Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinnans yxattack på affärsmannen i fashionabla bostadskvarteret

Enligt företagaren använde kvinnan en yxa av den här modellen vid attacken.

Affärsmannen sov i sin säng när han plötsligt fick en yxa i pannan. 

I skaftet höll hans fru som påstår sig ha gått i sömnen när hon högg mannen.

I tingsrätten fick hon åtta års fängelse – nu river hovrätten domen och höjer straffet till tio års fängelse.

Mannen fick livshotande skador efter yxattacken, men lyckades ändå ta sig ut på gatan och in i en taxi som tog honom till Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

I november åtalades kvinnan för olaga hot och försök till mord. Under rättegången framkom det att kvinnan en tid innan mordförsöket sovit dåligt – och funnit sig själv i ett drömliknande tillstånd inne i badrummet med en kniv i handen.

Försvarets försök att få det till att hon huggit mannen i sömnen dömdes ut av en expert på ämnet. 

Domen rivs upp – kvinnan får tio års fängelse

Efter rättegången bedömde Stockholms tingsrätt att hon är skyldig på båda åtalspunkter och skickade henne på en rättspsykiatrisk undersökning, som utfördes på anläggningen Helix i Huddinge.

Deras bedömning var att hon inte lidit av av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen. Tingsrätten dömde henne till åtta års fängelse, en dom som överklagades. Nu faller hovrättens dom: Tio års fängelse.

”Att hugga en människa med ett yxliknande föremål i huvudet är en sådan våldshandling där en gärningsman har att räkna med att offret kan komma att avlida till följd av våldet. I detta fall har NN haft anledning att utgå från ett sådant scenario”, skriver hovrätten i domen.

”Vid en sammantagen bedömning finner hovrätten att straffvärdet för fullbordat brott i aktuellt fall något hade överstigit vad som räknas som normalpåföljden för mord”, skriver de vidare.

 

LÄS MER: Mörka sanningen bakom Östermalmparets lyxfasad