Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna tros ha våldtagits av 20 män – fel trapphus undersöktes av polisen

Männen åtalas vid Södertörns tingsrätt. Foto: OLLE SPORRONG

Ett 20-tal personer misstänks ha varit med och gruppvåldtagit en kvinna i ett trapphus i Fittja.

Men polisen undersökte fel trapphus – och märkte det inte på tio månader, skriver Metro.

– Det har blivit fel, så är det, säger åklagaren Markus Hankkio till tidningen.

Sommaren 2016 misstänks en kvinna i 30-årsåldern ha överfallits av ett 20-tal män i ett trapphus i Fittja i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Där ska hon ha misshandlats och gruppvåldtagits samtidigt som hon filmades, enligt åklagare.

Förra veckan åtalades fem män för gruppvåldtäkten – tre för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt. Men misstanken är att runt 15 män är på fri fot efter överfallet.

De fem åtalade männen

• 21-åring. Åtalad för grov våldtäkt. Tidigare dömd för stöld, narkotikabrott, brott mot knivlagen. Medborgare i Sverige och Somalia.

 

• 19-åring. Åtalad för grov våldtäkt. Tidigare dömd för narkotikabrott och stöld. Medborgare i Sverige och Irak.

 

• 24-åring. Åtalad för grov våldtäkt. Tidigare dömd för narkotikabrott, snatteri, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, narkotikasmuggling, stöld, människorov, försök till utpressning och sexuellt utnyttjande av barn. Medborgare i Sverige.

 

23-åring. Åtalad för medhjälp till grov våldtäkt. Tidigare dömd för olovlig körning, våldsamt motstånd, narkotikabrott, förgripelse mot tjänsteman, stöld, häleri, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri, rån grovt bedrägeri, Medborgare i Sverige.

 

29-åring. Åtalad för medhjälp till grov våldtäkt. Tidigare dömd för ofredande, narkotikabrott, rån, häleri, stöld, grov misshandel, medhjälp till misshandel, övergrepp i rättssak, rattfylleri. Medborgare i "upphört land", Serbien och Montenegro.

"Hennes huvud dunkades mot en trappa"

I åtalet står, om gruppvåldtäkten:

"Tvånget bestod i att målsäganden hölls fast, att hon drogs i håret, att hennes huvud dunkades mot en trappa så att hon tappade medvetandet, att hennes kläder slets av, att hon fick slag och sparkar, samt att en kniv visades upp för henne samtidigt som hon blev tillsagd att vara tyst. Våldet har orsakat smärta, blodvite, ömhet, svullnad, hudmissfärgning och hudavskrapning."

Det har dröjt över ett år från det misstänkta brottet till åtalet, något som åklagare Markus Hankkio menar kan ha försvårat utredningen.

Men tiden är inte allt. Nu kan Metro avslöja att polisen utredde fel trapphus i jakten på spår – i tio månader.

Gruppvåldtäkten ska ha ägt rum i Fittja söder om Stockholm. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Åklagaren: "Det har blivit fel"

I juni greps tre av de misstänkta gärningsmännen, då upptäcktes misstaget.

– Efter att de hade gripits gjorde man en uppföljning med målsägaren, och man tog ut henne till Fittja för att hon själv skulle få titta på platsen. Då pekade hon ut rätt port, säger Hankkio till Metro.

– Det har blivit fel, så är det.

På Metros fråga om fler hade kunnat åtalas om polisen undersökt rätt trappuppgång direkt, svarar Hankkio:

– Ja, det är klart att möjligheten hade kunnat vara större. Hade man undersökt en färsk brottsplats ordentligt är det inte omöjligt att man hittat mer sperma än den som anträffades långt senare. Man kanske även hade kunnat hitta annat också, exempelvis blod från målsägaren.