Åsa Waldau, känd som Kristi Brud från Knutbyförsamlingen, har polisanmälts för två fall av misshandel, uppger TV4 Nyheterna och Aftonbladet. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMÅsa Waldau, känd som Kristi Brud från Knutbyförsamlingen, har polisanmälts för två fall av misshandel, uppger TV4 Nyheterna och Aftonbladet. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Åsa Waldau, känd som Kristi Brud från Knutbyförsamlingen, har polisanmälts för två fall av misshandel, uppger TV4 Nyheterna och Aftonbladet.  Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Det är 14 år sedan som barnflickan Sara Svensson, beväpnad med en revolver med ljuddämpare, sköt ihjäl Alexandra Fossmo, 23, och skottskadade en granne i samhället Knutby utanflör Uppsala. Foto: ROBBAN ANDERSSONDet är 14 år sedan som barnflickan Sara Svensson, beväpnad med en revolver med ljuddämpare, sköt ihjäl Alexandra Fossmo, 23, och skottskadade en granne i samhället Knutby utanflör Uppsala. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Det är 14 år sedan som barnflickan Sara Svensson, beväpnad med en revolver med ljuddämpare, sköt ihjäl Alexandra Fossmo, 23, och skottskadade en granne i samhället Knutby utanflör Uppsala.  Foto: ROBBAN ANDERSSON

"Kristi Brud" polisanmäld för misshandel

Publicerad

Åsa Waldau, känd som Kristi Brud från Knutbyförsamlingen, har polisanmälts för två fall av misshandel, uppger TV4 Nyheterna och Aftonbladet

Dessutom har två andra före detta pastorer anmälts: en för sexuellt utnyttjande i beroendeställning, en annan för misshandel.

– Jag valde att gå till polisen för jag en vecka efter att jag lämnat församlingen insåg att det pågått väldigt grova brottsliga gärningar, säger en före detta församlingsmedlem.

Det är 14 år sedan som barnflickan Sara Svensson, beväpnad med en revolver med ljuddämpare, sköt ihjäl Alexandra Fossmo, 23, och skottskadade en granne i det lilla samhället Knutby utanför Uppsala. Allt skedde, skulle det senare visa sig, på uppdrag av Knutbypastorn Helge Fossmo (numera Helge Iversen).

Barnflickan dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård medan hennes anstiftare fick livstids fängelse.

Den mördade Alexandra Fossmo var lillasyster till Åsa Waldau, som var en av de mest färgstarka pastorerna i Knutbyförsamlingen – och utpekad som Kristi Brud. 

Två fall av misshandel

För en tid sedan tvingades Åsa Waldau bort från Knutbyförsamlingen – och flyttade till annan ort. 

 

LÄS MER: Åsa Waldau: Därför lämnade jag Knutby

 

Nu kommer nya uppgifter fram, att både hon och två andra före detta pastorer från församlingen har polisanmälts.

Åsa Waldau är polisanmäld för två fall av misshandel, enligt TV4 Nyheterna och Aftonbladet medan pastorna är polisanmälda för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning respektive misshandel.

Det är en före detta medlem i Knutby Filadelfia som har valt att göra polisanmälan.

"Väldigt grova brottsliga gärningar"

– Jag valde att gå till polisen för jag en vecka efter att jag lämnat församlingen insåg att det pågått väldigt grova brottsliga gärningar. Det rörde sig om ett maktmissbruk, att man misshandlat människor, säger exmedlemmen till TV4 Nyheterna och Aftonbladet.

 

LÄS MER: Morddramat som skakade Sverige 

 

Den före detta medlemmen beskriver ett pågående förtryck i den mytomspunna samlingen utanför Uppsala.

– Förtryck, mobbning, ekonomisk utpressning, utnyttjande av människor på olika sätt. Det är som du sa tidigare, att det har kommit fram sexuella övergrepp och misshandelsgärningar.

"Inte hört ett ord om"

Åsa Waldau hälsar via en anhörig att hon inte vill kommentera de nya uppgifterna. En av de andra utpekade pastorna, som är polisanmäld för misshandel, säger:

– Inte hört ett ord om, eller jag har hört det från annan media, men jag har inte hört ett ord om det från polisen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag