Rakhmat Akilov i rättssalen. Foto: Helen RasmusenRakhmat Akilov i rättssalen. Foto: Helen Rasmusen
Rakhmat Akilov i rättssalen. Foto: Helen Rasmusen
En lång kö ringlade sig utanför tingsrätten på tisdagsmorgonen. Foto: ALEX LJUNGDAHLEn lång kö ringlade sig utanför tingsrätten på tisdagsmorgonen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
En lång kö ringlade sig utanför tingsrätten på tisdagsmorgonen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kristina Thomsen Hall, 34, stod inne på Åhlens sminkavdelning med dottern Olivia i bärsele när Akilovs kapade lastbil kraschade in genom väggen.Kristina Thomsen Hall, 34, stod inne på Åhlens sminkavdelning med dottern Olivia i bärsele när Akilovs kapade lastbil kraschade in genom väggen.
Kristina Thomsen Hall, 34, stod inne på Åhlens sminkavdelning med dottern Olivia i bärsele när Akilovs kapade lastbil kraschade in genom väggen.
Under rättegången kommer Rakhmat Akilov att för första gången offentligt berätta om gärningen – utöver det han redan sagt i de 600 sidor långa förhören. Foto:Under rättegången kommer Rakhmat Akilov att för första gången offentligt berätta om gärningen – utöver det han redan sagt i de 600 sidor långa förhören. Foto:
Under rättegången kommer Rakhmat Akilov att för första gången offentligt berätta om gärningen – utöver det han redan sagt i de 600 sidor långa förhören. Foto:
Åklagare Hans-Jörgen Hanström. Foto: Helen RasmusenÅklagare Hans-Jörgen Hanström. Foto: Helen Rasmusen
Åklagare Hans-Jörgen Hanström. Foto: Helen Rasmusen
Rådmännen Carl Rosenmuller och Ragnar Palmkvist framför Rakhmat Akilov, med sin tolk på vänster sida och sin advokat Johan Eriksson på sin högra. Foto: Helen RasmusenRådmännen Carl Rosenmuller och Ragnar Palmkvist framför Rakhmat Akilov, med sin tolk på vänster sida och sin advokat Johan Eriksson på sin högra. Foto: Helen Rasmusen
Rådmännen Carl Rosenmuller och Ragnar Palmkvist framför Rakhmat Akilov, med sin tolk på vänster sida och sin advokat Johan Eriksson på sin högra. Foto: Helen Rasmusen

Så har Akilov förändrats under tiden i häktet

Publicerad

Närmare ett år i häktet har satt sina spår – Rakhmat Akilovs kortklippta hår har grånat, skägget växt sig långt och han har blivit betydligt smalare.

För att hindra en psykisk och fysisk kollaps har Akilov fått flera saker att fördriva tiden med: Böcker på ryska, musik, spel.

– Isoleringen tär på människor, tankar i isolering tär på alla, säger Johan Eriksson, Akilovs försvarare.

Klockan 09.15 på tisdagen inleddes rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Den misstänkte, som är kortklippt och skäggig, fördes in i rättssalen i handbojor. Han tittade snabbt på journalisterna och rättade till sin gröna skjorta innan han satte sig ner. Han skruvade på sig en del i stolen när upplägget för dagens förhandling gicks igenom. 

Akilovs förvandling i häktet

Förutom sin advokat Johan Eriksson har Akilov en tolk vid sin sida. En pansarglasruta skiljer 39-åringen från åhörarna.

Under tiden i häktet har hans skägg växt sig långt och han hans hår har fått en hel del grå inslag. Akilov har dessutom blivit betydligt smalare och de gröna häkteskläderna, en fleecetröja och ett par bomullsbyxor, var alldeles för stora.

– Han förändras precis som alla andra som sitter häktade. Isoleringen tär på människor, tankar i isolering tär på alla. Att han gått ner i vikt är en följd av isoleringen, säger Akilovs försvarare Johan Eriksson i Brottscentralen i Expressen TV.

