Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vakt på Stureplan våldtog två kvinnor

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som ordningsvakt på Stureplanskrogar skulle han se till att gästernas vistelse var trygg och säker.

I stället våldtog vakten kvinnliga kroggäster.

Nu döms han till tre år fängelse för dubbla fall av våldtäkt och tjänstefel.

Kvinnan har berättat om kvällen, att hon med vänner varit på flera ställen innan de runt midnatt kom till nattklubben runt Stureplan. 

Ordningsvakten tyckte att hon var för berusad och tog henne till en trappuppgång. Han ska därefter ha försökt få henne att utföra sexuella handlingar och sedan våldtagit henne.

Kvinnan har berättat i förhör att hon fick panik och blev som paralyserad. 

Mannen har uppgett i förhör att han han blev upphetsad av situationen i trapphuset och tappade sin roll som ordningsvakt. Han hävdar att kvinnan var med på det.

Våldtäkten skedde den 17 november förra året. 

Tingsrätten skriver: 

Varken före eller under samlaget har (kvinnan) på något sätt gett uttryck för frivillighet.

Han döms även för en annan våldtäkt tidigare samma år. 

Tillvägagångssättet liknar varandra. Kvinnan berättar att hon kom till klubben tillsammans med vänner och sedan gick på toaletten med en vän. Efteråt kom ordningsvakten och knackade henne på axeln - och tog henne åt sidan. 

Där skriver tingsrätten att ordningsvakten ”i sin ställning som ordningsvakt hotat med att han skulle anmäla (kvinnan) för brott och att hon riskerade ett fängelsestraff om hon inte utförde en sexuell handling”. 

Nu döms alltså mannen för två fall av våldtäkt.

– En viktig upprättelse för båda mina klienter. Det har varit tufft för båda mina klienter och båda har verkligen mått dåligt av händelserna. I dag känner båda mina klienter en stor lättnad över tingsrättens fällande dom, säger målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.

Utöver våldtäkterna döms han även för tjänstefel:

”NN har begått samtliga brott när han var i tjänst som ordningsvakt. Han har därvid utnyttjat sin ställning och också missbrukat det förtroende som han anförtrotts i sin roll som ordningsvakt.”

Ordningsvakten advokat, Jonas Kirschon, säger att de kommer överklaga domen. 

– Domen är en besvikelse. Han har förnekat gärningarna från start. Vi håller inte med hur rätten bedömt bevisningen i målet. Domen kommer att överklagas och vår förhoppning är att hovrätten kommer att nå en annan slutsats, säger han.