Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnan fördes till akuten – våldtogs av annan patient

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Johan Franck, verksamhetschef för Beroendecentrum
Foto: YANAN_LI
1 / 7

En kvinna våldtogs av en annan patient i korridoren på S:t Görans Beroendeakut i Stockholm – sedan rullade mannen in henne i ett rum där övergreppet fortsatte. 

Det är den senaste våldtäkten på Beroendecentrum – enligt verksamhetschefen Johan Franck har fyra fall av sexualbrott anmälts på Beroendecentrum de senaste två åren. 

– Just den här händelsen som hände nu i somras berodde på att en anställd inte gjorde det den skulle göra, säger Johan Franck.


Artikeln fortsätter efter chatten.

En sommarkväll i augusti vårdades kvinnan på Beroendeakuten på S:t Görans sjukhus. Hon var kraftigt påverkad av alkohol och placerades i en säng i korridoren, på platsen närmast receptionen. 

Några timmar efter att kvinnan anlänt fördes en 38-årig man till Beroendeakuten av polis. Han hade omhändertagits för att han varit för full ute på stan.

Mannen placerades i samma korridor, tre sängplatser ned från där kvinnan låg – enligt sjukhuspersonal som vittnat i tingsrätten placerades han i korridoren eftersom det var fullt i alla rum. 

Platsen i korridoren där kvinnan placerades.
Foto: Polisen

Våldtäkten fångades på övervakningsfilm

Klockan var 01.20 då mannen placerades i sängen. Två minuter senare gick han fram till målsägaren, som låg utslagen i sin säng. 

Sedan våldtog han kvinnan. Det visar en övervakningsfilm från korridoren, enligt Stockholms tingsrätt, som förra månaden dömde mannen till rättspsykiatrisk vård för våldtäkt. 

Efter angreppet i korridoren rullade 38-åringen in kvinnans säng i ett rum, där våldtäkten fortsatte. 

Rummet dit kvinnan rullades in.
Foto: Polisen

”Hon förstår inte hur det kunnat ske”

– Målsäganden har blivit djupt påverkad av det här, säger kvinnans målsägandebiträde Melissa Toutounge Aksöz, och fortsätter:

– Hon förstår inte själv hur det kunnat ske. Det är just det att hon har varit på ett sjukhus, och att det här kunde hända.


LÄS MER: Nytt övergrepp på psykklinken 

I polisförhör har kvinnan sagt att hon har känt chock över faktumet att övergreppet kunde ske i korridoren utan att någon i personalen märkte något. 

Johan Franck, verksamhetschef för Beroendecentrum, menar att övergreppet kunde ske eftersom en enskild medarbetare brustit i sina rutiner genom att inte hålla uppsikt över patienterna. Medarbetaren jobbar inte kvar, enligt Johan Franck.

Fjärde sexualbrottet på två år

Det är inte första gången en våldtäkt sker inne på Beroendecentrum – en granskning som SVT Nyheter gjorde i våras visade att det mellan juli 2016 och april 2018 anmäldes två våldtäkter och ett våldtäktsförsök. 

Enligt Johan Franck skedde det tre fall av sexualbrott inne på Beroendecentrum under 2017. 


Johan Franck, verksamhetschef för Beroendecentrum, säger att övergreppet i augusti är det fjärde sexualbrottet på fyra år.
Foto: Yanan Li

LÄS MER: Vårdpersonalen avbröt våldtäkt – ringde inte polisen 


I ett av de fallen våldtogs en kvinna inne på en toalett av en annan patient. Händelsen stoppades av personal, men man polisanmälde inte – i stället lät man gärningsmannen lämna sjukhuset, och han kunde gripas först tre dagar senare. 

Den mannen dömdes till två års fängelse för våldtäkt i april i år. Kvinnan han våldtog gick bort innan hovrättsdomen föll. 

”Åtgärderna har haft effekt”

SVT Nyheter intervjuade Johan Franck i april sa han att man åtgärdar säkerhetsproblemen, bland annat genom att tillsätta mer personal, bygga om lokaler, och införa bättre rutiner för riskbedömning. 

Trots den senaste våldtäkten inne på Beroendeakuten anser Johan Franck att det skett en förbättring när det gäller säkerheten för patienterna.

– Det hände tre gånger förra året, och det har hänt en gång i år. Det tycker jag visar ändå att våra åtgärder har haft effekt, säger Johan Franck. 

38-åringens advokat säger att mannen ännu inte bestämt sig huruvida han tänker överklaga domen eller inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.