Vännens sista kväll med författaren och sambon

Den mordmisstänkta författaren.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Författaren och hennes sambo bjöd in en vän på kaffe och drinkar bara dagar innan det misstänkta mordet.

– Utanpå sett kunde man inte se någonting, säger vännen – som hörde ambulanshelikoptern kvällen författaren misstänks ha förgiftat sin sambo till döds.

Kvinnan är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Medan mannen dog i sängen hade hon bara stått och tittat på, uppger ett vittne enligt Expressens uppgifter.

En kvinna i 55-årsåldern, författare, misstänks för mord genom att ha förgiftat sin sambo. Hon häktades på tisdagen misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Kvinnan nekar till brott.

Åklagare Madeleine Pettersson leder förundersökningen.

– Jag ansåg att det fanns sannolika skäl för att kvinnan skulle vara misstänkt för det här: Att ha förgiftat sin sambo. Det tyckte tingsrätten också, säger hon.

Själva förgiftningen misstänks ha ägt rum i februari i år i ett sommarstugeområde i Norrtälje.

Vännen: "Jättetrevlig kväll"

Personer som umgicks med paret kort inpå kvällen mannen dog beskriver att mannen och kvinnan var kärvänliga mot varandra. 

– Hon var jätteglad under den kvällen vi var tillsammans. De kramades och allt möjligt. Utanpå sett kunde man inte se någonting. Som jag minns det pratade vi om allt mellan himmel och jord. Det var en jättetrevlig kväll, säger vännen.

En kväll några dagar senare hörde han ljud från helikoptern som förde mannen till sjukhus.

– Det var en sorgens dag när jag fick höra att han dött. Han var en rejäl prick och det var alltid roligt omkring honom. 

Ska ha tittat på medan mannen dog

Enligt uppgifter till Expressen hade mannen varit på besök hos en vän i sommarstugeområdet samma kväll som han dog. 

Strax efter det att han återvänt till sitt eget hus så larmade kvinnan, mannens sambo, vännen om att mannen insjuknat hastigt och allvarligt, enligt uppgift till Expressen. 

Mannen ska ha avlidit medan han låg på sängen. Och kvinnan stod och tittade på utan att larma ambulans eller polis – först när mannen var död ska kvinnan ha larmat, uppger ett vittne enligt Expressens uppgifter.

– Vi hade våra misstankar när han gick bort. Han hade varit så glad och skulle träffa barnbarnen helgen efter, säger en anhörig till mannen.

Kvinnan bjöds på både resor och gåvor av mannen, enligt släktingen.

Avskrevs först som en olycka

Precis som i fallet med Johanna Möllers tidigare make, Aki Paasila, så avskrevs först dödsfallet som en olycka. 

Och precis som i det fallet var det försäkringsbolaget IF:s utredare som fattade misstankar och larmade polisen. 

Anders Lindstrand, chefsutredare vid försäkringsbolaget IF.
Foto: PRIVAT / PRIVAT

– Ja, det var en av mina utredare som upptäckte det här, säger Anders Lindstrand, chefsutredare på If. 

Vad var det som fick er att fatta misstankar? 

– Vi utreder en försäkringsskada som den här kvinnan anmäler till oss, att hon har tappat bort sina ringar på jobbet. Och i samband med att vi utreder detta så kommer vi i kontakt med människor som berättar väldigt initierat att de tror att hon kan ha mördat mannen, säger Anders Lindstrand.

Efter att IF utrett saken kopplades polisen in och det gjordes en ny obduktion. Enligt uppgifter till Expressen handlar det om en stor mängd gift som då upptäcktes i mannens kropp.

Likheterna med Arbogafallet

Det finns uppenbara likheter med det misstänkta mord som Johanna Möller fälldes för i tingsrätten, men friades för i hovrätten, på exmaken Aki Paasila. 

– Likheterna är ju att vi återigen tycker att det här är ett konstigt dödsfall, ett väldigt märkligt dödsfall, där man inte har vidtagit de åtgärder som man borde göra. Folk dör inte bara på det sättet, under sådana omständigheter, säger Anders Lindstrand.  

Trots att misstankarna inte hade något med försäkringsärendet att göra så följde If:s utredare upp spåret och talade med anhöriga till både kvinnan och mannen.

– Vi har återigen gjort ett jobb som går utöver det som kan krävas av oss, säger Anders Lindstrand. 

Kamp mot klockan

Nu jobbar åklagare Madeleine Petterssons tre utredare från grova brottsrotel i Solna med att försöka ta igen den sena starten. 

– Han dog den 17 februari, så vi är ju på efterkälken och får gräva fram saker i efterhand och se vad vi kan göra. Det blir naturligtvis svårare att utreda än en färsk gärning – då kan man ju spärra av och göra undersökningar på brottsplatsen och göra tekniska undersökningar. Det är ju för sent nu, säger Madeleine Pettersson. 

Har du varit med om att utreda något liknande fall förut? 

– Nej, det har jag inte. Det är inte så vanligt att en kvinna är misstänkt för ett så allvarligt brott. Det är inte heller så vanligt med giftmord, så det är lite speciellt.

När Norrtälje tingsrätt meddelade att kvinnan skulle bli häktad som på sannolika skäl, den högre graden, misstänkt för mord så ska hon ha börjat gråta, enligt Aftonbladet.

– Min klient förnekar brott och vi kommer att överklaga häktningen. Jag och min klient tycker inte att det som åklagare har lagt fram håller för en häktning gällande sannolika skäl, säger kvinnans advokat. 

Kvinnan är författare och har skrivit noveller och korta romaner. FOTNOT: I en tidigare version av den här texten stod att giftet som misstänks ha använts var arsenik. Enligt åklagaren rör det sig i stället om ett annat gift. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.