Polisen famlar – efter mystiska fyndet i sjön

Publicerad
Uppdaterad

Polisen hittade kvarlevor i en sjö norr om Uppsala under måndagen.  

En förundersökning om mord är inledd:

– Det som hittats har förts från platsen för att undersökas vidare. Vi misstänker att det är en kropp men vi går försiktigt fram för att inte förstöra något, säger Daniel Ågren befäl vid Uppsalapolisen till UNT.

Enligt uppgifter till Aftonbladet fanns det omständigheter kring kroppen som gjorde att polisen direkt misstänkte att det kunde handla om ett mord.

En privatperson ringde in till polisen klockan 17.49 efter att ha anträffat kvarlevor i en sjö norr om Uppsala på måndagen. Polisen har inlett en förundersökning om mord och genomförde utredningsåtgärder på platsen under gårdagen. 

– Det är inte konstaterat att det är från en människokropp, men vi misstänker det, säger Daniel Ågren vid polisen.

Polisen: "Misstänker att det är en kropp"

Under natten mot tisdagen säger han till UNT:

– Det som hittats har förts från platsen för att undersökas vidare. Vi misstänker att det är en kropp men vi går försiktigt fram för att inte förstöra något.

Kvarlevorna har förts till rättsmedicin i Uppsala och ska under sökas inom kort.

– Jag hoppas verkligen att vi får ett besked därifrån under dagen, så att vi kan börja jobba med det, säger Joel Manner, RLC-befäl vid Uppsalapolisen, på tisdagsmorgonen. Är det kvarlevorna av en människa, och eventuellt ett allvarligt brott, är det viktigt att vi kommer i gång snabbt. 

Spaningsledaren säger till Aftonbladet att man fortfarande på tisdagen inte har identifierat kroppen och man efterlyser också tips från allmänheten då utredarna har knapphändig information: 

– Vi får börja från scratch och utgå från platsen. Om vi börjar brett så kan man sedan smalna av det efter hand. Det är så man måste jobba, säger Ove Dahlberg.

Räddningstjänsten har varit på platsen 

Räddningstjänsten har även varit på platsen.

– Vi fick larm om det här, men är inte längre kvar på platsen. Vi uttalar oss inte om detta eftersom det är en polisiär sak, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör hos räddningstjänsten i Uppsala till Aftonbladet

Enligt UNT togs avspärrningarna bort vid 21.30-tiden och då fanns endast en civilpolis kvar på platsen. 

Ett vittne berättar för tidningen att alla som befann sig vid badplatsen när polisen kom till platsen. 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag