Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna kidnappad och dumpad i säck

Här syns de två misstänka när de är på väg in på Biltema för att handla bland annat plasthandskar, buntband och silvertejp, enligt åtalet. Foto: Polisen
Det var via den här annonsen på Blocket som de två misstänkta kom i kontakt med kvinnan och kartlade henne, enligt åklagaren. Foto: Polisen
Kvinnan misshandlades, drogades och packades ner i en säck. Till slut dumpades hon på en enslig skogsväg i minusgrader och kunde ta sig loss. Foto: Polisen
Den misstänkta 20-åriga kvinnan nekar till alla anklagelser. Foto: Polisen
Mannen erkänner rån i offrets bostad men nekar i övrigt. Foto: Polisen
I ett dygn fick kvinnan ligga i den här säcken innan hon kunde ta sig loss. Foto: Polisen
Kontanter som hittades vid husrannsakan. Foto: Polisen
1 / 8

Det unga paret sökte upp kvinnan via hennes annons på Blocket.

Men i stället för att köpa soffan som var till salu band, drogade och packade paret ner kvinnan i en plastsäck. 

Nu åtalas en man och en kvinna i 20-årsåldern för människorov och försök till mord.   

– Slutligen dumpar man henne utan ytterkläder i en skogsglänta på en avskild skogsväg i minusgrader, säger åklagare Lucas Eriksson. 

Det var vid lunchtid den 5 februari som kvinnan blev uppsökt av paret, en 24-årig man och en 20-årig kvinna, i sitt hem på Östermalm. Kvinnan hade lagt ut en annons på Blocket om att hennes soffa var till salu. 

Men det blev ingen försäljning av soffan, i stället hotades hon med ett pistolliknande föremål och bands fast med buntband och silvertejp.

Vid husrannsakan hos paret hittade polisen bland annat ett pistolliknande föremål... Foto: Polisen
Tejp... Foto: Polisen
Och masker. Foto: Polisen

Skenavrättades

I kvinnans lägenhet utspelade sig ett drama likt en mardröm. Förutom att bindas fast drogades hon med narkotika, skenavrättades genom att få sina luftvägar igentäppta och misshandlades med sparkar och slag. Paret ska även ha hotat kvinnan till livet om hon inte gav ut koder till sin mobil och sitt bankomatkort. 

– Under en husrannsakan hemma hos paret gjordes det intressanta beslag såsom telefoner. Där fanns anteckningar och information om flera personer som de kollat upp via annonser på blocket. Man har även hittat en lista där de skrivit upp vad de behövt för tillslaget, säger åklagare Lucas Eriksson.

Inköpslistan som hittades vid husrannsakan hemma hos paret. Foto: Polisen

På inköpslistan hade paret radat upp saker som tejp, band, vapen och masker.

Men dramat slutade inte i kvinnans hem. Hon packades ner i en stor säck och bars ut till parets hyrbil. I säcken skulle hon komma att spendera många timmar och inte förrän först ett dygn senare kunna ta sig loss. 

Fångades på övervakningsfilm

Bevisningen består bland annat av flera övervakningsfilmer, däribland en film före kidnappningsdramat när paret syns inhandla redskap för sitt planerade dåd – exempelvis den säck kvinnan packades ner i. 

Övervakningsbild från Bauhaus, här är mannen på väg för att köpa säcken som kvinnan packades ner i, enligt åtalet. Foto: Polisen
Mannen på väg ut med säcken under armen. Foto: Polisen

Väl i bilen – med kvinnan drogad i en säck – körde paret norrut. På övervakningsfilmer syns de på natten köra förbi en bensinmack i Grisslehamn. Den 24-åriga mannen fångas även på bild när han tar ut pengar från kvinnans bankomatkort. Totalt tas 39 000 kronor ut.  

Dumpades på en skogsväg

I flera timmar cirkulerade paret runt i bilen innan de bestämde sig för att dumpa kvinnan. På en enslig plats, långt in skogen längs en grusväg utanför det lilla samhället Edsbro i Norrtälje kommun, lämnades hon åt sitt öde. 

– Slutligen dumpar man henne utan ytterkläder i en skogsglänta på en avskild skogsväg i minusgrader, säger åklagare Lucas Eriksson. 

Här fångas mannen av en övervakningskamera när han tar ut pengar på kvinnans bankkort, enligt åtalet. Foto: Polisen
Totalt ska 39 000 kronor ha tagits ut. Foto: Polisen

På platsen ska paret, innan de åker sin väg, ha rökt en var sin cigarett och utdelat en sista spark mot kvinnans kropp. 

Tack vare att kvinnan spände ut sina armar vid tillfället då hon blev fastbunden runt armarna med buntband kunde hon lirka sig loss och ta sig ur säcken. Med köldskador på fötterna gick hon sen flera kilometer innan hon lyckades få hjälp av ett äldre par. 

Under tisdagen inleddes rättegången mot mannen och kvinnan som står åtalade för människorov, rån och mordförsök. Mannen har erkänt rån i offrets bostad men nekar i övrigt. Kvinnan nekar till samtliga anklagelser. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!