Jocke Pettersson åtalas tillsammans med sin tidigare partner för brott mot griftefriden misstänkta för att ha gjutit in 29-åriga Madelene Ekfalks kropp i betong efter hennes död. Foto: BrottscentralenJocke Pettersson åtalas tillsammans med sin tidigare partner för brott mot griftefriden misstänkta för att ha gjutit in 29-åriga Madelene Ekfalks kropp i betong efter hennes död. Foto: Brottscentralen
Jocke Pettersson åtalas tillsammans med sin tidigare partner för brott mot griftefriden misstänkta för att ha gjutit in 29-åriga Madelene Ekfalks kropp i betong efter hennes död. Foto: Brottscentralen
Under torsdagen förhördes åklagarens huvudvittne i rätten. På bilden: Den åtalade kvinnan. Foto: MICHAELA HASANOVIC / EXPRESSENUnder torsdagen förhördes åklagarens huvudvittne i rätten. På bilden: Den åtalade kvinnan. Foto: MICHAELA HASANOVIC / EXPRESSEN
Under torsdagen förhördes åklagarens huvudvittne i rätten. På bilden: Den åtalade kvinnan. Foto: MICHAELA HASANOVIC / EXPRESSEN
Madelene Ekfalk blev 29 år gammal. Foto: PRIVATMadelene Ekfalk blev 29 år gammal. Foto: PRIVAT
Madelene Ekfalk blev 29 år gammal. Foto: PRIVAT
Madelene hittades död ingjuten i det här betongblocket. Foto: POLISENMadelene hittades död ingjuten i det här betongblocket. Foto: POLISEN
Madelene hittades död ingjuten i det här betongblocket. Foto: POLISEN

Huvudvittnets rädsla: "Fruktansvärt lurad"

Publicerad

Förhöret med åklagarens huvudvittne blev känslosamt i rättegången mot kärleksparet som misstänks ha gjutit in småbarnsmamman Madelene Ekfalk, 29.

Det åtalade paret tvingades lämna salen inför förhöret – eftersom vittnet kände sig hotad.

– Jag känner mig våldtagen i min själ av vad de har fått mig att göra, sa han i förhöret, om betongköpet tillsammans med åtalade Jocke Pettersson.

Ett tidigare kärlekspar står inför rätta för att ha gjutit in 29-åriga Madelene Ekfalks kropp i betong för drygt två år sedan

På torsdagen fortsatte rättegången i Attunda tingsrätt gällande brott mot griftefriden med förhör av vittnen.

En tidigare vän till det åtalade paret stod i centrum under dagen. Han åkte med en av de åtalade, Jocke Pettersson, till Bauhaus i Upplands Väsby den 9 november 2015 – för att köpa flera hundra kilo cement.

Det är tre dagar efter Madelene Ekfalks försvinnande.

– Jag kom hem till dem efter jobbet den dagen. Jag satte mig i soffan, käkade lite godis. De hade en ganska hetsig diskussion, och jag uppfattade att de måste ha något gjort innan affärerna stängde, sa vittnet.

Bara minuter innan stängning köpte de bland annat flera hundra kilo cement och en skottkärra på Bauhaus. 

De stora mängderna cement inhandlades på Bauhaus i Upplands Väsby.Foto: GOOGLEMAPS

LÄS MER: Triangeldrama och svartsjuke-sms första rättegångsdagen 

Vittnet snickrade ihop gjutformen

Inköpen lastade de sedan av vid Jocke Petterssons husbuss, som stod cirka 100 meter från det betongblock där Madelenes kropp skulle hittas i tre månader senare.

Vittnet berättade också att han snickrade ihop en cirka 180 centimeter lång gjutform av pallkragar, på uppmaning av Jocke Pettersson.

Efter första förhandlingsdagen sa Jocke Pettersson så här om inköpen till Expressen:

– Vi skulle gjuta. Bland annat vid den här bussen skulle vi gjuta en sugga. När det inte blev gjort har vi gjutit andra saker, och tio säckar har också återfunnits, säger Jocke Pettersson, en av de åtalade.

Skämtade om att begravas i betongen

Men enligt åklagaren användes gjutformen i stället vid ingjutningen av småbarnsmamman Madelene Ekfalks kropp.

– Jag sa vid ett tillfälle att den här formen är lika lång som mig, är det mig du ska lägga i den här? sa vittnet och fortsatte:

– Jag sa det på ett skämtsamt vis. Men nu när man vet vad som har hänt så blir det bara så märkligt.

Pallkragarna som användes som gjutform till betongblocket hittades senare av polisen i den 32-åriga kvinnans trädgård, där de användes som planteringslådor.

Pallkragarna som användes som gjutform till betongblocket. Pilarna är märkningar på vad som undersökts av polisen.Foto: Polisen

När Madelene Ekfalks kropp hittades i betongblocket gick det upp för huvudvittnet vad han varit delaktig i, berättade han i rätten. 

Han ringde då polisen.

– När jag läste Expressen eller Aftonbladet om att man hittat en död kropp vid den där husbussen förstod jag att det inte var en vanlig betongsugga som jag var där och hjälpte till med. Marken försvann under mina fötter. Sen ringde jag polisen.

Med darrande röst berättade han i rätten om sina känslor för sina tidigare vänner, det åtalade paret:

– Jag känner mig fruktansvärt lurad. Jag känner mig våldtagen i min själ av vad de har fått mig att göra där ute. De har grundlurat mig helt, och använt mig som en bricka i ett spel.

 

LÄS MER: Han hittade betongblocket med Madelenes kropp 

Jocke Pettersson och den åtalade kvinnan fick lämna rättssalen när vittnet skulle förhöras.

Kände sig hotad av sina tidigare vänner

Det misstänkta kärleksparet, Jocke Pettersson och hans tidigare flickvän, hade inför förhöret tvingats lämna förhandlingssalen för en annan sal.

Vittnet kände sig hotad av sina tidigare nära vänner.

I ett annat förhör under dagen berättade en hundförare hos polisen om att han några veckor efter Madelene Ekfalks försvinnande, den 24 november 2015, var ute med sina hundar vid husbussen och betongblocket. Hundarna ska ha markerat tydligt på betongen, men hundföraren förstod inte att det var ett lik som doldes i blocket.

– Där får man skämmas lite grann. Alla hundarna sprang in i en grandunge, och där låg en betongklump. En av hundarna var till och med uppe på betongen, sa han och fortsätter: 

– I dag förstår jag att hundarna markerade klumpen, för att det fanns ett lik i det. Men då kunde vi inte lägga ihop ett plus ett.

Det skulle dröja nästan tre månader innan kroppen hittades. Dödsorsaken är fortfarande oklar. 

På fredagen avslutas rättegången med pläderingar. Båda åtalade förnekar brott.

Madelene Ekfalk.Foto: Privat

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag