Männen åtalas vid Södertörns tingsrätt. Foto: OLLE SPORRONG
Männen åtalas vid Södertörns tingsrätt. Foto: OLLE SPORRONG

Kvinna tros ha våldtagits av 20 män – fel trapphus undersöktes av polisen

Publicerad

Ett 20-tal personer misstänks ha varit med och gruppvåldtagit en kvinna i ett trapphus i Fittja.

Men polisen undersökte fel trapphus – och märkte det inte på tio månader, skriver Metro.

– Det har blivit fel, så är det, säger åklagaren Markus Hankkio till tidningen.

Sommaren 2016 misstänks en kvinna i 30-årsåldern ha överfallits av ett 20-tal män i ett trapphus i Fittja i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Där ska hon ha misshandlats och gruppvåldtagits samtidigt som hon filmades, enligt åklagare.

Förra veckan åtalades fem män för gruppvåldtäkten – tre för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt. Men misstanken är att runt 15 män är på fri fot efter överfallet.

De fem åtalade männen

• 21-åring. Åtalad för grov våldtäkt. Tidigare dömd för stöld, narkotikabrott, brott mot knivlagen. Medborgare i Sverige och Somalia.

 

• 19-åring. Åtalad för grov våldtäkt. Tidigare dömd för narkotikabrott och stöld. Medborgare i Sverige och Irak.

 

• 24-åring. Åtalad för grov våldtäkt. Tidigare dömd för narkotikabrott, snatteri, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, narkotikasmuggling, stöld, människorov, försök till utpressning och sexuellt utnyttjande av barn. Medborgare i Sverige.

 

23-åring. Åtalad för medhjälp till grov våldtäkt. Tidigare dömd för olovlig körning, våldsamt motstånd, narkotikabrott, förgripelse mot tjänsteman, stöld, häleri, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri, rån grovt bedrägeri, Medborgare i Sverige.

 

29-åring. Åtalad för medhjälp till grov våldtäkt. Tidigare dömd för ofredande, narkotikabrott, rån, häleri, stöld, grov misshandel, medhjälp till misshandel, övergrepp i rättssak, rattfylleri. Medborgare i "upphört land", Serbien och Montenegro.

"Hennes huvud dunkades mot en trappa"

I åtalet står, om gruppvåldtäkten:

"Tvånget bestod i att målsäganden hölls fast, att hon drogs i håret, att hennes huvud dunkades mot en trappa så att hon tappade medvetandet, att hennes kläder slets av, att hon fick slag och sparkar, samt att en kniv visades upp för henne samtidigt som hon blev tillsagd att vara tyst. Våldet har orsakat smärta, blodvite, ömhet, svullnad, hudmissfärgning och hudavskrapning."

Det har dröjt över ett år från det misstänkta brottet till åtalet, något som åklagare Markus Hankkio menar kan ha försvårat utredningen.

Men tiden är inte allt. Nu kan Metro avslöja att polisen utredde fel trapphus i jakten på spår – i tio månader.

Gruppvåldtäkten ska ha ägt rum i Fittja söder om Stockholm.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Åklagaren: "Det har blivit fel"

I juni greps tre av de misstänkta gärningsmännen, då upptäcktes misstaget.

– Efter att de hade gripits gjorde man en uppföljning med målsägaren, och man tog ut henne till Fittja för att hon själv skulle få titta på platsen. Då pekade hon ut rätt port, säger Hankkio till Metro.

– Det har blivit fel, så är det.

På Metros fråga om fler hade kunnat åtalas om polisen undersökt rätt trappuppgång direkt, svarar Hankkio:

– Ja, det är klart att möjligheten hade kunnat vara större. Hade man undersökt en färsk brottsplats ordentligt är det inte omöjligt att man hittat mer sperma än den som anträffades långt senare. Man kanske även hade kunnat hitta annat också, exempelvis blod från målsägaren.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag