Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hustruns mordkomplott mot sin sovande make

Pistolskytten Alexander Faili, 35, döms till livstids fängelse.
Kvinnan döms till tolv års fängelse för medhjälp till mord. Foto: POLISEN
Mannen låg och sov när han sköts med flera skott. Bild från polisens förundersökning. Foto: POLISEN.

Den tränade pistolskytten Alexander Faili, 35, smög in i hemmet och sköt hennes sovande man.

Kvinnan larmade själv ambulans för att undsätta sin blödande make – men i själva verket var det hon som låg bakom komplotten.

Nu döms skytten till livstid medan kvinnan får tolv års fängelse för medhjälp till mord.

Larmet till bostaden i Västerås kom natten den 10 december 2016. En man i medelåldern hade skjutits ihjäl med flera skott medan han låg och sov. Tre barn låg och sov i samma rum, liksom mannens fru – som var den som ringde 112:

– De sköt oss, min man han ligger här och dör. Jag vet att han lever fortfarande. Skicka ambulans, säger hon enligt en utskrift av samtalet.

– Barnen är jätterädda.

Bild på en revolver från polisens förundersökning. Foto: POLISEN

Först ett och ett halvt år efter de nattliga skotten var utredningen färdig. Åtal väcktes inte bara mot skytten Alexander Faili, 35 – utan också mot mordoffrets hustru. Snarare än att vilja rädda makens liv var det hon som låg bakom mordattacken. 

– Man förstod ganska snabbt att skytten utifrån det sätt gärningen utfördes på måste ha haft hjälp inifrån. Tidigt hittade man intressanta telefonkontakter från henne, säger åklagare Helena Lundgren.

Alexander Faili döms till livstid

Hennes bild är att kvinnan "vid ett stort antal kontakter och flera fysiska sammanträffanden med (pistolmannen) diskuterat och/eller planerat mordet" och "främjat mordet genom att stärka (pistolmannen) i dennes uppsåt genom att tillhandahålla motiv för genomförandet av gärningen."

Rättegången vid Västmanlands tingsrätt avslutades i slutet av september och både hustrun och pistolmannen blev kvar i häkte. Nu meddelar tingsrätten att Alexander Faili, 35, döms till livstids fängelse för mord, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Hustrun döms för medhjälp till mord och straffas med tolv års fängelse.

Tingsrätten beskriver gärningen som en "regelrätt avrättning" och resonerar bland annat så här:

"Alexander Failis gärning har enligt tingsrätten därmed inte bara varit planerad och överlagd. Den har varit mycket förslagen och inneburit en avsevärd risk för att den dödes tre barn också skulle skadas eller dödas."

Av uppgifter i polisens förundersökning framgår att Alexander Faili är tränad pistolskytt, specialiserad på att sikta och skjuta i mörker.

Domen: Hennes hjälp en förutsättning

Angående hustruns roll i mordkomplotten skriver tingsrätten:

"NN:s medhjälp till det mord som Alexander Faili utfört har enligt tingsrättens bedömning av hennes gärning varit en förutsättning för brottets genomförande och det kan därför inte påstås att hon medverkat endast i mindre mån."

Straffvärdet bedöms till 13 års fängelse, men eftersom hon varit häktad sedan juni 2017 dras ett år av. Kvinnans advokat Johan Åkermark låter meddela att domen kommer att överklagas:

– Vi tycker tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering. Det är en ganska omfattande dom, på över 80 sidor. På en och en halv sida konstaterar de att min klient är skyldig baserat på vad vi menar är rena spekulationer från åklagaren som tingsrätten har accepterat.

Alexander Failis advokat Henrik Olsson Lilja tänker också överklaga.

– Vi vill se en friande dom, han har inte alls med det här att göra.

LÄS OCKSÅ: Man misstänkt mördad framför barnen – på hustruns order 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!