklagad för, och kommit med en rad olika versioner om vad hon gjorde mordkvällen. Hon avtjänar nu sitt livstidsstraff på anstalten i Ystad, dömd för bland annat mord och mordförsök.

Expressen har sökt Möller via hennes advokat.


LÄS MER: Johanna Möllers order: ”Mörda mina föräldrar” 


Här är övriga livstidsdömda kvinnor i Sverige i dag:

2008 dömdes Natalia Pshenkina för att ha misshandlat en annan intagen – som i medierna kallas Bobbys mamma – inne i fängelset.
Foto: RICHARD STRÖM

Natalia Pshenkina, 38

I februari 2005 tog sig Natalia Pshenkina in i sin före detta sambos lägenhet i Gnesta, tillsammans med två män. Där torterade de honom, tvingade till sig hans bankkort och koder – och dödade honom med hammarslag och knivhugg.

Först fyra månader senare hittades kroppen. Då hade mördarna länsat mannens konton på 200 000 kronor och levt lyxliv för pengarna.

Inställning: Nekade i rätten. Senare har hon sagt att ångrar mordet och att det aldrig var meningen att döda.

Dömd: För mord, i februari 2006 av Svea hovrätt. Sitter i dag på anstalten i Ystad.

Livet på anstalten: Har ansökt om tidsbestämt straff två gånger – men har fått avslag båda gångerna. Senast i september i år. Hon har inte heller fått lov till permissioner. Dömdes 2008 för att ha slagit en annan intagen i ansiktet med en tallrik. Har enligt Kriminalvården gjort sig skyldig till misskötsamhet vid upprepade tillfällen, men antalet incidenter har minskat på senare år.


LÄS MER: Mördaren anses för farlig – nekas tidsbestämt straff 


”Jag är inte farlig att leva med”, sa Carina Frödin när Expressen intervjuade henne 2012.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Carina Frödin, 56

I januari 2010 satte Carina Frödin eld på sin och dåvarande makens lägenhet i Grängesberg. Maken miste livet i lågorna.

Men detta var inte första gången som Frödin skadade eller tog livet av en kärlekspartner. Redan 2004 dömdes hon till åtta års fängelse för dråp efter att ha strypt sin sambo med en sladd. Och 1993 högg hon sin sovande pojkvän i låret med en förskärare. Straffet blev då ett års fängelse.

Inställning: Förnekade brott.

Dömd: För mord, mordförsök och grov mordbrand, i augusti 2010 av Svea hovrätt. Sitter i dag på Hinseberg.

Livet på anstalten: Har kallats ”Svarta änkan” och ”Drottningen på Hinseberg”. Sägs vara respekterad av sina medfångar. Har arbetsvägrat vid några tillfällen och själv isolerat sig, och även vid ett par tillfällen varit inblandad i våldsamheter. Hon fick exempelvis en varning i november i fjol efter att hon ”agerat våldsamt” mot en medintagen.


LÄS MER: Krister vill återförenas med "Svarta änkan" 


Foto: POLISEN / POLISEN

Jonna Henningsson, 29

Hennes expojkvän hade en relation med en ny kvinna – något som gjorde Jonna Henningsson rasande av svartsjuka. I juni 2014 begav hon sig till den tidigare pojkvännens hem i Askersund för att söka upp sin kärleksrival. Hon hade utrustat sig med hammare, förskärare och sprutor med sömnmedel och sprit.

Henningsson överföll sin kärleksrival, drog in henne i lägenheten, mördade henne – och styckade sedan kroppen.

Inställning: Sa i rätten att hon inte hade uppsåt att döda, och ville i stället dömas för misshandel och brott mot griftefriden.

Dömd: För mord, i mars 2015 av Göta hovrätt. Avtjänar sitt straff på Hinseberg.

Livet på anstalten: Henningsson har inte varit inblandad i några våldsamheter, men en annan dömd kvinna på Hinseberg har tidigare anklagat henne för förföljelse och svartsjukt beteende.

Enligt uppgifter till Expressen fick Jonna Henningsson tidigare ”jättemycket beundrarpost från manliga interner på andra anstalter”. 


LÄS MER: Styckmördarens hotfulla svartsjuka från fängelset 


Madi har tidigare under en period avtjänat sitt straff på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Amani Madi, 35

Yara var bara åtta år när hon i april 2014 misshandlades brutalt till döds av sina fosterföräldrar i Karlskrona: Yaras morbror och hans sambo Amani Madi. Flickan hade flytt från kriget i Gaza och bott hos sina släktingar i 15 månader.

Amani Madi använde bland annat en brödkavel när hon slog fosterdottern i huvudet, på benen, fötterna, armarna, händerna och bålen. Morbrodern lät bli att ingripa.

Myndigheterna hade larmats flera gånger om att Yara misshandlades – men flickan togs inte på allvar.

Inställning: Madi har förnekat allt.

Dömd: För mord, i maj 2015 av Hovrätten över Skåne och Blekinge. Avtjänar sitt straff på Hinseberg.

Livet på anstalten: Ansökte om att få byta anstalt i somras, på grund av att hon känner sig ”trakasserad av personalen”. Ansökan avslogs. Hon har blivit varnad vid ett par tillfällen, för raseriutbrott och för att ha misshandlat en i personalen. Senast i augusti efter att ha kallat kriminalvårdare ”respektlösa, psykopater och dumma i huvudet”.


LÄS MER: Yaras mördare fick utbrott i fängelset 


Det här är livstids fängelse

 Den svenska lagens strängaste straff.

 För ett år sedan, i oktober 2017, avtjänade 144 intagna livstidsstraff i Sverige. Alla utom en är dömda för mord (inklusive medhjälp, försök och anstiftan till). En är dömd för folkmord.  Sex av de dömda då var kvinnor.

 Brott som kan ge livstids fängelse förutom mord är grovt spioneri, grov mordbrand, grov allmänfarlig ödeläggelse, människorov, grovt sabotage samt sjö-, luftfarts- och flygplatssabotage.

 När den dömde personen har avtjänat minst tio år kan han eller hon ansöka om att få sitt straff tidsbestämt.

 Det lägsta tidsbegränsade straff som kan dömas ut i Sverige är 18 år.

 Intagna avtjänar i normalfallet två tredjedelar av sin strafftid innan de blir villkorligt frigivna.

Källa: Kriminalvården


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.