– Han har aldrig tillbringat någon tid ensam sen den 7 april. Det har alltid suttit människor och bevakat honom, och det är alltid ljust i cellen för att man ska kunna se honom. Sen, att komma in i en säkerhetssal med alla människor, det är klart att det är … oavsett vad han är misstänkt för är han en människa. För honom måste det ha framstått som väldigt konstigt, säger Eriksson.

Förhindrar att Akilov kollapsar i cellen

Sen i december har Akilov en hel avdelning för sig själv för att han inte ska få träffa andra intagna. De hårda restriktionerna har tärt på Akilovs psyke – Johan Eriksson berättar hur de gjort för att förhindra att Akilov bryter ihop, både fysiskt och psykiskt.

– Jag har inte velat säga det tidigare, men nu känner jag att jag kan det. Vi har hjälpt honom med allt från schackdatorer, musik ... vi har köpt ryska böcker och på olika sätt, tillsammans med Kronobergshäktet och åklagaren som verkligen gjort vad de kan, gjort det med en enda ambition: Att han faktiskt ska klara det här, säger Johan Eriksson.

Akilov inne i rättssalen.Foto: Helen Rasmusen

"Det här är ett angrepp på vårt samhälle"

Åklagare Hans Ihrman inledde förhandlingen med att yrka ansvar för terroristbrott och försök till terroristbrott alternativt framkallande av fara för annan. Utöver de fem han misstänks ha mördat så är han även misstänkt för ytterligare 130 mordförsök.

Ihrman beskrev sedan händelseförloppet på Drottninggatan den 7 april 2017:

– 500 meter , 40 sekunder, 12,5 ton plåt. En hastighet på i genomsnitt 60 km/h på en gågatan fullt av oskyddade människor. Det här är ett angrepp på många människors liv men det är också ett angrepp på vårt samhälle och vi som lever i det här samhället.

 

LÄS MER: Akilovs nya krav – så kan hanundvika livstid 

Åklagaren om dådet: "Ett terroristbrott för Islamiska statens räkning"

Ihrman berättade även om dem som omkom och skadades i attacken och hur attacken planerades.

– Rakhmat Akilov har med början den 16 januari fram tills fullbordat terroristbrott i ett flertal chattkonversationer erbjudit sig eller åtagit sig att åta ett terroristbrott för Islamiska statens räkning. Han har sammanställt information samt införskaffat utrustning till en spränganordning.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman.Foto: Helen Rasmusen

Akilovs mobiltelefon viktig bevisning

Åklagarsidan redogjorde även för vilka chattar och sökningar som Akilov gjort på sin mobil. I hans mobiltelefon har man hittat 209 stycken olika registrerade chattkommunikationer, 16 stycken har varit direkt intressanta i förundersökningen. 

Det har dock varit svårt att tolka chattkonversationerna. 

– Det är felstavningar, förkortningar, felaktiga användningar av tempus i språket. Att det finns ett särskilt språkbruk i ett IS-sammanhang, säger Hans Ihrman.

En mycket stor del av bevisningen mot Akilov kommer just från hans egen telefon. Det handlar bland annat om 2 700 bilder. Bilderna är rekognosceringar längs Drottninggatan. Akilov var vid två fredagar innan dådet och rekade inne i Stockholm. Mycket material har raderats, enligt åklagarsidan - men materialet har återskapats med hjälp av olika programvaror.

 

BRITTA SVENSSON: Rakhmat Akilov är lika ynklig som de andra mördarna i bunkern 

 

Akilovs uppmaning: Göm filmen

Bland bevisningen finns också filmer som Akilov spelat in själv, dels dagen innan dådet. Där filmar han sig när han svär trohet till terrorgruppen IS. Filmen spelades upp i rättssalen på tisdagen – det var första gången Akilovs röst spelades upp inför ett större antal personer.

Akilov uppmanar personerna han skickar videon till att ”gömma” den. Solen skiner bakom honom och det hörs fågelkvitter.

