Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Huvudvittnets rädsla: "Fruktansvärt lurad"

Jocke Pettersson åtalas tillsammans med sin tidigare partner för brott mot griftefriden misstänkta för att ha gjutit in 29-åriga Madelene Ekfalks kropp i betong efter hennes död. Foto: Brottscentralen
Under torsdagen förhördes åklagarens huvudvittne i rätten. På bilden: Den åtalade kvinnan. Foto: MICHAELA HASANOVIC / EXPRESSEN
Madelene Ekfalk blev 29 år gammal. Foto: PRIVAT
Madelene hittades död ingjuten i det här betongblocket. Foto: POLISEN

Förhöret med åklagarens huvudvittne blev känslosamt i rättegången mot kärleksparet som misstänks ha gjutit in småbarnsmamman Madelene Ekfalk, 29.

Det åtalade paret tvingades lämna salen inför förhöret – eftersom vittnet kände sig hotad.

– Jag känner mig våldtagen i min själ av vad de har fått mig att göra, sa han i förhöret, om betongköpet tillsammans med åtalade Jocke Pettersson.

Ett tidigare kärlekspar står inför rätta för att ha gjutit in 29-åriga Madelene Ekfalks kropp i betong för drygt två år sedan

På torsdagen fortsatte rättegången i Attunda tingsrätt gällande brott mot griftefriden med förhör av vittnen.

En tidigare vän till det åtalade paret stod i centrum under dagen. Han åkte med en av de åtalade, Jocke Pettersson, till Bauhaus i Upplands Väsby den 9 november 2015 – för att köpa flera hundra kilo cement.

Det är tre dagar efter Madelene Ekfalks försvinnande.

– Jag kom hem till dem efter jobbet den dagen. Jag satte mig i soffan, käkade lite godis. De hade en ganska hetsig diskussion, och jag uppfattade att de måste ha något gjort innan affärerna stängde, sa vittnet.

Bara minuter innan stängning köpte de bland annat flera hundra kilo cement och en skottkärra på Bauhaus. 

De stora mängderna cement inhandlades på Bauhaus i Upplands Väsby. Foto: GOOGLEMAPS

LÄS MER: Triangeldrama och svartsjuke-sms första rättegångsdagen 

Vittnet snickrade ihop gjutformen

Inköpen lastade de sedan av vid Jocke Petterssons husbuss, som stod cirka 100 meter från det betongblock där Madelenes kropp skulle hittas i tre månader senare.

Vittnet berättade också att han snickrade ihop en cirka 180 centimeter lång gjutform av pallkragar, på uppmaning av Jocke Pettersson.

Efter första förhandlingsdagen sa Jocke Pettersson så här om inköpen till Expressen:

– Vi skulle gjuta. Bland annat vid den här bussen skulle vi gjuta en sugga. När det inte blev gjort har vi gjutit andra saker, och tio säckar har också återfunnits, säger Jocke Pettersson, en av de åtalade.

Skämtade om att begravas i betongen

Men enligt åklagaren användes gjutformen i stället vid ingjutningen av småbarnsmamman Madelene Ekfalks kropp.

– Jag sa vid ett tillfälle att den här formen är lika lång som mig, är det mig du ska lägga i den här? sa vittnet och fortsatte:

– Jag sa det på ett skämtsamt vis. Men nu när man vet vad som har hänt så blir det bara så märkligt.

Pallkragarna som användes som gjutform till betongblocket hittades senare av polisen i den 32-åriga kvinnans trädgård, där de användes som planteringslådor.

Pallkragarna som användes som gjutform till betongblocket. Pilarna är märkningar på vad som undersökts av polisen. Foto: Polisen

När Madelene Ekfalks kropp hittades i betongblocket gick det upp för huvudvittnet vad han varit delaktig i, berättade han i rätten. 

Han ringde då polisen.

– När jag läste Expressen eller Aftonbladet om att man hittat en död kropp vid den där husbussen förstod jag att det inte var en vanlig betongsugga som jag var där och hjälpte till med. Marken försvann under mina fötter. Sen ringde jag polisen.

Med darrande röst berättade han i rätten om sina känslor för sina tidigare vänner, det åtalade paret:

– Jag känner mig fruktansvärt lurad. Jag känner mig våldtagen i min själ av vad de har fått mig att göra där ute. De har grundlurat mig helt, och använt mig som en bricka i ett spel.

 

LÄS MER: Han hittade betongblocket med Madelenes kropp 

Jocke Pettersson och den åtalade kvinnan fick lämna rättssalen när vittnet skulle förhöras.

Kände sig hotad av sina tidigare vänner

Det misstänkta kärleksparet, Jocke Pettersson och hans tidigare flickvän, hade inför förhöret tvingats lämna förhandlingssalen för en annan sal.

Vittnet kände sig hotad av sina tidigare nära vänner.

I ett annat förhör under dagen berättade en hundförare hos polisen om att han några veckor efter Madelene Ekfalks försvinnande, den 24 november 2015, var ute med sina hundar vid husbussen och betongblocket. Hundarna ska ha markerat tydligt på betongen, men hundföraren förstod inte att det var ett lik som doldes i blocket.

– Där får man skämmas lite grann. Alla hundarna sprang in i en grandunge, och där låg en betongklump. En av hundarna var till och med uppe på betongen, sa han och fortsätter: 

– I dag förstår jag att hundarna markerade klumpen, för att det fanns ett lik i det. Men då kunde vi inte lägga ihop ett plus ett.

Det skulle dröja nästan tre månader innan kroppen hittades. Dödsorsaken är fortfarande oklar. 

På fredagen avslutas rättegången med pläderingar. Båda åtalade förnekar brott.

Madelene Ekfalk. Foto: Privat

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!