Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristna stödet till Helge Fossmo: "Vi har en plan"

Helge Fossmo, eller den så kallade Knutbypastorn, vill arbeta ideellt i kyrkan. Foto: JAN DÜSING
Helge Fossmo har avtjänat sitt fängelsestraff på flera anstalter, däribland Kumla.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

"Önskar Helge efter lång tid kan få tidsbestämt straff", skriver en diakon.

"Jag har fått mycket stort förtroende för honom", skriver en pastor.

Det kristna stödet strömmar in – till Knutbypastorn Helge Fossmo och hans kamp för att komma ut ur fängelset.

Planen för hans nya liv i frihet är redan klar.

Helge Fossmo, eller Helge Iversen som han numera heter, dömdes för anstiftan till mord på sin fru och anstiftan till mordförsök på sin granne i Knutby. Sedan 2004 har han suttit i fängelse.

För ett år sedan skickade han in en ansökan om att få livstidsstraffet tidsbestämt. Under måndagen hölls förhandlingen i Örebro tingsrätt – och om två veckor meddelar domstolen sitt beslut.

 

LÄS OCKSÅ: Helge Fossmo får inte delta i en gudstjänst 

 

Detta är andra gången han ansöker. Vid första försöket omvandlade Örebro tingsrätt straffet till 24 år, men hovrätten rev sedan upp beslutet eftersom frågan ansågs vara för tidigt väck

Rättsmedicinalverket skriver att det är låg risk för att Fossmo ska återfalla i brott, men en riskfaktor som pekas ut är att han bedöms ha en "inte oansenlig förmåga att kunna manipulera och dupera sin omgivning".

 

Foto: JAN DÜSING

 

Åklagare Cecilia Aronsson motsätter sig ansökan om tidsomvandling. Hon menar att Fossmos brott präglas av "exceptionell hänsynslöshet" och att straffvärdet väsentligt överstiger 24 år. Därför är frågan enligt henne fortfarande för tidigt väckt.

Ska hjälpa flyktingbarn och hemlösa

Den forne Knutbypastorns förhoppning är att rätten nu återigen ska tidsbestämma straffet till 24 år, vilket innebär att han kan få villkorlig frigivning år 2020.

Han har redan en plan för livet i frihet.

– Han har konkreta planer för så väl sysselsättning som bostad. Det finns mycket goda förutsättningar för att frigivningen ska bli framgångsrik, säger hans advokat Anton Strand.

Helge Fossmo har fortfarande en stark kristen tro, men till skillnad från förr har han i dag inga ambitioner att leda någon församling eller att predika, enligt advokaten. Däremot hoppas han kunna få arbeta ideellt inom Svenska kyrkan.

 

LÄS OCKSÅ: Knutbypastorn varnas för oförklarliga kvittot 

 

– Den planering som finns nu handlar om ideellt socialt arbete i Svenska kyrkans regi. Som verksamheten ser ut i dag skulle det kunna vara praktisk hjälp till ensamkommande flyktingbarn och matutdelning till hemlösa, säger Anton Strand och tillägger:

– Utbildning finns också med som en möjlighet.

När domstolsförhandlingen hölls på måndagen lämnade advokaten in sju olika brev där huvudsakligen kyrkliga företrädare vädjar om att Fossmo ska få straffet tidsbestämt.

Fossmo "mån om att ta del av livet utanför"

En fängelsepastor på anstalten Tidaholm skriver:

”Ett beslut om tidsbestämning skulle ha mycket stor betydelse för H.I i hans nuvarande förberedelse till en tillvaro i frihet.”

En vän som Fossmo lärt känna inom pingstkyrkans bibelskola skriver att den tidigare pastorn bott hemma hos honom och hans fru "i småtrevlighet" under en permission, och att alla vänner han presenterat Fossmo för har uppskattat mötet.

Ett annat brev är skrivet av Fossmos förtroendeman, som har har hållit tät kontakt med under åren i fängelse, både via telefon och via besök innanför och utanför murarna. De har varit vänner sedan 90-talet och i sitt brev som nu lämnats in till tingsrätten skriver förtroendemannen:

”Vi har haft möjlighet att se att han har den sociala kompetens som behövs för att klara sig i frihet. Han har dessutom ett socialt nätverk och vi är flera som är beredda att stötta honom i fortsättningen. Han har varit mån om att, fastän han suttit inlåst, ta del av livet utanför.”

Helge Fossmos tid i fängelset

■Helge Fossmo har avtjänat sitt fängelsestraff på flera anstalter, däribland Kumla, Tidaholm och Visby. På Kumlaanstalten sysselsatte han sig med verkstadsarbete och när han satt i Visby åkte han på klosterretreat och ansvarade för fängelsets tvätt.

 

■Kriminalvården beslutade att omplacera Fossmo från Visbyanstalten i februari i år efter flera misstänkta överträdelser. Personal hade hittat en insmugglad mobilladdare och han varnades för att ha misskött en permission. Brev med förtal mot en anställd ledde till en polisanmälan, men den lades senare ned och Fossmo nekade till att ha skickat brevet.

 

■ Nu avtjänar han sitt straff på Västervik Norra, en anstalt med säkerhetsklass 2.

 

■ Under 2007, när han satt i fängelse, gifte sig Fossmo med en kvinna som han träffat via gemensamma vänner. De separerade förra sommaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.