 

Akilov hade bild från avrättningsfilm

I Akilovs ägo har man även hittat en bild från en avrättningsfilm och på bilden finns en IS flagga. Han har även tittat på klipp på Youtube för att se hur en stor IS-flagga hissas. 

Att information i dag kan spridas så lätt via internet och på sociala medier gör det lättare för IS att sprida sitt budskap och hitta anhängare runtom i världen. Enligt åklagaren är Rakhmat Akilov en av dem som inspirerats av den typen av videos. IS har dock inte tagit på sig ansvaret för attacken på Drottninggatan.

Hans Ihrman presenterade sedan en tidslinje över Akilov – från 2014 fram till 2017. Åklagarsidan har tidigare tryckt på vikten av att känna till Akilovs bakgrund och ett 50-tal personer i hans bekantskapskrets har hörts under utredningens gång.

 

LÄS MER: De miste sina liv i terrordådet på Drottninggatan 

Akilovs motiv till terrorattacken:  "Framkalla fruktan"

Medan åklagaren pratar sitter Akilov och för anteckningar och gungar ibland på sin stol. Han lyssnar samtidigt uppmärksamt på sin tolk.

– Motivet till gärningen var att framkalla fruktan och hans handlade har varit motiverat av att få Sverige att avbryta deltagande i koalitionen mot islamiska staten. Akilov accepterar att dömas till terroristbrott och försök till terroristbrott, säger hans försvarsadvokat Johan Eriksson.

Akilov motsäger sig inte heller utvisning.

 

LÄS MER: Akilov använde svenska sim-kort för att hjälpa IS  

Akilov tillsammans med sin tolk och sin advokat Johan Eriksson.Foto: Helen Rasmusen

Larmsamtalet: "Det är en jävel som kör"

På tisdagsförmiddagen spelades även larmsamtalet till 112 upp i rätten.

– Det är en jävel som kör. Det är en lastbil som kör. Han kör på folk, han är galen. Skicka allt du har, ropar kvinnan som ringer.

Man hör hur larmoperatörerna resonerar och hur kvinnan som ringer är panikslagen.

Ihrman visade även vittnesfilmer från Drottninggatan. Man kan se hur det ryker på Drottninggatan och hur personer springer i panik och skriker samtidigt som vakter skriker: Akta! 

Akilov tittade också på filmen. 

När rätten tog paus för lunch vände han sig om och tittade på det stora medieuppbådet.

 

LÄS MER: Sara svarade när chauffören ringde 112 

Den kapade lastbilden som användes vid terrordådet.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Akilov kommer berätta själv

Under rättegången kommer Rakhmat Akilov att för första gången offentligt berätta om gärningen – utöver det han redan sagt i de 600 sidor långa förhören. Förhören med honom hålls i nästa vecka med början den 20 februari.

De pärmar med bevis som åklagaren lägger fram i rättssalen.Foto: Helen Rasmusen

Kontakterna med IS

Vad gäller Akilovs kontakter med IS så har det sedan förundersökningen blivit offentlig framkommit uppgifter om vilka personer som han hade kontakt med innan och under dådet. 

Bland andra TT och SvD har tillsammans med undersökande journalister från Tadjikistan kartlagt vilka dessa kontakter varit – och belägger att han planerade och genomförde terrorattacken på Drottninggatan tillsammans med en ökänd tadzjikisk IS-cell.

Dom mot Akilov före midsommar

Akilov har erkänt att han mördat fem personer och skadat ett stort antal människor på Drottninggatan. Han vill undvika livstids fängelse – och har krävt att få genomgå en ny sinnesundersökning. Den första visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Rakhmat Akilov.Foto: Helen Rasmusen

Förundersökningen är på cirka 9000 sidor – och har sysselsatt ett 50-tal utredare i månader.  

Rättegången lär pågå fram tills 9 maj, och dom beräknas kunna meddelas före midsommar.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag