Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnans hälsning: Tack till svenska folket

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

80 000 personer har skrivit under en namninsamling och hundratusentals kronor har samlats in till förmån för den drabbade kvinnan i gruppvåldtäktsmålet i Fittja.

Nu vill hon tacka för stödet.

– Det är ni som har hjälpt mig att orka ta mig igenom det. Jättestort tack till alla er där ute i Sverige, säger kvinnan i en inspelad videohälsning.

Den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja har under de senaste månaderna varit ett av landets mest bevakade kriminalfall.

När tingsrätten meddelade friande domar mot de fem åtalade männen i tisdags väckte det ilska hos många. På sociala medier har polisen och rättsväsendet fått kritik – samtidigt som den drabbade kvinnan fått ett enormt stöd.

På fredagen har nästan 80 000 personer skrivit under en namninsamling till stöd för henne och 600 000 kronor som ska gå till kvinnan har samlats in via Joakim Lamotte, journalist som bedriver granskningar och opinionsbildning på Facebook.

På fredagen har pengarna ännu inte överförts men kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz bekräftar att man har inlett en dialog om hur det ska gå tillväga.

Hälsningen: "Tack till svenska folket"

Nu vill kvinnan själv tacka för stödet i en videoinspelning.

– Tack till svenska folket för allt stöd. Det har betytt så oerhört mycket för mig och det har hjälpt mig så oerhört mycket ska ni veta, säger kvinnan i inspelningen.

Hon fortsätter:

– Det är ni som har hjälpt mig att orka ta mig igenom det.

I augusti 2016 åkte kvinnan till Fittja för att köpa droger. Efteråt anmälde hon att hon blivit våldsamt gruppvåldtagen av flera män i ett trapphus. Uppemot 20 män kan ha varit på platsen, enligt polisutredningen.

Enligt kvinnans version blev hon under våldtäkten fasthållen, dragen i håret, slagen medvetslös mot en trappa och knivhotad.


LÄS MER: Massivt stöd till kvinnan i Fittja-målet


Kvinnan kritiserar domaren

Men tingsrätten landade i att det inte fanns tillräckliga bevis för att styrka åtalet. I den friande domen riktade rätten svidande kritik mot brister i polisutredningen som man menar har gjort det svårt för både åklagare och försvaret att slå fast vad som egentligen hänt.

Samtidigt ifrågasattes trovärdigheten i kvinnans egna uppgifter eftersom hon lämnat oförenliga uppgifter på flera punkter, både under utredningens och under rättegångens gång.

Nu riktar kvinnan hård kritik mot Erica Hemtke, chefsrådman vid Södertörns tingsrätt och den som ledde rättegången. 

Kvinnan upplever att domaren hade en mildare ton mot de tilltalade än mot henne. Hon upplever också att domaren inte visade tålamod genom att låta henne tala till punkt under rättegången, trots att hon meddelat att hon har svårt med talet efter en tidigare blodpropp i hjärnan.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att en kvinnlig domare skulle ha en sådan hård och kall, kylig attityd mot en målsägande som har blivit utsatt för något som jag har blivit utsatt för, säger kvinnan.


LÄS MER: Toppadvokaten slår tillbaka mot kritiken efter domen


Massi Fritz kommer överklaga

Erica Hemtke befinner sig på semester men förmedlar en kommentar via sin rådmanskollega Karin Påle-Bartes.

– Ordföranden har avbrutit om hon föll andra i talet, inte svarade på frågor hon fick eller svarade på annat. Ordföranden avbröt för hennes egen skull, om det riskerade att bli otydligt. Det är ordförandens uppfattning att alla har gjort det, inklusive målsägandebiträdet, säger Påle-Bartes.

De friande domarna i tingsrätten kommer att överklagas, meddelar målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz. I videohälsningen hyllas juristen av kvinnan för sitt engagemang under rättsprocessen.

– Jag fick så oerhört mycket stöd och hjälp från min advokat Elisabeth Massi Fritz. Hon är verkligen en ängel. Hon har verkligen stöttat och hjälpt mig hela vägen, säger kvinnan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.