Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alexander Faili döms till livstids fängelse för mord

Pistolskytten Alexander Faili, 35, döms till livstids fängelse.
Mannen låg och sov när han sköts med flera skott. Bild från polisens förundersökning.
Foto: POLISEN.

Den tränade pistolskytten Alexander Faili, 35, smög in i hemmet och sköt en sovande man.

Enligt tingsrätten agerade mördaren på en kvinnas order, men hon friades senare i hovrätten medan Failis straff fastställdes till livstids fängelse.

Larmet till bostaden i Västerås kom natten den 10 december 2016. En man i medelåldern hade skjutits ihjäl med flera skott medan han låg och sov. Tre barn låg och sov i samma rum, liksom mannens fru – som var den som ringde 112:

– De sköt oss, min man han ligger här och dör. Jag vet att han lever fortfarande. Skicka ambulans, säger hon enligt en utskrift av samtalet.

– Barnen är jätterädda.

Först ett och ett halvt år efter de nattliga skotten var utredningen färdig. Åtal väcktes inte bara mot skytten Alexander Faili, 35 – utan också mot mordoffrets hustru. Enligt misstankarna var det hon som lejde Faili.

Bild på en revolver från polisens förundersökning.
Foto: POLISEN

– Man förstod ganska snabbt att skytten utifrån det sätt gärningen utfördes på måste ha haft hjälp inifrån. Tidigt hittade man intressanta telefonkontakter från henne, säger åklagare Helena Lundgren.

Alexander Faili döms till livstid

Rättegången vid Västmanlands tingsrätt slutade med att Faili dömdes till livstids fängelse för mord, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Kvinnan dömdes för medhjälp till mord till tolv års fängelse.

Tingsrätten beskrev gärningen som en ”regelrätt avrättning”.

”Alexander Failis gärning har enligt tingsrätten därmed inte bara varit planerad och överlagd. Den har varit mycket förslagen och inneburit en avsevärd risk för att den dödes tre barn också skulle skadas eller dödas.”

Av uppgifter i polisens förundersökning framgår att Alexander Faili är tränad pistolskytt, specialiserad på att sikta och skjuta i mörker.

Kvinnan friad i hovrätten

Angående hustruns roll i mordkomplotten skrev tingsrätten:

”NN:s medhjälp till det mord som Alexander Faili utfört har enligt tingsrättens bedömning av hennes gärning varit en förutsättning för brottets genomförande och det kan därför inte påstås att hon medverkat endast i mindre mån.”

Både Faili och kvinnan överklagade domen till Svea hovrätt. Där fastställdes skyttens livstidsstraff – medan kvinnan friades.

Hovrätten höll med åklagaren om att Alexander Faili troligen fått hjälp att begå mordet, men att det inte är bevisat att hjälpen kom från kvinnan i fråga. Att hon haft kontakt med Alexander Faili står klart, enligt hovrätten, men inte vad de pratat om. 

”Hovrätten kan därför endast konstatera att det finns en del märkligheter när det gäller kontakterna men att dessa inte har ett alltför högt bevisvärde”, står att läsa.

LÄS OCKSÅ: Man misstänkt mördad framför barnen – på hustruns order 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.