Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kristi Brud" polisanmäld för misshandel

Åsa Waldau, känd som Kristi Brud från Knutbyförsamlingen, har polisanmälts för två fall av misshandel, uppger TV4 Nyheterna och Aftonbladet. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Det är 14 år sedan som barnflickan Sara Svensson, beväpnad med en revolver med ljuddämpare, sköt ihjäl Alexandra Fossmo, 23, och skottskadade en granne i samhället Knutby utanflör Uppsala. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Åsa Waldau, känd som Kristi Brud från Knutbyförsamlingen, har polisanmälts för två fall av misshandel, uppger TV4 Nyheterna och Aftonbladet

Dessutom har två andra före detta pastorer anmälts: en för sexuellt utnyttjande i beroendeställning, en annan för misshandel.

– Jag valde att gå till polisen för jag en vecka efter att jag lämnat församlingen insåg att det pågått väldigt grova brottsliga gärningar, säger en före detta församlingsmedlem.

Det är 14 år sedan som barnflickan Sara Svensson, beväpnad med en revolver med ljuddämpare, sköt ihjäl Alexandra Fossmo, 23, och skottskadade en granne i det lilla samhället Knutby utanför Uppsala. Allt skedde, skulle det senare visa sig, på uppdrag av Knutbypastorn Helge Fossmo (numera Helge Iversen).

Barnflickan dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård medan hennes anstiftare fick livstids fängelse.

Den mördade Alexandra Fossmo var lillasyster till Åsa Waldau, som var en av de mest färgstarka pastorerna i Knutbyförsamlingen – och utpekad som Kristi Brud. 

Två fall av misshandel

För en tid sedan tvingades Åsa Waldau bort från Knutbyförsamlingen – och flyttade till annan ort. 

 

LÄS MER: Åsa Waldau: Därför lämnade jag Knutby

 

Nu kommer nya uppgifter fram, att både hon och två andra före detta pastorer från församlingen har polisanmälts.

Åsa Waldau är polisanmäld för två fall av misshandel, enligt TV4 Nyheterna och Aftonbladet medan pastorna är polisanmälda för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning respektive misshandel.

Det är en före detta medlem i Knutby Filadelfia som har valt att göra polisanmälan.

"Väldigt grova brottsliga gärningar"

– Jag valde att gå till polisen för jag en vecka efter att jag lämnat församlingen insåg att det pågått väldigt grova brottsliga gärningar. Det rörde sig om ett maktmissbruk, att man misshandlat människor, säger exmedlemmen till TV4 Nyheterna och Aftonbladet.

 

LÄS MER: Morddramat som skakade Sverige 

 

Den före detta medlemmen beskriver ett pågående förtryck i den mytomspunna samlingen utanför Uppsala.

– Förtryck, mobbning, ekonomisk utpressning, utnyttjande av människor på olika sätt. Det är som du sa tidigare, att det har kommit fram sexuella övergrepp och misshandelsgärningar.

"Inte hört ett ord om"

Åsa Waldau hälsar via en anhörig att hon inte vill kommentera de nya uppgifterna. En av de andra utpekade pastorna, som är polisanmäld för misshandel, säger:

– Inte hört ett ord om, eller jag har hört det från annan media, men jag har inte hört ett ord om det från polisen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!