Martin Jonsson dömdes till 18 år i hovrätten Foto: ANTON GYMARKMartin Jonsson dömdes till 18 år i hovrätten Foto: ANTON GYMARK
Martin Jonsson dömdes till 18 år i hovrätten Foto: ANTON GYMARK
Lotta Rudholm slogs ihjäl i sitt hem i juni 2016 Foto: PRIVAT / PRIVATLotta Rudholm slogs ihjäl i sitt hem i juni 2016 Foto: PRIVAT / PRIVAT
Lotta Rudholm slogs ihjäl i sitt hem i juni 2016 Foto: PRIVAT / PRIVAT

Lotta Rudholms skador ska granskas på nytt

Publicerad

Lotta Rudholms skador redovisades inte rätt.

Det menar en grupp som driver hennes fall till Justitiekanslern och Europadomstolen. En ny rättsläkare har granskat obduktionen och kommer snart med ett nytt utlåtande. 

– Om man hade redovisat skadorna på ett korrekt sätt hade Martin Jonsson dömts till livstid, säger Maria Hallenius Henrysson, ordförande i Socionomer utan gränser.

I juni 2016 slogs Lotta Rudholm ihjäl av kroppsbyggaren Martin Jonsson i sin lägenhet i Bromma efter ett förhållande präglat av psykisk och fysiskt våld. I tingsrätten dömdes Martin Jonsson till livstids fängelse men domen överklagades till hovrätten. Där sänktes straffet till 18 år.

Maria Hallenius Henrysson, ordförande i Socionomer utan gränser, driver tillsammans med Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) fallet vidare till Justitiekanslern, JK, och Europadomstolen. En ny rättsläkare kommer därför granska obduktionen på nytt och kommer snart komma med ett utlåtande.

"Hade blivit livstid om skadorna redovisats rätt"

– Den tidigare rättsläkaren har redovisat skadorna på ett sätt som vi inte anser är korrekt. Om man hade redovisat skadorna på ett korrekt sätt hade påföljden för Martin Jonsson blivit livstid, säger Maria Hallenius Henrysson.

För att den nya rättsläkaren ska kunna granska Lotta Rudholms skador på bästa sätt har Lotta Rudholms mamma begärt ut obduktionsbilderna på sin dotter. Men Rättsmedicinalverket har avslagit begäran, vilket försvårar arbetet framåt.

– Det här är ytterligare ett slag i ansiktet på familjen. Så här får inte rättssamhället hantera ett sånt här fall. Att man döljer information och försvårar för en obducent att kunna föra Lottas talan. Lottas familj är förtvivlad över att bli behandlad på det här sättet. Man blir lurad, bedragen och kränkt åter och återigen, säger Maria Hallenius Henrysson.

Vägrar lämna ut bilderna

Advokaten Jan Södergren, som är med och driver fallet, är upprörd över beslutet och det kommer nu överklagas.

– De har inga argument för att inte lämna ut bilderna, säger han.

Brottscentralen har varit i kontakt med Rättsmedicinalverket som inte vill kommentera ärendet.

Ingen reagerade på skadorna

Efter mycket arbete har gruppen nu också fått ut nya journaler som visar att Lotta Rudholm sökte vård hos flera olika läkare för sina misshandelsskador ett halvår före Martin Jonsson dödade henne. 

Hon ska ha berättat att hon blivit sparkad i ansiktet och fått dödshot men trots det var det ingen läkare som anmälde det vidare till polisen.

– Det här visar återigen att om ett enda system hade funkat för Lotta hade hon levt i dag, säger Maria Hallenius Henrysson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag