Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krogvakt på Stureplan åtalas för dubbla våldtäkter

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ordningsvakten gick fram till ensamma kvinnliga gäster på Stureplans innekrogar och beordrade dem att följa med honom.

När de var själva krävde han sex – annars skulle han polisanmäla dem.

Nu åtalas mannen för två fall av våldtäkt och två fall av tjänstefel.

De senaste åren har mannen arbetat som ordningsvakt på Stureplans inneklubbar.

Under förra året misstänks han för en rad olika brott av sexuell karaktär mot kvinnliga gäster i samband med sin yrkesutövning.

Mannen har suttit häktad sedan i mitten av februari.

På onsdagen väcks åtal i Stockholms tingsrätt.

– Han har varit ordningsvakt och under arbetstid har han förmått två kvinnor att utföra sexuella handlingar, säger Christina Voigt

Offren: Kvinnliga kroggäster

I de två fallen åtalas ordningsvakten nu för våldtäkt.

Han står även åtalad för två fall av tjänstefel, varav det ena är mot en tredje kvinna. Enligt misstankarna har han hotat att polisanmäla henne om hon inte utfört sexuella handlingar på honom.

En av de drabbade kvinnorna har i förhör sagt att hon befann sig på dansgolvet på en av Stureplans innekrogar när ordningsvakten knackade henne på axeln och beordrade henne att följa med honom till ett folktomt trapphus i samma lokal.

Enligt kvinnan hotade han där att polisanmäla henne och få henne avstängd från en utbildning om hon inte hade sex med honom efter att han gått av sitt arbetspass.

Ordningsvakten fotade, enligt kvinnan, hennes legitimation och försökte ställa larmet på hennes mobiltelefon så att hon säkert skulle vara vaken vid tidpunkten då han slutade.

Låste in sig på toalett

Samma natt ringde han kvinnan flera gånger. När han inte fick något svar fortsatte samtalen varje dag i en vecka.

Månaden efter skedde nästa åtalade händelse.

På liknande sätt ska ordningsvakten ha beordrat en annan kvinnlig gäst att följa med honom ut i trapphuset och sedan in på en toalett. Där ska han, enligt åtalet, ha förmått henne att ge honom oralsex.

– Jag menar att hon befunnit sig i en utsatt situation. Han har i sin ställning som ordningsvakt hotat att anmäla henne för brott, där hon riskerar ett fängelsestraff, om hon inte utför en sexuell tjänst. Detta har skett i ett litet och låst utrymme, säger Christina Voigt.

Under februari månad slog de två drabbade kvinnorna, oberoende av varandra, larm till den aktuella krogen. Personalen valde då att polisanmäla vakten för de två händelserna.

Nekat till brott

En förundersökning inleddes – men när ett av målsägandena inledningsvis inte ville medverka räckte bevisen inte till för att frihetsberöva mannen.

Ett drygt halvår senare, i november 2018, utförde han enligt åtalet ytterligare en våldtäkt i samband med att han arbetade som ordningsvakt på en annan krog på Stureplan.

 – Det har utförts på ett liknande sätt.

– Den senaste händelsen går under den nya lagstiftningen. Dels är det ett ofrivilligt samlag. Hon har även befunnit sig i en utsatt situation på grund av berusning.

Två av kvinnorna företräds av advokat Elisabeth Massi Fritz. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

De två kvinnorna som ordningsvakten misstänks ha våldtagit företräds av målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

– Båda har på grund av brottsliga handlingar tillfogats ett omfattande psykiskt lidande och mår fortfarande dåligt. Det är förstås försvårande att den tilltalade arbetade som ordningsvakt och således har haft en särskild ställning. En ordningsvakt ska stå upp för trygghet och säkerhet, säger Massi Fritz.

Ordningsvaktens försvarsadvokat Jonas Kirschon har tidigare sagt:

– Han förnekar de brottsmisstankar som riktas mot honom. Han har inte gjort det som åklagaren lägger honom till last för, säger hans försvarsadvokat Jonas Kirschon.

I ett sms meddelar advokaten på onsdagen att den inställningen fortfarande gäller.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!