Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kulturkvinna åtalas för att ha giftmördat sin sambo

Larmet från stugan kom den 17 februari.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

En kvinna i 55-årsåldern har åtalats misstänkt för att ha giftmördat sin sambo med cyanid i ett sommarstugeområde.

Kvinnan åtalas också för grov stöld och stöld – enligt åklagaren stal hon av mannen under tiden han dog.

– Precis när han håller på att dö har hon tagit hans ringar, hans Rolex-kopia och telefon. När han knappt är död stjäl hon från honom, säger åklagare Madeleine Pettersson.

Det var kvällen den 17 februari 2018 som mannen drabbades av hjärtstopp i sitt hem i skärgårdsidyllen i Norrtälje. Ambulanshelikopter skickades till platsen, men hans liv gick inte att rädda.

I bostaden fanns också mannens sambo, en kvinna i 55-årsåldern.

Sambons död skrevs inledningsvis av som ett sjukdomsfall. Inte förrän långt senare gjordes en blodanalys som visade att han hade blivit förgiftad. Mannen, som var guldsmed till yrket, hade cyanid i blodet.

Analyserna gjordes efter att misstankar förts fram genom försäkringsbolaget If.

Misstankarna: Stal från mannen när han dog

– Det gjordes en screening av mannens blod som visade att det fanns spår av cyanid. När polisen får veta att man har hittat det i proverna inleder man en förundersökning, har Anders Lindstrand, utredningschef på If, tidigare berättat.

Kvinnan, som häktades i oktober, har nu åtalats för mord.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

I oktober häktades kvinnan, och nu har hon åtalats för mord. I stämningsansökan står att kvinnan ”har berövat NN livet genom att förgifta honom med cyanid”.

Enligt kammaråklagare Madeleine Pettersson har kvinnan, när sambon ”varit döende eller kort tid efter att han avlidit”, stulit föremål och värdesaker av honom.

– Precis när han håller på att dö har hon tagit hans ringar, hans Rolex-kopia och telefon. När han knappt är död stjäl hon från honom, säger Madeleine Pettersson.

Kvinnan nekar till mord

– Hon har haft ett hänsynslöst beteende mot sina tidigare före detta män. Hon har stulit från dem i deras hem och lurat dem på pengar, säger Madeleine Pettersson vidare.

– Det här är ett beteende hon har haft tidigare. Motivet har varit ekonomiskt. Sannolikt hade hon hoppats att få mer än fastigheter efter honom.

Kvinnan nekar till brott.

Kulturkvinnan misstänks ha mördat sambon med cyanid.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

”Känslokallt att stjäla från en person som just dött”

– Min klient förnekar gärningspåståendena. En del av bevisningen är ganska perifer. Massa manliga bekanta sedan tidigare och perifera frågeställningar. Det här kommer att handla om hur han har dött och om han har förgiftats. Om analysen är tillförlitlig och hur det i så fall gått till när han har fått i sig det hela. Min klient förnekar att hon har haft något med det att göra, säger Björn Hurtig, kvinnans advokat.

Inom sin del av kulturlivet har kvinnan varit en profil. Utöver att skriva böcker har hon ansvarat för olika typer av evenemang på vilka hon beskrivs som en ”självklar mittpunkt” med stort kontaktnät.

Kvinnan misstänks ha giftmördat sin sambo.

Åklagare Madeleine Pettersson igen:

– Det är fruktansvärt. Oavsett om hon har mördat eller inte, så är det väldigt känslokallt att börja stjäla från en person som just har dött. Hon var ingen arvinge och skulle inte få ärva honom. Pengar har varit motivet. Det kommer jag att utveckla mer inför rätten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.